Tgrt Haber

İklim saatinde kritik eşik aşıldı! Son 1,5 dereceye 5 yıl kaldı 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Independent
25 Temmuz 2023 11:18 - Güncelleme : 25 Temmuz 2023 11:27
İklim saatinde kritik eşik aşıldı! Son 1,5 dereceye 5 yıl kaldı 
Küresel ısınma,iklim değişikliği

Bilim insanları, küresel sıcaklıktaki artışın 1,5 santigrat derecenin ötesine geçince iklim krizinin etkilerinin daha da şiddetleneceğini belirtiyor. Uzmanlar kritik olan 1,5 santigrat için son 5 yılın kaldığını açıkladı.

New York'un Union Meydanı'nda asılı duran, "İklim Saati" diye bilinen saat cumartesi günü kritik bir eşiği geride bıraktı. Küresel sıcaklık artışını, 2015 Paris Anlaşması'nın zorlu hedefi olan 1,5 santigrat dereceyle sınırlamak için kalan süre 6 yıldan 5 yıla düştü. Bilim insanları 1,5 santigrat derecenin ötesine geçince iklim krizinin etkilerinin daha da şiddetlenerek gezegenin dengesini daha fazla bozacağını söylüyor.

EN KÖTÜ ETKİLERİNİ GÖRMEDİK 

İklim Saati ekibi cumartesi günü öğlende yaptığı açıklamada, "5 yıl işareti bir son değil, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için hâlâ bir umut ışığımız olduğunun hatırlatıcısı" dedi. İklimle ilgili en büyük yanılgı, etkilerinin gelecekte gerçekleşeceği. Bu yaz, iklimin yıkıcı etkilerinin günümüzde gerçekleştiğini gösteriyor. 

150 YILDA 1,2 SANTİGRAT ISINDI 

Dünyadaki neredeyse her ülkenin imzaladığı Paris Anlaşması'nda, sıcaklık artışını 1,5 santigrat dereceyle veya en azından 2 santigrat derecenin epey altıyla sınırlandırma sözü verilmişti. Independent'ın haberine göre Dünya son 150 yılda yaklaşık 1,2 santigrat derece ısındı ve bu yüzyılın sonunda 2,7 santigrat dereceye ulaşma yolunda ilerliyor.

Kaynak: Independent
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...