Tgrt Haber
30 Haziran 2022 15:49 - Güncelleme : 30 Haziran 2022 15:56

Uzay’da Topraksız Sebze Yetiştirdi, Hasadını Bile Yaptı: NASA Astronotu’ndan Bunu da Başardı

Uzay’da çalışmalarını sürdüren astronotlar, yeni deneyler yaparak bir şeyler keşfetmeye devam ediyor. Son olarak NASA mühendislerinden Jessica Watkins, topraksız turp ve miuzuna yetiştirmeyi başardı.

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Independent
Uzay’da Topraksız Sebze Yetiştirdi, Hasadını Bile Yaptı: NASA Astronotu’ndan Bunu da Başardı
uzay,bilim,teknoloji

Dünya dışı yaşam araştırılırken, çalışmalarını uzayda sürdüren astronotlar ilklere imza atmaya devam ediyor.  Yenilebilir bitkiler sürdürülebilir yaşam için olmazsa olmazlardan biri iken, NASA mühendislerinden Jessica Watkins topraksız bitki yetiştirmeyi başardı.

Independent’in haberine göre, Watkins'in topraksız yetiştirdiği mahsulün, yıldızlararası keşif çağına doğru önemli bir adım olduğu belirtildi. NASA mühendisi, kozmik sebzeleri XROOTS adlı bir sistem yardımıyla yetiştirdi.

TURP VE MIUZUNA YETİŞTİRİLDİ

XROOTS deneyi şubatta başlatıldı ve 4-6 ay içinde ilk mahsullerini verdi. Sistemde tohumların en başından hasada kadar gelişimini desteklemek için yalnızca hidroponik ve aeroponik teknikler kullanıldı.

Uzay’da Topraksız Sebze Yetiştirdi, Hasadını Bile Yaptı: NASA Astronotu’ndan Bunu da Başardı

Hidroponik, bitkilerin toprak kullanılmadan su içindeki minerallerle, aeroponik ise benzer şekilde hava veya sis ortamında yetiştirilmesi anlamına geliyor. NASA yetkilileri Sierra Space adlı özel firmanın tasarladığı sistemin deneysel olduğunu vurguladı.

Uzay ajansının internet sitesinde yayımlanan açıklamada, sistemin astronotların hava ve su bazlı karışımları farklı bitki türlerinde test etmesine olanak tanıyan bir dizi "bağımsız oda"dan oluştuğu ifade edildi.

Kaynak: Independent
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...