Tgrt Haber
21 Şubat 2022 10:03 - Güncelleme : 21 Şubat 2022 11:16

Selçuk Bayraktar: Türk İHA'ları dünyanın en iyisi

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Türkiye'ye son yıllarda savunma sanayisinde sınıf atlatan ve dünyada söz sahibi hale gelmesinde büyük rol oynayan insansız hava araçlarıyla (İHA) ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin daha önce İsrail'den İHA aldığını ancak yerli ve milli üretimle artık dışa bağımlılıktan kurtulduğunu belirten Bayraktar, "Türk İHA'ları dünyanın en iyisi" açıklamasını yaptı.

Selçuk Bayraktar: Türk İHA'ları dünyanın en iyisi

Gösterdiği başarılarla Türkiye'ye terörle mücadelede büyük katkı sağlayan yerli ve milli üretim insansız hava araçları (İHA); ABD, İsrail ve Çin'in domine ettiği uluslararası pazarda da söz sahibi konuma geldi. Dünyanın birçok ülkesinden talep görmeye başlayan Türk İHA'larıyla ilgili, Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna röportaj veren Bayraktar, Türkiye'nin kendi İHA'ları geliştirme hikayesini ve yeni nesil İHA'lardaki rolünü anlattı.

Otomatik biçimde uçabilen uçak üretmek için küçük bir projeyle ilk adımı attıklarını belirten Selçuk Bayraktar, İHA'ların yapımına ilk olarak küçük bir atölyede başladıklarını söyledi. İlk önce küçük uçaklar ürettiklerini kaydeden Bayraktar, havada bir saat kalabilen ve 15 kilometre gibi kısa mesafe uçabildiğini hatırlattı.

Bayraktar TB2 SİHA projesine 2010 yılında başladıklarını hatırlatan Selçuk Bayraktar, 2014 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı çalışmaları sonucu Silahlı Kuvvetler envanterine katıldığını ifade etti. TB2'lerin terörle mücadele ve Türkiye dışındaki operasyonlardaki başarısına da değinen Bayraktar, 2016 yılında ise Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı'na (TİHA) başladıklarını dile getirdi.

"TB2'LER DÜNYANIN EN MEŞHUR SİHA'LARI"

Türkiye'nin eskiden İsrail'den İHA aldığını ancak bunları kontrol yetkisinin İsrailli pilotlarda olduğunu söyleyen Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin ardından daha küçük hacimli İHA'larla başlayarak ülkede geliştirilen yazılımlar sayesinde uçakların otomatik iniş kalkış yapabildiğine dikkati çekti.

TB2'lerin dünyada en meşhur SİHA'lar olduğunu ve 16 ülkede çalıştığını dile getiren Bayraktar, "TB2'ler havada 27 saat kalarak yüzlerce kilometre menzile sahip, 130 kilogram ağırlık taşıyabiliyor, oldukça hassas akıllı askeri teçhizatla donanmış durumda. Akıncılar büyük uçaklar, içinde 100 adet bilgisayar taşıyor. TB2'ler ise 40 bilgisayar" diye konuştu.

Bayraktar, Akıncı TİHA'ların, stratejik görevleri yerine getirebilen, cruise (seyir) füzesi taşıyabilen, hava çatışmalarına girebilen ve uydular üzerinden yönetme imkanı veren, oldukça yüksek güce sahip olduklarının altını çizdi.

Türk İHA'larının başka özelliklerine de değinen Bayraktar, radarlar tarafından tespitinin zor olduğunu, tanklara ve savunma sistemlerine karşı büyük başarılar elde ettiğini belirterek Suriye'nin İdlib kenti ve Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki başarılarını örnek gösterdi.

Selçuk Bayraktar: Türk İHA'ları dünyanın en iyisi

TÜRKİYE DÜNYADA İLK 3'TE

Türkiye'nin savunma sanayii alanındaki geçen 20 yıl içindeki dönüşümün sırrını "Çalışmaya kendini adama ve dışa bağımlılıktan kurtulma"ya bağlayan Selçuk Bayraktar, bu alanda geçmişte yüzde 85 dışa bağımlı olduklarını ancak artık Türkiye2nin kendine güvenir hale geldiğini vurguladı.

Tüm iş tasarımlarının ve ana bileşenlerin ülkede geliştirildiğini aktaran Bayraktar, savunma sanayii alanında malzeme veya ana bileşenlerin güvence altına alınması konusunda Türkiye'nin artık dışa bağımlılığının kalmadığını vurgulayarak "Tüm bilgisayarlar ve elektronik yazılımlar yeri üretimdir." şeklinde konuştu.

Bayraktar, insansız hava araçları sanayii alanının ABD, Çin ve İsrail tarafından işgal edildiğini ancak Türkiye'nin dünyada ilk üçte olduğuna dikkati çeken Selçuk Bayraktar, Türk SİHA'larının hassaslık konusunda daha iyi olduğunu belirten Bayraktar, hali hazırda üzerinde insansız savaş uçakları üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

Türk SİHA'larının Avrupa ülkelerine de ihraç edildiğini anımsatan Bayraktar, "Avrupa, Türkiye ile kıyaslanabilir platformlara sahip değil" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...