Tgrt Haber
01 Mart 2022 10:44 - Güncelleme : 01 Mart 2022 11:08

Starlink uydusu nedir, ne işe yarar? Ukrayna'ya Elon Musk'tan internet desteği

Rusya’nın Ukrayna işgali devam ederken AB başta olmak üzere ABD ve Batılı devletlerin ekonomik yaptırımları arka arkaya açıklanmaya devam ediyor. Rusya’nın geri adım atması için alınan yaptırım kararlarına ek olarak Ukrayna’ya yardım haberleri de gündeme geldi. Askeri ve insani yardımlar yanında Elon Musk Ukrayna’nın çağrısına Starlink uyduları ile karşılık verdi. Kullanıcıların uydu üzerinden internete bağlanmasını sağlayan Starlink hakkında bilmeniz gerekenler…

Elon Musk Ukrayna'nın internet hizmeti çağrısına kayıtsız kalmadı.
Elon Musk Ukrayna'nın internet hizmeti çağrısına kayıtsız kalmadı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde sıcak çatışam devam ederken geçtiğimiz hafta Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mihaylo Fedorov, resmi Twitter hesabından Elon Musk’a, “Siz Mars’ı kolonize etmeye çalışırken, Rusya Ukrayna’yı işgal etmeye çalışıyor! Roketleriniz uzaydan başarılı bir şekilde dünyaya inerken, Rus roketleri Ukraynalı sivil halkın üzerine iniyor! Sizden Starlink istasyonlarınızı Ukrayna’ya sağlamanızı ve aklı başında Rusları ayağa kaldırmanızı talep ediyoruz” mesajıyla seslendi. Elon Musk Fedorov’un paylaşımına ''Starlink hizmeti artık Ukrayna'da aktif. Yolda daha fazla terminal var'' cevabını verdi. Peki Starlink nedir, ne işe yarar? Ukrayna’ya internet hizmeti sağlayacak Starlink nasıl kullanılır?

STARLINK NEDİR?

SpaceX Starlink uydu internet terminalleri Ukrayna'ya ulaştı. Rusya’nın işgali devam ederken Elon Musk Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mihaylo Fedorov’un çağrısına cevap vererek uydu üzerinden internete bağlanmasını sağlayan Starlink teslimatını yaptı. Ukrayna’da işgal nedeniyle internet hizmetinde "önemli kesintiler" yaşanıyor. Haberleşme ve bilgilendirme açısından kritik önemi bulunan internet için Elon Musk Starlink uydularını gönderdi. Peki Starlink nedir?

Starlink uydusu nedir, ne işe yarar? Ukrayna'ya Elon Musk'tan internet desteği

SpaceX'in Starlink internet hizmeti, dünya çapında altyapıdan yoksun olabilecek uzak bölgelere yüksek hızlı geniş bant internet erişimi sağlamak için tasarlandı. SpaceX'in rutin olarak düşük Dünya yörüngesine fırlattığı Starlink internet uydularının bir mega takımyıldızı aracılığıyla elde ediliyor. Şu anda yörüngede 2.000'den fazla işlevsel Starlink uydusu var ve SpaceX'in 12.000'e kadar uzay aracını fırlatma izni var. Şirket önümüzdeki günlerde 30.000 tane daha fırlatmayı hedefliyor.

STARLINK UYDUSU UKRAYNA’DA NE İŞE YARAR?

Ukrayna Başbakan yardımcısı Dijital Dönüşüm Bakanı Mihaylo Fedorov cumartesi günü Twitter hesabından ''Sen Mars'ı kolonileştirmeye çalışırken - Rusya Ukrayna'yı işgal etmeye çalışıyor! Roketlerin uzaydan başarılı bir şekilde inerken - Rus roketleri Ukraynalı sivil halka saldırıyor! Sizden Ukrayna'ya Starlink istasyonları sağlamanızı ve aklı başında Rusların ayağa kalkmasını rica ediyoruz'' mesajını paylaştı.

Starlink uydusu nedir, ne işe yarar? Ukrayna'ya Elon Musk'tan internet desteği

Elon Musk’ın yardım çağrısına karşılıksız kalmadı ve sadece iki gün sonra Ukrayna’ya internet hizmeti sağlaması için Starlink uydularını gönderdi. Fedorov ''Starlink — burada. Teşekkürler'' mesajını paylaştı. 

Elon Musk yalnızca sevkiyat değil aynı zamanda uyduların çalışır durumda olduğunun da garantisini verdi. Elon Musk'ın Starlink uydularını aktif hale getirmesiyle Ukrayna’da internet hızı 136 Mbps ölçülürken yükleme hızı ise 23,93 Mbps olarak belirlendi. Kullanıcılar iPhone'ları ile Starlink sayesinde internete erişebiliyor. Ukrayna’ya Starlink sevkiyatı daha önce teknik yetersizlikten değil idari nedenlerden dolayı gönderilmiyordu.

STARLINK UYDUSU NASIL ÇALIŞIR? 

Ukrayna Rusya savaşı Starlink hizmetini gündeme getirdi. Starlink uydularına erişmek gönderilen terminallerin bir binanın çatısı gibi gökyüzü manzaralı bir yere monte edilmesi gerekir. Bağlantının güvenilir olmadığı veya tamamen kullanılamadığı alanlar için ideal olan Starlink doğal afetler sırasında eğitim, sağlık hizmetleri ve hatta iletişim desteğine erişmek için kullanılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...