Tgrt Haber

Türkiye'nin uzay yolculuğu: Sırada Ay'a sert iniş var, yeni 'İMECE'ler de yolda

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
26 Ocak 2024 13:16 - Güncelleme : 26 Ocak 2024 13:17
Türkiye'nin uzay yolculuğu: Sırada Ay'a sert iniş var, yeni 'İMECE'ler de yolda
ay,tübitak,imece uydu

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Türkiye Yüzyılı"nın ilk yılında gözlerini uzaya çevirdiklerini söyledi. Milli Uzay Programı'nın 10 başlığından birinin "Türkiye'nin ilk astronotunun uzaya gönderilmesi" olduğunu dile getiren Mandal, "Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzaya gitmesine toplumumuzun gösterdiği ilgi ve beklentilerin yüksek düzeyde olduğunu görmek mutluluk ve sorumluluk verdi." dedi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal, Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 13 bilimsel deney gerçekleştireceğini hatırlattı, uzay misyonunun "bilim misyonu projesi" olduğunu belirtti. Yapılacak deneylerin Türkiye adına önemli olduğunu kaydeden Mandal, "13 deneyin sonularını heyecanla bekliyoruz." dedi.

İSTİKAMET: AY

2023 yılında Türkiye'nin yer gözlem uydusu İMECE'nin fırlatıldığını hatırlatan Hasan Mandal, bunun devamında iki önemli misyon geleceğini belirtti. Bunlardan bir tanesinin, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Türksat 6A projesi olduğunu ekledi, "Haberleşme uydumuzu 2024'te fırlatacağız" dedi.

Mandal, "takibinde de Ay'a sert iniş misyonumuzu gerçekleştirmek üzere 2026'da uzaya yolculuk devam edecek." ifadesini kullandı.

YENİ 'İMECE'LER YOLDA

Mandal, geleceğe uzay odaklı baktıklarını belirterek, "Türkiye'nin uzay otobanı"na ilişkin yeni projeleri anlattı. 2024 Yılı Yatırım Programı'na dikkati çeken Mandal, programda İMECE-2 ve İMECE-3 projeleri için 2,8 milyar lira bütçe ayrıldığını dile getirdi.

"İMECE uydumuz, İMECE-1 olacak." diyen Mandal, İMECE-1'in ardından 2027'ye gelindiğinde İMECE-2 ve İMECE-3 uydularının eş zamanlı çalışacağını ve bu sayede Türkiye'nin artık istediği yerden istediği zaman görüntüler alabileceğini ifade etti. Mandal, bu gelişmeyi "Devletimiz 'Görüntülü uydum var' demedi, iki İMECE uydusunu yatırım programına dahil ederek bütçesine koydu. 2024'ten itibaren çalışmalar devam edecek." sözleriyle duyurdu.

Türkiye'nin uzay yolculuğu: Sırada Ay'a sert iniş var, yeni 'İMECE'ler de yolda

Mandal ayrıca, İMECE-2 ve İMECE-3'ün, İMECE-1'e kıyasla daha gelişmiş özelliklere sahip olacağını belirtti. İMECE-1'in optik kamera çapının 99 santimetre olduğunu ifade eden Mandal, İMECE-2 ve İMECE-3'te bu çapın 50 santimetreye düşürülerek daha yüksek çözünürlüklü optik kameraların üretileceğini açıkladı.

Bu gelişmelerle Türkiye'nin sadece uydusunu üreten değil, aynı zamanda takım uydusunu yapan bir ülke konumuna yükseleceğini söyledi.

YAPIMI DAHA AZ SÜRECEK

Mandal, Türkiye'nin tasarımından geliştirilmesine kadar tüm bileşenleriyle ürettiği İMECE'nin yapımının 7 yıl sürdüğünü, İMECE-2 ve İMECE-3'ün yapımının 4 yıl süreceğini bildirdi.

Türkiye'nin 4 yıl içinde 2 uydu yapacağını vurgulayan Mandal, "Türkiye, uydu satabilen bir ülke haline gelecek. Türkiye o aşamaya geliyor. Artık İMECE-2 ve İMECE-3 yolda. Gözümüz hep uzayda ve gökte." vurgusunu yaptı.

İMECE'nin en kritik parçalarından optik kameranın başka bir ülkeye de transfer edileceğini söyleyen Mandal, şöyle konuştu:

"Yani uzay teknolojisinde kendi ihtiyacımızın dışında üreterek ihraç ediyoruz. Ayrıca biz kendi savunma sanayimiz için çip üretebilen bir ülkeyiz ama şu an sivil sektörlerde çip üretme konusunda üretim altyapımızın geliştirilmesine yönelik bir ülkeyle işbirliğine gidildi ve şu an Türkiye'de artık sadece savunma sanayisi için değil, çok daha farklı kullanım alanları olan, sivil alan olan teknolojiler için işbirliği yapıyoruz."

GÖKDOĞAN VE BOZDOĞAN ENVANTERE GİRİYOR

Türkiye'nin savunma sanayisi alanında da kritik bir noktaya eriştiğine dikkati çeken Mandal, havadan havaya füze sistemleri geliştirmenin zor bir aşama olduğunu, bu kapsamda geliştirilen GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin tüm testlerden geçtiğini, bu yıl da envantere gireceğini bildirdi.

Türkiye'nin uzay yolculuğu: Sırada Ay'a sert iniş var, yeni 'İMECE'ler de yolda

Mandal, Türkiye'nin kendi elektrikli trenini üreten bir ülke olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Elektrikli trenimizi raylara indirdik, bu bizim için kritikti. Tabii ki Togg ülkemizin gururu. Onun kritik bileşenini üreten firmalar TÜBİTAK'ın desteklemiş olduğu firmalarımız. Öte yandan, dijital paramızın Faz-1 aşaması, ASELSAN ve HAVELSAN ile tamamlandı. TÜBİTAK Gebze kampüsümüzde dijital parayı kullandık. Şu an projede 2. Faz'a geçildi, 2024'te Merkez Bankamız koordinasyonunda gerçekleştirilecek."

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...