Tgrt Haber
27 Şubat 2022 12:20 - Güncelleme : 27 Şubat 2022 13:25

Rusya'nın ele geçirdiği Harkov'un Türkiye için önemi kritik: Bayraktar motoru burada üretiliyor

Rusya işgalin 4. gününde Ukrayna'daki Harkov kentine girdi. Bölgede çatışmalar devam ederken TB2 Bayraktar ve Bayraktar TİHA ile ilgili önemli detaylar dikkat çekti. Türkiye ile savunma sanayisinde iyi ilişkileri olan Ukrayna'nın Bayraktar TİHA'ya motor ürettiği bilgisi tekrar gündeme geldi. Ukrayna’da bir SİHA Üretim Fabrikası kurulum faaliyetleri de devam ediyor. Ukrayna, askeri ürünlerin çoğunu Türkiye için de önemli olan Harkov kentinde üretiyor.

Fotoğraf (AA)
Fotoğraf (AA)

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 4. gününde devam ederken Rus askerinin Harkov kentine girdiği bildirildi. Ukrayna Başkanlık Ofisi, Rus güçlerinin bir doğalgaz boru hattını patlattığını açıkladı. Rusya tarafından Harkov kentine atılan bombaların etkisiyle yerde büyük çukurlar oluştu.

Savunmaya çekilen Ukrayna’nın Türkiye’den aldığı Bayraktar TB2’leri harekete geçirdiği bildirilmişti. Harkov kentinin Türkiye için önemi tekrar gündeme geldi.

UKRAYNA MOTOR ÜRETİMİ VE TESLİMATI GERÇEKLEŞTİRİYOR

Türkiye ile Ukrayna, savunma sanayiinde uzun süredir kapsamlı iş birliği gerçekleştiriyor. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimin, Türkiye ile Ukrayna arasındaki savunma projelerini etkileyip etkilemeyeceği ise son zamanda merak konusu oldu.

Savunmasanayist adlı internet sitesinin aktardığına göre, Türk İHA ve SİHA’larından sonra gözler Türk Akıncı TİHA ve Atak Helikopterine çevrildi. Ukrayna, Türkiye’nin AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) için Al-450T motorlarının üretimini ve teslimatını gerçekleştiriyor.

Rusya'nın ele geçirdiği Harkov'un Türkiye için önemi kritik: Bayraktar motoru burada üretiliyor

SİHA ÜRETİM FABRİKASI FAALİYETLERİ

Yine TUSAŞ tarafından geliştirme faaliyetleri devam eden ve gelecek yıl ilk kez rotor çalıştırması planlanan T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (ATAK-II) ile Baykar Savunma tarafından geliştirilen Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS)’nin motorlarının da Ukrayna’dan gelmesi planlanıyordu.

Türkiye ise Ukrayna’ya; Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı, MAM-L/C Mini Akıllı Mühimmat ve bazı ek sistemlerin tedarikini gerçekleştiriyor. Ayrıca Ukrayna’da bir SİHA Üretim Fabrikası kurulum faaliyetleri de devam ediyor.

RUSYA İÇİN İŞBİRLİKLERİ DURMAYACAK

İşgalin Ukrayna-Türkiye savunma sanayi ilişkilerine yansımalarının ne olacağına ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından Şubat ayı başında Bloomberg’e verilen özel röportajda, Ankara ve Kiev arasındaki askeri iş birliğinin Rusya’yı hedef almadığı belirtilmişti. Altun, Rusya’yı memnun etmek için bu iş birliğinin durdurulmayacağını kaydetmişti. Ukrayna tarafında da benzer bir düşüncenin hakim olduğu tahmin ediliyor.

ÜRETİM ŞEHRİ HARKOV

Ancak Ukrayna’nın askeri ürünler için üretim gerçekleştirilen sanayii tesislerinden çoğu, ülkenin Kuzeyindeki Harkov şehrinde bulunuyor. Rusya sınırında bulunan Harkov, Ukrayna-Rusya geriliminin temelini oluşturan Donetsk ve Luhansk şehirlerine oldukça yakın.

Dolayısıyla iki ülke arasındaki savunma sanayii ilişkilerinin Ukrayna-Rusya geriliminden etkilenip etkilenmeyeceği merakı, Türkiye ile Ukrayna arasındaki siyasi dengelerden daha çok Harkov şehrinin konumuyla ilgili.

Rusya'nın ele geçirdiği Harkov'un Türkiye için önemi kritik: Bayraktar motoru burada üretiliyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...