Tgrt Haber
01 Mart 2019 22:55

Mars'ta izler bulundu...

Gökbilimciler, Mars'ta birbiriyle bağlantılı eski yer altı göllerinin ve geniş yer altı suyu ağının varlığına dair izler bulunduğunu bildirdi.

Mars'ta izler bulundu...
mars,

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ESA'nın Mars uydularının bulgularını inceleyen gökbilimciler, sonuçları "Journal of  Geophysical Research" dergisinde yayımlanan çalışmada, Mars kraterlerinde tespit  edilen jeolojik izlerin Kızıl Gezegen'in geçmişte karmaşık bir yer altı suyu  sistemine ev sahipliğini yaptığını gösterdiğini belirtti.

Uyduların çektiği yüzey görüntülerini inceleyen araştırmacılar,  Mars'ın kuzey yarım küresindeki derin krater çukurlarının tabanında görülen derin  olukların, havuz biçimli vadilerin ve yelpaze biçimli tortul çökeltilerin  geçmişte burada yer altı göllerinin ve bunları birbirine bağlayan geniş bir yer  altı suyu sisteminin olduğunun kanıtı olduğuna işaret etti.

Ayrıca Mars'ta bulunan kil gibi minerallerin ancak uzun süre suyla  temas sonucu oluşabileceğine dikkati çeken araştırmacılar, bunun gezegende  geçmişte büyük miktarda su bulunduğuna kanıt sayılması gerektiğini vurguladı.

Bilim adamları Mars'ta 3-4 milyar yıl önce dev bir yüzey altı okyanusu  bulunduğunu ve bunun yer altı sularıyla daha küçük yer altı göllerine bağladığını  düşünüyor. Mars'taki su varlığının Dünya'dakine benzer bir canlı yaşamının  izlerinin araştırılması açısından ipucu sağlayabileceği düşünülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...