Tgrt Haber
17 Ağustos 2021 11:11

Küresel ısınma nedeniyle biberler erken kızardı: Adana'da salça sezonu başladı

Adana'da kırmızı biber hasadının ardından salça sezonunun da başlamasıyla beraber, güneşte suyunu alması için çatılara serilen salçalar, damları kızıla bürüdü. Geçtiğimiz yıla göre bu sene daha erken yapılan biber hasadının sebebi ise küresel ısınma olarak açıklandı.

Küresel ısınma nedeniyle biberler erken kızardı: Adana'da salça sezonu başladı
adana,biber,salça

Adana'da kırmızı biber hasadının ardından salça sezonu da açılmış oldu. Hazır salça yerine ev yapımı salçayı tercih eden vatandaşlar hem ucuza mal etmek hem de organik yemek için güneşte kuruması gereken salçaları evlerinin damlarına serince kent kırmızıya büründü. Bu yıl daha erken yapılan hasattan ise küresel ısınma sorumlu tutuldu. Küresel iklim değişikliğinin biberleri de etkilediğini aktaran Murat Kılıç, "Adana’da normal şartlarda önce Karataş Tuzla bölgesinin biberi kızarırdı. İlk onlar satılır sonra Karaisalı bölgesinin biberi kızarır ve onlar satılırdı. Ama şimdi küresel ısınmadan dolayı hepsi bir anda kızardı ve piyasaya çıktı." dedi.

Kent merkezindeki biber satıcılarına akın eden vatandaşlar, çuvallarla salçalık biber satın alarak işe koyuldu. Kimileri türlü zahmetlerle biberleri eliyle temizlerken kimiyse biber çekim merkezlerinde elini değdirmeden temizleyip çektiriyor. Biberlerini çektiren vatandaşlar son olarak suyunu çekmesi için damlara seriyor. Kent genelinde bazı apartmanların ve müstakil evlerim damlarına serilen çekilmiş salçalık biberler, damları kırmızıya boyarken havadan da ilgi çekici görüntüler oluştu.

Küresel ısınma nedeniyle biberler erken kızardı: Adana'da salça sezonu başladı

"BU SENE FİYATLAR UCUZ"

Küresel ısınmanın etkileri sebebiyle salçalık biberler bu yıl, normalden daha erken hasat edilirken Karaisalı Biberciler ve Zeytinciler Derneği Başkanı Murat Kılıç, yeni sezon biberlere ve kentteki salça yapımına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fiyatların geçen seneye göre daha ucuz olduğunu belirten Kılıç, “Havaların sıcaklığından dolayı biberler erken kızardı ve piyasaya erken çıktı. Herkesin biberi aynı anda kızarıp müşteri de olmayınca biberin fiyatları çok ucuza gitmeye başladı. Şu anda fiyatlar ton başında bin 500 ile bin 600 lira arasında değişiyor. Geçen hafta bin liraya kadar biber sattık. Bu da bizim işçi paramızı kurtarmıyor. Geçen sene bu tarihlerde 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında değişiyordu. Bu sene fiyatlar ucuz” diye konuştu.

Küresel ısınma nedeniyle biberler erken kızardı: Adana'da salça sezonu başladı

"ŞU ANDA BİBER BOLLUĞU VAR"

Küresel iklim değişikliğinin biberleri de etkilediğini aktaran Murat Kılıç, konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

“Küresel iklim değişikliğinden dolayı biberlerimiz erken kızardı. Yapacak bir şey yok. Adana’da normal şartlarda önce Karataş Tuzla bölgesinin biberi kızarırdı. İlk onlar satılır sonra Karaisalı bölgesinin biberi kızarır ve onlar satılırdı. Ama şimdi küresel ısınmadan dolayı hepsi bir anda kızardı ve piyasaya çıktı. Hepsi bir anda piyasaya çıkınca fiyatlar da düştü. Şu anda biber bolluğu var. Ancak Eylül ayının başında fiyatların 3 liraya çıkacağını düşünüyoruz. Şuanda günlük 20-30 ton biber geliyor ve bir kısmı satılıyor, satılamayanlarda salça fabrikalarına veriliyor.”

"BU SENE FİYATLAR İYİ"

200 kilo salçalık biber alan Nimet Tahar ise biberin kilogram fiyatının geçen seneye göre düşük olduğunu belirterek, “Geçen sene 2 liranın üzerineydi ama şu anda 1 lira 60 kuruşa aldık. Her sene bu vakitlerde salçamızı yapıyoruz” dedi.

Küresel ısınma nedeniyle biberler erken kızardı: Adana'da salça sezonu başladı

Nazife Sucu isimli vatandaş ise fiyatların iyi olduğunu söyleyerek, “Biber alıyoruz, kışlık salça, isot ve yaprak biber yapacağız. Kısmet olursa yiyeceğiz. Fiyatlar fena değil. Geçen sene 2 liraydı bu sene iyi. Ben 400 kilogram biberi, kilosunu 1 lira 60 kuruştan aldım” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...