Tgrt Haber

İlk kez yaşayacağız! Kamuoyu araştırmacısı Uslu, 3 Cumhurbaşkanlığı seçim senaryosunu açıkladı!

23 Şubat 2022 12:31 - Güncelleme : 23 Şubat 2022 13:09

Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken muhalefette adaylık yarışı da alevleniyor. En son Kılıçdaroğlu muhalefetin istemesi durumunda aday olabileceğini açıkladı. Peki seçim senaryoları neler? 6’lı masa Cumhurbaşkanlığı adaylığında da kurulacak mı? HDP saf dışı mı kalacak? Son anketler ne diyor? Kamuoyu araştırmacısı ve CHP'nin siyasal iletişim danışmanı Dr. İbrahim Uslu, kritik yorumlarda bulundu.

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine doğru ilerlerlerken Millet İttifakı'nın adayı halen netleşmedi. 6 muhalefet parti liderinin bir masada toplanmasından sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan muhalefetin Cumhurbaşkanı adaylığını üstlenebileceği açıklaması geldi. Peki muhalefet partileri Kılıçdaroğlu’na adaylık teklifi eder mi? Seçim senaryoları neler? İkinci tura kalır mı? Son anketler ne diyor? Kılıçdaroğlu’nun kazanma ihtimali nedir? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programına katılan CHP'nin siyasal iletişim danışmanı ve kamuoyu araştırmacısı Dr. İbrahim Uslu, seçime yönelik kritik yorumlarda bulundu.

KILIÇDAROĞLU KENDİ DE BİLMİYOR

“Kılıçdaroğlu millet ittifakının adayı mı?” sorusuna Uslu, “Aslında bunu kendi de bilmiyor” cevabını verdi. Kılıçdaroğlu’nun adaylıkla ilgili bütün yetkiyi masaya devrettiğini kaydeden Uslu, ancak masanın henüz kurulmadığının altını çizerek “Kılıçdaroğlu masanın kurulup kurulmayacağını da bilmiyor. Ayrıca masa kurulursa aday olarak kendi isminin çıkıp çıkmayacağını da bilmiyor. Şu an için bütün yetkileri olası masaya devretti” dedi. Uslu, Kılıçdaroğlu’nun hedefinin partisinin oy oranını büyütmek olduğunu ve bu süre içerisinde bunu kısmen gerçekleştiğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Oyunu yüzde yaklaşık yüzde 26’ya çıkardı.”

HENÜZ İTTİFAK YOK

“Kimin değil kimlerin adayı olacağı?” sorusunun bu dönemde öne çıktığını belirten Uslu, Kılıçdaroğlu’nun büyük bir ittifak oluşturmak ve ortak bir aday çıkarmak istediğini belirterek “Henüz bu ittifak oluşmadı. Bu yüzden muhalefet partileri hangi adayı destekler sorusu sorulamıyor. Ortada ittifak yok, geçtimiz haftalarda 6 parti bir araya gelse de ortada ittifak yok” ifadelerini kullandı.

PARTİLERİN OY ORANI

Uslu, 6 partinin bir araya gelmesi durumunda HDP’nin ayrı Cumhurbaşkanlığı adayı çıkaracağını söyledi. “6 parti ilk turda kendi adaylarını çıkarıp bir güç gösterisi yapabilirler” diyen Uslu, bunun gerçekleşmemesi durumunda ise ilk turda 4-5 adaylı bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yaşanabileceğini belirtti. “İkinci turda partiler hangi adayı destekleyecek, kritik soru bu?” ifadelerini kullandı. HDP’nin ilk turda Millet İttifakı'nı desteklemesi durumunda çoğunluğun yakalanabileceğinin altını çizen Uslu, konuşmasına şöyle devam etti: “Şu an Millet İttifakı yüzde 40, Cumhur İttifakı yüzde 40 oya sahip. Geri kalan yüzde 20 bağımsız partilerin oyu. HDP oyları yüzde 10-11 arasında, yüzde 9’u ise diğer partiler oluşturuyor. Bağımsızların nasıl davranacağını bilemiyoruz” dedi.

OLASI 3 SENARYO

Uslu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3 senaryo olduğuna dikkat çekerek bu senaryoları şöyle açıkladı: “Birincisi senaryo 2018 senaryosudur. Cumhur İttifakından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefetteki her partinin kendi adayından oluşan bir denklem. Bu pek mümkün gözükmüyor. Burada yarış ilk turda bitmez. İkinci senaryo tüm muhalefet ortak aday çıkarıyor ve ilk turda seçimi alıyor. Bu da düşük ihtimalli bir senaryo. Üçüncü senaryo ise Cumhur İttifakı adayı, Millet İttifakı adayı, HDP adayı ve diğer partilerin adaylar çıkıyor. Yüksek olasılıklı senaryo budur. Seçim ikinci tura kalacaktır. Daha önce bunu denemedik. İlk kez deneyimleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...