Tarih : 20.11.2021 - 11:25 Yorum : 0

Evde tarhana nasıl yapılır? Ev yapımı tarhana tarifi!

Türk Mutfağı’nın sevilen lezzetlerinden biri ve ülke genelinde yaygın tarhana, kökeni Orta Asya’dan Gelen Türklere dayanan bir yemektir. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yaygın olarak yapılmakta ve kurutulmakta olan tarhana, özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerden biri olma özelliğine sahiptir. Ev hanımlarının da yakından takip ettiği tarhana yapımı merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki evde tarhana nasıl yapılır? Ev yapımı tarhana tarifi nasıldır?

Evde tarhana nasıl yapılır? Ev yapımı tarhana tarifi!

Anadolu’nun enfes lezzetlerinden biri ve içerdiği besin değerleri nedeniyle şifa sayılan tarhana, evde kolay yapımıyla ev hanımlarının ilgiyle takip ettiği tarifler arasında yer alıyor. Yoğurt, un, kırmızı biber, domates gibi malzemelerle yapılan tarhanayı en iyi şekilde yapmak isteyen ev hanımları, “Evde tarhana nasıl yapılır?”, “Ev yapımı tarhana tarifi nasıldır?” sorularının yanıtını arıyor. Sizler için evde tarhana yapımı ve püf noktalarını derledik. İşte detaylar…

EV YAPIMI TARHANA TARİFİ

  • Yarım kilo nohut (haşlanmış),
  • 5 kg un,
  • 1 kg domates,
  • 1 kg yoğurt,
  • 1 kg kuru soğan,
  • 1 kg kırmızıbiber,
  • 1 demet nane,
  • Yarım demet maydanoz,
  • 3 yemek kaşığı tuz.

EVDE TARHANA NASIL YAPILIR?

Öncelikle domates, biber, soğan, taze nane ve maydanoz yıkanarak ince ince doğranır. Ardından 1 litre su doğranmış malzemelerin üzerine eklenir. Malzemeler güzelce yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişirilir. Daha sonra haşlanmış nohut eklenir ve blender ile ezilir. Ezilen malzemeler süzgeçten geçirilir. Tüm karışım bir yoğurma kabına alınır, yoğur ve tuz da ilave edilerek karıştırılır.

Karışıma elenmiş un eklenir ve katı bir hamur elde edilir. Cam ya da çelik bir kaba alınan hamur üzeri kapatılarak 6-7 gün bekletilir. Bekleme süresine göre ekşime derecesi de artacaktır. Bekleme süresi boyunca her sabah, öğle ve akşam hamur karıştırılır. Sulanma durumunda un ilave edilebilir. 6-7 günlük süre dolunca yağlı bir kağıt üzerine küçük parçalar şeklinde dökülür. Kuruduktan sonra daha da ufalanarak kevgirden geçirilerek gölge bir alanda daha da kuruması için bekletilir. Ardından bez torbalara pay edilir. Tarhana hazır. Afiyet olsun..

Tarhana yoğun olarak çorba formunda kullanılıyor olsa da tavuk panelemek, köfte harcına lezzet katmak amacıyla da kullanılabilir.

EVDE TARHANA TARİFİNİN PÜF NOKTALARI

Evde tarhana yaparken şu noktalara dikkat ederseniz, daha kıvamlı ve daha lezzetli olabilmesi için şu noktalara dikkat edilmelidir:

  • Tarhanaların gölgede kurutuluyor olması renginin korunmasını sağlar. Güneşte kurutulması durumunda rengi açılacaktır.
  • Tarhana yapım aşamasında sebzelerin daha hızlı ve kolay haşlanabilmesi için düdüklü tencere kullanılabilir.
  • Tarhana yapımında kullanılan haşlanmış nohut, hamurun mayalanması için kullanılmaktadır. Bu nedenle maya kullanılmasına gerek yoktur.
  • Tarhananın kuruma süresi yaşadığınız yerin sıcaklık derecesine göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle nemli bölgelerde bu süre daha uzun olacağının bilincinde olmak gerekir.
 
 
YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber