Tgrt Haber
21 Mart 2022 12:23 - Güncelleme : 21 Mart 2022 12:47

Yerli üretimde yeni hedef süpersonik ve hipersonik füzeler: TÜBİTAK-SAGE duyurdu

Bayraktar TB2, ATAK Helikopteri, TCG ANADOLU, KAPLAN MT gibi benzer projelerle dünyayı etkileyen Türkiye milli teknoloji ve askeri ürün hamlelerine devam ediyor. TÜBİTAK-SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, bundaki sonraki adımlarının 'durdurulamaz güç, hançer' olarak nitelendirilen süpersonik ve hipersonik füze sistemleri olacağını açıkladı.

Türkiye'nin milli teknoloji hamlesinde bir sonraki hedefi hipersonik ve süpersonik füzeler
Türkiye'nin milli teknoloji hamlesinde bir sonraki hedefi hipersonik ve süpersonik füzeler

Savunma sanayide ve milli teknoloji hamlesinde büyük adımlar atan Türkiye’ye yeni bir projenin müjdesi verildi. Bayraktar TB2, TB3, AKINCI TİHA’lar ile havada adından söz ettiren Türkiye, karada ve denizde de gelişmelerini sürdürüyor. 3+ nesil ana muharebe tankı ALTAY, orta ağırlık sınıfı KAPLAN MT de dünya basınına konu oldu. Gölcük Tersanesi'nde inşa edilen ilk denizaltı TCG PİRİREİS (S-330), Mart 2021'de denize indirilmişti.

Türkiye güdümlü/güdümsüz mühimmatlar ve füze sistemleri alanında da ilerleme kaydediyor. SavunmaSanayiST.com’un sorularını cevaplayan TÜBİTAK-SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, TÜBİTAK-SAGE’nin hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. Okumuş, bundan sonraki hedeflerinin süpersonik ve hipersonik füzeler geliştirmek olduğunu açıkladı.

2023 YILINDA!

Konuyla ilgili olarak Gürcan Okumuş tarafından yapılan açıklamada, “RAMJET projesinde bu sene ilk çalışır motoru ortaya çıkaracağız ve THS’yi (teknolojk hazırlık seviyesi) yukarı taşınmış olacak. ScramJet’te daha erken safhadayız ve kavramsal seviyede yürüyen bir projemiz var. Doktora çalışmaları ile bu süreç destekleniyor. Yüksek Hızlı Rüzgar Tüneli yatırımımız devam ediyor. Bizim rüzgar tünelimiz, ‘Trisonic’ olacak. Sesaltı, sesüstü ve transonic hızlardaki testleri gerçekleştirebileceğiz. Şu anda biz kendi içimizde, “TÜBİTAK-SAGE Trisonic Tüneli (TSTT)” olarak adlandırıyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında ilk üflemelerin yapılmaya başlanıp 2024 yılında da resmi ve ticari test olarak faaliyetine geçmesi yönünde. Tüm bu çalışmalarımızın meyvesi olarak bundan sonraki adımımız yüksek süpersonik ve hipersonik sistemlerde olacak. Alt yapılar istediğimiz seviyeye geliyor ve hipersonik füzeler bundan sonraki ana odağımızı oluşturacak.” ifadelerine yer verildi.

Yerli üretimde yeni hedef süpersonik ve hipersonik füzeler: TÜBİTAK-SAGE duyurdu

MİT RAPORLARINDA ADI GEÇTİ

Hipersonik füzelerin son dönemde bir yaygınlaşma eğiliminde olması, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın da dikkatini çekmiştir. MİT’in 2021 yılı faaliyet raporunda, şu ifadelere yer verilmiştir: “Klasik tehditlerin yanı sıra bu tehditlerin evrilmesi ve değişmesiyle yeni tehdit alanları da ortaya çıkmaktadır. Örneğin hızlanan hipersonik füze denemeleri, gelişen siber teknoloji, uzayda yaşanan rekabet, siber saldırılar, sanal gerçekliğin beraberinde getirdiği yeni risk alanları ve aşırı sağ hareketler 2021 ‘de öne çıkmıştır.”

HİPERSONİK FÜZELERİN ÖZELLİKLERİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Mikolayiv bölgesinde bir yakıt tankını Kinjal hipersonik füzesiyle vurduğunu duyurmuştu. Türkçe’de ‘hançer’ anlamına gelen bu füzelerin özellikleri merak edildi. Kelime anlamı itibariyle “hipersonik”, herhangi bir objenin sesten beş kat daha hızlı hareket edebildiğini gösteren Mach 5 limitinin aşılması durumunu tanımlamaktadır.

Hız ve yüksek manevra yeteneği gibi özellikleriyle hipersonik füzeler, devletler arasındaki askerî güç dengesini önemli şekilde etkileyebilecek silahlardır. Savunma ve güvenlik eksenli olarak öngörülemezlik riskini arttırmalarından dolayı hipersonik füzelerin stratejik sonuçlar doğurması azımsanmaması gereken bir ihtimaldir. Hipersonik füzelerin, subsonik ve süpersonik füzelerden çok daha yüksek hıza ve etkiye ulaşması beklenmektedir. Ağır savunma araçlarını, kolaylıkla yok edebilecek güce sahip olması beklenilen hipersonik füzeler, yüksek caydırma yeteneğine sahip füzelerdir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...