Tgrt Haber
03 Haziran 2021 08:59

Deniz salyasının ulaşamadığı yer kalmadı

Marmara Denizin'de şubat ayından beri görülen müsilaj(deniz salyası) salgın gibi büyüyor. Müsilajın ortaya çıkması ekosistemde yaşayan canlıların dengesinin bozulmasında insanların etkisi çok büyük. Peki bu olurken biz ne yaptık, sadece izledik...

Deniz salyasının ulaşamadığı yer kalmadı
Müsilaj,Deniz Salyası,Marmara Denizi deniz salyası

Marmara Denizi’nde şubat ayında görülmeye başlayan müsilaj (deniz salyası) her geçen gün yayılıyor. Balıkçılık faaliyetlerini durduran, deniz canlılarını yok eden bu tehlike, İstanbul’un içlerine kadar geldi. Tekirdağ, Kocaeli, Bursa ve Çanakkale’de olduğu gibi İstanbul’un suları da siyaha büründü. Sular arıtılmayınca megaşehirde dereler ve Haliç kirlendi. “Ekolojik yıkım” olarak adlandırılan bu olay ile başa çıkmak için hazırlıklar başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 4 Haziran'da “Marmara Denizi’ni Koruma Eylem Planı’ için çalıştay yapılacağını açıkladı.

“%70 KARASAL KAYNAKLI”

Bu arada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü koordinasyonunda 2017’de başlattığı Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesi doğrultusunda seyrüseferde olan Bilim-2 araştırma gemisi, çalışmalarını Marmara’da yoğunlaştırdı. Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel,“Evsel atık ve su arıtma tesislerinin hayata geçirilmemesi bu durumun sebepleri arasında. Bütün dünya denizlerinin ortalama sıcaklığı 0,8-1 derece arasında ısınmış iken Marmara Denizi’nde bu oran 2-2,5 derece arasında. Tabii ki küresel ısınma da önemli bir etken” dedi.

“TEMİZLENMESİ EN AZ BEŞ YIL SÜRER”

Marmara Denizi'ndeki yoğun salya oluşumu aslında buz dağının görünen kısmı olduğu aktaran Yücel, şunları dile getirdi: Müsilaj sadece yüzeyde değil denizin içinde de jel gibi. Bu sebeple denizdeki oksijen çok azaldı. Denizden örnek alıp incelemek için kullandığımız filtreler ve pompalar organik parçacık yoğunluğundan güçlükle çalışıyor. Türkiye denizlerinde daha önce görülmemiş büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Deniz yüzeyinin ilk 20 metresinde oksijen var, altında yeterli oksijen yok. Marmara’nın sağlıklı kalması, Karadeniz havzasının sağlığını da doğrudan etkiliyor.

Deniz salyasının ulaşamadığı yer kalmadı

ORGANİZMALARI ÖLDÜRMEYE BAŞLADI

Balıkesir Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek ve Bandırma Körfezlerindeki son durumu aktardı. Sarı, müsilaj sebebiyle özellikle dipteki canlıların hayat alanlarında büyük tahribat oluştuğunu söyledi. Prof. Dr. “Aşağısı toz duman gibi göz gözü görmüyor. Müsilaj deniz dibini bir tabaka, örtü gibi kaplamış durumda. Bu örtü denizin dibinde sabit yaşayan canlıları, organizmaları öldürmeye başlamış” dedi. Tekirdağ’da balıkçılık yapan Hüseyin Oğuz da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı Marmara Denizi’ni Koruma Eylem Planı’nın balıkçıları sevindirdiğini dile getirdi. Oğuz, balıkçıların aylardır salya sebebiyle denize ağ atamadığını aktardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...