Tgrt Haber
26 Aralık 2021 13:29

Fiyatı 200 lirayı buldu! Avrupa'dan bile talep var ama çırak yetiştiremiyor

Eskişehir'de Lületaşı ustası 75 yaşındaki Zeynel Kılıç, eserleriyle Avrupa'dan bile yoğun ilgi görüyor. Ancak Lületaşı'nı çıkaran kişilerin artık yaşlandığını, bu sebeple taş bulamadığını belirten Kılıç, bir taşın 200 lirayı bulduğunu söyleyerek taşları çıraklara veremediğini ifade etti.

Fiyatı 200 lirayı buldu! Avrupa'dan bile talep var ama çırak yetiştiremiyor
eskişehir,,lületaşı,,çırak,

Eskişehir’de yaşayan 75 yaşındaki Lületaşı ustasu Zeynel Kılıç, taş kıtlığı olduğunu, bu sebeple çırak yetiştiremediğini anlattı. Taşları oyarak yaptığı malzemelere Avrupa'dan bile yoğun talep olduğunu aktaran Kılıç, mesleğin unutulmasından endişe ediyor.

PİPO, TESPİH TAKI...

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bulunan Seyyid Battal Gazi Külliyesi’nin yanına tezgah açan 75 yaşındaki Lületaşı Ustası Zeynel Kılıç, 60 yıldır lületaşına şekil vererek çeşitli ürünler hazırlıyor. Kılıç’ın lületaşı kullanarak tasarladığı ürünler arasında pipo, tespih ve takı gibi malzemeler yer alıyor.

Fiyatı 200 lirayı buldu! Avrupa'dan bile talep var ama çırak yetiştiremiyor

TAŞ OLMADIĞI İÇİN ÇIRAK DA YETİŞMİYOR

Türbeye ziyarete gelen turistler tarafından yoğun ilgi gören tasarımlar, başta Avrupa ülkeler olmak üzere dünyanın farklı yerlerine gönderiliyor. Lületaşının eski zamanlardaki kadar çıkarılmadığı için taş bulmakta zorlandığını iddia eden Kılıç, taş olmadığı için çırak yetiştiremediğini söylüyor. Mevcut taşların da pahalı olduğu için çırağa veremediğini dile getiren Lületaşı Ustası Kılıç, sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyor.

"TAŞI BULAMIYORUZ, BULUNCA DA ÇIRAĞA VEREMİYORUZ"

Köylülerin yaşlandığı için lületaşı kazmayı azalttığını söyleyen 75 yaşındaki Kılıç, “Köyden gelince ilkokulu bitirdim, sonrasında da lületaşı çıraklığı yapmaya başladım. Türbeyi merak ettiğim için buraya geldim. Daha sonra ise bir tezgah kurdum. Şimdi çırak yetişmiyor." dedi.

Fiyatı 200 lirayı buldu! Avrupa'dan bile talep var ama çırak yetiştiremiyor

Taş kıtlığı ve taşın az bulunması sebebiyle çırak yetiştiremediğini belirten Kılınç, "Taş olmadığı için yetişmiyor çırak. Bir taşı çırağa veremiyorsun. Pamuklu dediğimiz bir taş 200 lira oldu. Taş bulamıyoruz. Köylü yaşlandığı için kazmıyor artık. Kazan olmadığı için çırak da yetişmiyor" dedi.

Fiyatı 200 lirayı buldu! Avrupa'dan bile talep var ama çırak yetiştiremiyor

"YUNANİSTAN, ALMANYA VE AMERİKA'YA GÖNDERİYORUZ"

Hazırladığı ürünleri internetten satarak faklı ülkelere gönderdiğini dile getiren Kılıç, konuyla ilgili olarak şunları aktardı:

"Pipo, tespih ve takı gibi ürünler yapıyoruz. İnternetten ve toptan da satıyoruz. Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Yunanistan, Almanya ve Amerika’ya gönderdik. Ölünceye kadar çalışacağım ve bu mesleği yapacağım. Bütün sülaleme öğrettim. En az aileden 15 kişi öğrendi."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...