Tgrt Haber
06 Haziran 2022 14:30 - Güncelleme : 06 Haziran 2022 14:40

Uçakların ‘kılıcı’: Akıncı'da kullanılacak hava-hava füzesinde önemli gelişme!

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Gürcan Okumuş, hava-hava füzeleri ile ilgili önemli gelişmeleri aktardı. Akıncı için de önemli rol oynayacak…

Uçakların ‘kılıcı’: Akıncı'da kullanılacak hava-hava füzesinde önemli gelişme!
Akıncı,İha,savunma sanayi

Türkiye, savunma sanayindeki çalışmalarına her alanda devam ediyor. İHA, SİHA ve yerli helikopterler için hazırlıklar devam ederken, bunlara destek verecek yerli mühimmatlar için de yoğun mesai harcanıyor. Hava-hava füzeleri kapsamında önemli bir aşama kaydedilirken, konuya ilişkin TÜBİTAK SavunmaSanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Gürcan Okumuş önemli gelişmeleri aktardı.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Gürcan Okumuş, Gebze’de düzenlenen bir etkinlikte bazı açıklamalarda bulundu. Füzelerle ilgili gelişmeleri aktaran Okumuş "Hava-hava füzeleri kapsamında Akıncı ekibiyle beraber çalışmalar yürütüyoruz. İleriye yönelik başka platformlar da olabilir, bu yönde çalışmalar devam ediyor." ifadelerini kullandı. 

UÇAKLARIN KILICI

MMG-EURITECH Avrasya Ar-Ge, İnovasyon ve Teknoloji Zirve ve Sergisi'nde konuşan Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Gürcan Okumuş,   hava-hava füzeleriyle ilgili uçakların "kılıcı" olarak benzetmede bulunarak önemli gelişmeleri aktardı. Ayrıca Akıncı için de büyük bir öneme sahip füzenin, SİHA’ların kabiliyetini artıracağı kaydedildi. 

Uçakların ‘kılıcı’: Akıncı'da kullanılacak hava-hava füzesinde önemli gelişme!

Savaş uçaklarında bu füzelerin etkisinin önemine değinen Okumuş, her şeyiyle bilinen, kendinizce geliştirilen ürünlere sahip olmanın etki çarpanını artırdığına dikkati çekerek, açıklamalarını şu ifadelerle devam etti:

"Bu füzelerde biz görmeden görmeyi, çok uzaktan vurabilmeyi hedefliyoruz. Kendi füzelerimizle bunu yapabilmemiz çok daha kolay olacak. Yüksek teknoloji, ülkeler arasında kolay paylaşılmaz hatta hiç paylaşılmaz. Türkiye, savunma sanayisinde şu an önemli aşama kaydetti. Yüksek bazı teknolojilere sahibiz, bir yandan da ediniyoruz. Bunları teknoloji transferiyle yurt dışından kolaylıkla edinmeniz mümkün değil. Dolayısıyla buradaki her projenin çıktısı, yeni kazanım oluyor. Yüksek teknoloji projelerinde bunun etkisi daha da yüksek seviyede. Hava-hava füzeleri bu anlamda çok kritik."

SAVUNMA SANAYİİ’DE ÖNEMLİ AŞAMALAR GEÇİLDİ

Türkiye’nin savunma sanayindeki projelerle önemli bir aşamayı geçtiğini belirten Okumuş, füzelerin donanım ile yazılımdan her parçasıyla teknoloji içerdiğinin altını çizerken, açıklamalarına şöyle devam etti:

 "Bu projeleri yapıyor olmanız, o projeyi tamamlamak yanında çıktılarıyla birçok projeye hatta bazen sivil sektördeki bazı projelerimize de etki edecek. Türkiye, savunma sanayi projeleriyle çok önemli aşamaları geçti. Buradaki kazanımlar sadece savunma sanayisine değil, bütün sanayi sektörüne de etki edecek ama yeni teknoloji savunma sanayi ürünlerinde de bu olgunluk seviyesine gelen ürünlerin üzerine bina edeceğiz.

Uçakların ‘kılıcı’: Akıncı'da kullanılacak hava-hava füzesinde önemli gelişme!

Bu şekilde dünyada da esasında artık ayrışmaya başlıyorsunuz. Ürünlerin kullanıcısı olmaktan ziyade üreticisi, ihracatçısı ve geliştiricisi olma sınıfına girmiş ülke durumundayız. Dünyada kritik teknoloji üreten ülkeler var. Bazı ürünlere baktığımızda biz ilk 5'teyiz, bazı ürünlere baktığımızda ilk 10'dayız diyebilirim. Yani Süper Lig'deyiz, Şampiyonlar Ligi'ni zorluyoruz, belki bazı ürünlerde Şampiyonlar Ligi'ndeyiz."

MİLLİ MÜHİMMAT İÇİN TUSAŞLA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Halihazırda geliştirilen MMU için büyün bütün mühimmatları kendi milli platformlarında kullanacakları günleri beklediklerini belirten Okumuş, bu konuda çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Uçakların ‘kılıcı’: Akıncı'da kullanılacak hava-hava füzesinde önemli gelişme!
Okumuş, milli mühimmat entegrasyonu kapsamında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile yakın çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, "Biz belki bir adım daha öndeyiz çünkü platform kolay değil. Milli Muharip Uçağımız uçmaya ve mühimmat atmaya hazır olduğunda kendi uçağımızın altını tamamen donatacak yerli ve milli ürünlerimiz olacak." diye konuştu.

AKINCI’NIN TAŞIYABİLECEĞİ ÜRÜNLER GELİŞTİRİLİYOR

Daha kısa vadede Akıncı'nın taşıyabileceği, kullanabileceği, operasyonel olarak etkinlik sağlayabileceği ürünlerin bir yandan geliştirildiğini, diğer yandan da entegrasyon faaliyetlerinin devam ettiğini anlatan Okumuş, açıklamalarını şu ifadelerle noktaladı:

"Hava-hava füzeleri kapsamında da Akıncı ekibiyle beraber çalışmalar yürütüyoruz. İleriye yönelik başka platformlar da olabilir, bu yönde çalışmalar devam ediyor. Akıncı platformuna Aktif Dizin Taramalı Radar (AESA) entegrasyonu yapıldı, biliniyor, bu açık kaynaklara da yansıdı. AESA radar demek çok uzaktan algılayabilmek demek.

Siz buna uygun olarak diğer ek sistemleri, mühimmatlarınızı geliştirdiğiniz noktada bu kabiliyetleri kazanabilirsiniz. Bunun operasyonel olarak kullanımı başlı başına ayrı çalışma. Bu, kuvvetimizin karar vereceği, yönlendireceği çalışmalar ama platform çok uzaktan görebilecek, radarları kullanabilecek, sizin networkunuzdaki diğer sistemlerle haberleşebilecek, veri bağlarıyla, farklı linklerle haberleşebilecek, Akıncı da bunun bir parçası olacak. Dolayısıyla hem Akıncı hem diğer platformlar, radar ve mühimmat kabiliyetleri arttığı noktada görmeden görüp, uzaktan etkisiz hale getirme kabiliyetine sahip olacak."

 

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...