Tgrt Haber
18 Ekim 2021 15:44

İstanbul'un fethinden önce de var olan ağaç, yaşına rağmen dimdik ayakta

Eskişehir'in Günyüzü ilçesinde bulunan 7 asırlık ardıç ağacı, yaşına rağmen dimdik duruyor. Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinden beri var olan ağaca bölge halkı da sahip çıkıyor.

İstanbul'un fethinden önce de var olan ağaç, yaşına rağmen dimdik ayakta
ardıç,,ağaç,,eskişehir,

Eskişehir'e bağlı Günyüzü ilçesinin simgelerinden biri olan ardıç ağacı, yaşıyla duyanları şaşkına çeviriyor. 2019 yılında Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ağacın 660 yaşında olduğu tescil edildi.

ORHAN GAZİ DÖNEMİNDEN KALMA

Gümüşkonak Mahallesi sınırlarında bulunan ardıç ağacı, yaklaşık 3 asırlık yaşına rağmen dimdik ayakta kalmayı başardı. 1281 yılında Söğüt'te dünyaya gelen ve 1326-1360 yılları arasında hüküm süren Osmanlı'nın ilk beylerinden Orhan Gazi'nin son dönemleri ile 1359 yılında tahta çıkan Sultan Murad Hüdavendigar'ın ilk yıllarından beri dikili olduğu anlaşılan boylu ardıç türündeki ağaç, yöre halkı tarafından da dikkatle korunuyor.

12 metre boyundaki yaşlı ardıcın tepe çapı 20 metrekare, gövde çapı 1.80 metrekare, koruma alanı ise 254 metrekare.

İstanbul'un fethinden önce de var olan ağaç, yaşına rağmen dimdik ayakta
7 asırlık boylu ardıç ağacı

Pek çok şiire konu olan ardıç ağacı için Gümüşkonak Mahallesi sakinlerinden Süleyman Şen’in kaleme aldığı şiirin ilk iki dörtlüğü söyle:

Öyle o tepede bekler durursun
Eşin aşiyanın yok mudur senin
Kah dalar gidersin kah savrulursun
Eyüp’ müsün derdin çok mudur senin?

Ferhat olsan kazma olur elinde
Kerem olsan Aslı olur dilinde
Yoksa Yakup’ musun Kenan ilinde
Hasret yüreğinde yük müdür senin?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...