Tgrt Haber

Yeni yasa Apple'ı vurdu: FaceTime ve iMessage kapanma tehlikesiyle karşı karşıya

21 Temmuz 2023 10:42 - Güncelleme : 21 Temmuz 2023 10:45
Yeni yasa Apple'ı vurdu: FaceTime ve iMessage kapanma tehlikesiyle karşı karşıya
whatsapp,apple,imessage,

İngiltere'de, hükümetin uçtan uca şifreli mesajlaşma hizmeti sunan uygulamalara müdahale etmesine izin veren yasa değişikliğine Apple karşı çıktı. Düzenleme yasalaşırsa ülkede FaceTime ve iMessage'ı kaldırabileceğini söyledi.

İngiltere'de hükümetin 2016 yılında yürürlüğe giren Soruşturma Yetkileri Yasası'nda (IPA) yapmayı planladığı değişikliklere, ABD'li teknoloji devi Apple karşı çıktı.

Mesajlaşma hizmeti veren şirketlere, güvenlik özelliklerini kullanıcılarına sunmadan önce İçişleri Bakanlığı ile paylaşma zorunluluğu getiren yasa değişikliği, aynı zamanda bakanlığa halkın haberi olmadan uçtan uca şifreleme özelliğini devre dışı bırakma yetkisi veriyor.

APPLE'DAN İNGİLTERE'YE REST

Henüz değerlendirme aşamasında olan yasa tasarısı, uçtan uca şifrelenmiş mesajların İngiliz makamlar tarafından taranmasına da izin verecek. WhatsApp'tan Signal'e, Viber'dan Element'e kadar, güvenli mesajlaşma hizmeti sunan uygulamaların yöneticileri daha önce bu düzenlemeye tepki göstermişti.

Apple dokuz sayfalık bir belge yayınlayarak yasa tasarısındaki bu maddelere itiraz etti. Tek bir ülke için güvenliği tehlikeye atacak bir düzenleme yapmayacağını vurgulayan şirket, bazı değişikliklerin bir yazılım güncellemesi gerektirdiğini ve halkın haberi olmadan yapılamayacağını sözlerine ekledi.

Yeni yasa Apple'ı vurdu: FaceTime ve iMessage kapanma tehlikesiyle karşı karşıya

Yasa bu haliyle yürürlüğe girerse İngiltere'de FaceTime ve iMessage gibi uçtan uca şifreli uygulamalarını kaldırabileceğini ekleyen teknoloji devi, önerilen düzenlemenin, Birleşik Krallık dışındaki insanları etkileyecek, veri güvenliği ve bilgi gizliliği için ciddi ve doğrudan bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Uçtan uca şifreleme teknolojisi, kullanıcıların birbirlerine gönderdikleri mesaj, fotoğraf, dosya ve benzeri içeriklerin "gönderici" ve "alıcı" arasında gizli kalmasını sağlar. WhatsApp, iMessage, Signal başta olmak üzere neredeyse tüm uygulamalarda kullanılan bu özellik sayesinde, mesajlarınızı üçüncü kişiler okuyamaz.

WHATSAPP YASAKLANABİLİR

Yasa tasarısının 8 haftalık bir değerlendirme sürecinde olduğu belirtiliyor. Ancak bu haliyle yürürlüğe girerse, WhatsApp gibi uçtan uca şifreli mesajlaşma hizmetleri ülkede yasaklanabilir.

Surrey Üniversitesi'nden siber güvenlik uzmanı Prof Alan Woodward, teknoloji şirketlerinin bu yasayı kabul etme olasılığının düşük olduğunu söyledi. Woddward, "Daha büyük teknoloji şirketlerinden bazılarının büyük bir mücadele olmadan yeni gereksinimlere uyacağına inanıyorlarsa, hükümette bir dereceye kadar kibir ve cehalet var" dedi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı BBC'ye yaptığı açıklamada, Soruşturma Yetkileri Yasası'nın "halkı suçlulardan, çocuk cinsel istismarcılarından ve teröristlerden korumak" için tasarlandığını söyledi.

Kaynak: BBC

Derleme: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...