Tgrt Haber
17 Ağustos 2021 12:29

Aşure nasıl yapılır? Aşure tatlısı malzemeleri nelerdir? Lezzetli ve kolay aşure tarifi

Aşure günü yaklaşırken Aşure tatlısı hazırlıkları başladı. Aşure günüyle ''Aşure nasıl yapılır? Aşure tatlısı püf noktaları nelerdir? Aşure malzemeleri nelerdir?'' soruları gündeme geldi.

Aşure nasıl yapılır? Aşure tatlısı malzemeleri nelerdir? Lezzetli ve kolay aşure tarifi
aşure tatlısı,,aşure tarifi,,aşure,,muharrem ayı,

Muharrem ayının 10.gününe denk gelen Aşure günü tüm Müslümanların heyecanla beklediği bir gündür. Aşure günü paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin, sevginin, bolluk ve bereketin simgesi olan mübarek bir gündür. Aşure günü duaların kabul edildiği mübarek günlerden biridir. Aşure gününde insanlar gelenekselleşen Aşure tatlısı yapar ve çevresine dağıtır. Aşure geleneği komşuların, ailelerin ve diğer insanların kaynaşmasına ve yardımlaşmasına zemin hazırlar. Peki aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri nelerdir? En kolay aşure nasıl yapılır? İşte lezzetli aşure tatlısı tarifi. 

AŞURE NASIL YAPILIR?  

Aşure günü için geri sayım devam ederken ''Aşure nasıl yapılır?'' sorusu araştırılmaya başladı. Aşure tatlısı doğru ölçü ve tarif ile yapıldığında çok lezzetli bir tatlı olur.  

  • Aşure tatlısı için akşamdan buğdayı ıslayın,  
  • Isladığınız buğdayın suyu berraklaşana kadar suyunu değiştirin,  
  • Üzerini geçecek kadar su ekledikten sonra 10 dakika boyunca kaynatın, 
  • Kaynarken ortaya çıkan sarı suyu döküp tekrar sıcak su koyup 5 dakika daha haşlayın, 
  • Bir gece bekletin, 
  • Ertesi gün buğdaylara sıcak su ekleyip su yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın,  
  • Aşure suyu azaldıkça sıcak su ilave edin, 
  • Aşure iç malzemelerini koymadan önce sütünü ilave edin, 
  • Sırayla içine haşlanmış nohutları, kuru fasulyeyi koyup kaynatın, 
  • Suda beklettiğiniz kuru üzümleri ve fındığı süzüp aşure tatlısına ekleyin, 
  • Limon kabuğu rendesi ve kuş üzümü ilave edip karıştırın, 
  • Şekerini de yavaşça ilave ettikten sonra kuru kayısıları, elmayı, tuzu ve vanilyayı da ekleyin. 
  • Aynı zamanda incirleri küp şeklinde doğrayın ve ayrı bir kapta suda haşlayıp süzdükten sonra aşure tatlısına koyun, 
  • Aşureyi iyice karıştırıp ve son 5 dakika daha kaynatıp kapatın, 
  • Servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. 

Aşure nasıl yapılır? Aşure tatlısı malzemeleri nelerdir? Lezzetli ve kolay aşure tarifi

AŞURE MALZEMELERİ NELERDİR?  

Lezzetli bir aşure hazırlamak için malzemelerin gereken ölçüde ve doğru sırayla eklemesi gerekir. Aşure tatlısı malzemelerini yapacağını Aşure miktarına göre artırabilirsiniz. Aşure malzemeleri:  

  • 500 gram buğday 
  • 1 su bardağı kuru fasulye 
  • 1/2 su bardağı nohut 
  • 1 çay bardağı kuru üzüm 
  • 10 adet kuru kayısı 
  • 10 adet kuru incir 
  • 1 paket vanilya 
  • 1/2 su bardağı fındık 
  • 1 adet orta boy elma 
  • 4 adet karanfil 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 5 su bardağı sıcak su 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 adet nar 
  • 1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi 
  • 1 yemek kaşığı tarçın 

AŞURE TATLISI PÜF NOKTALARI NELERDİR?  

Aşure tatlısı için malzemelerin ve tarifin önemi kadar aşure tatlısı püf noktaları da önemlidir. Püf noktalara dikkat edilen yapılan Aşure çok daha lezzetli olacaktır. Öncelikle aşure tatlısı için “aşure tenceresi” denen büyük tencerelerden kullanmaya özen gösterin. Eğer evinizde böyle bir tencere yoksa, geç ısınan, ağzı geniş ve yayvan bir tencere aşure tatlısı için uygun olacaktır. Aşure içine ekleyeceğiniz malzemelerin bir gece önceden ıslatılarak iyice yumuşamış olmasına özen gösterin. Aksi takdirde aşurenin içindeki bakliyatlar, meyveler ve diğer malzemeler birbirine yeterince kaynaşmaz, aşurenin kıvamı tutmaz. 

Aşure pişirmek sabırlı olmayı gerektirir. Büyük bir tencere aşureyi pişirme süresi 2 saat civarındadır. Bu süre içine eklediğiniz malzemelere göre değişkenlik gösterebilir. Aşurenin piştiğini anlamanın en doğru yolu suyunun yoğunluğuna ve rengine bakmaktır. İncir, karanfil ve kuş üzümleri aşure rengini karartacağı için ayrı bir minik tencerede kaynatarak en son aşureye dahil edilmelidir. Ayrıca limon aşure tatlısının beyazlamasına yardımcı olur. Muhallebi kıvamına gelen aşurenizi ocaktan indirebilir ve servis edebilirsiniz.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...