Tgrt Haber

Çinili Cami'ye kazma vurulması gündem oldu: Yıkılsın mı restore mi edilsin?

06 Temmuz 2023 11:12 - Güncelleme : 06 Temmuz 2023 11:50
Çinili Cami'ye kazma vurulması gündem oldu: Yıkılsın mı restore mi edilsin?
cami,yıkım,kütahya

Kütahya’ya özgü mavi çinileri ve mimari yapısı ile dünyada tek olma özelliğini taşıyan Çinili Cami’nin yıkım kararı, Kütahya’da tartışmalara neden oldu.

Kütahya’ya özgü mavi çinileri ve mimari yapısı ile şehrin simgelerinden olan Çinili Cami için yıkım kararı alınması gündem oldu.

Gazete Duvar'ın haberine göre Kütahya Valiliği ve Kütahya İl Kültür Turizm Müdürlüğü, zemin kayması yaşandığı gerekçesiyle güçlendirme çalışmaları yapılan ve 5 yıldır ibadete kapalı olan caminin, yıkılıp yeniden yapılacağını açıkladı. Bu gelişme Kütahya'da tartışmalara sebep oldu. Kütahyalıların bir kısmı caminin restore edilmesini isterken bir kısmı da yeniden yapılması gerektiğini savunuyor.

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN UĞRAK MEKÂNI

İçi kalem işi süslemeler, dışı ise Kütahya çinileriyle süslenen Çinili Cami, ressam, neyzen ve minyatür sanatçısı olan Ahmet Yakupoğlu tarafından 1973 yılında yaptırıldı. Maltepe Mahallesi’nde yaşayanlar tarafından imece usulü yaptırılan caminin iç süslemeleri ve dış yüzeyindeki çinilerini Yakupoğlu, tek tek elleriyle yerleştirdi ve işledi. Geçmişi yakın bir tarihe dayansa da hem dış yüzeyini baştan sona saran özel üretim Kütahya çinileri hem de sekizgen iki katlı ve tek kubbeli yapı tarzı ve mimarisiyle Çinili Cami, dünyada tek olma özelliği taşıyor.

Mimarisiyle Doğu Türkistan ve Türk İslam tarihini yansıtan Çinili Cami, yapıldığı günden bugüne yerli ve yabancı turistlerin de uğrak mekânı.

Çinili Cami'ye kazma vurulması gündem oldu: Yıkılsın mı restore mi edilsin?

‘CAMİ YIKILMADAN RESTORE EDİLEBİLİR’

Yıkım kararı Kütahyalı sanatçılar tarafından da tepkiyle karşılandı. Kütahyalı çini sanatçısı Nida Olçar, şehrin tarihi değerlerinin ortadan kaldırılıp hafızalardan silinmek istendiğini söyledi. Karara tepki gösteren Olçar, her türlü hukuki mücadeleye başvuracağını belirtti.

Mimarlar Odası Kütahya Temsilciliği de konuyla ilgili yaptığı açıklamada; günümüz teknolojik gelişmeleri ve yapım teknikleri göz önüne alındığında, caminin yıkılmadan restore edilebileceğini ifade etti. Açıklamada, eserin zarar görmemesinin ve özgün halinin korunmasının sadece mimari bir mesele değil, toplumsal bir sorumluluk olduğunun altı çizildi. Çinili Cami’nin şehrin ve toplumun ortak hafızası olduğunun belirtildiği açıklamada, caminin gelecek nesillere özgün haliyle aktarılması gerektiği vurgulandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...