Tgrt Haber
28 Nisan 2023 16:21 - Güncelleme : 29 Nisan 2023 10:14

Markette kilosu altınla yarışıyor! Hiç gerek yok evde bu tarifle yapılıyor

Kahvaltımızdan ve yemeklerimizden eksik etmediğimiz, sağlıklı yağlardan olan tereyağı artık el yakıyor. Geleneksel Türk mutfak lezzeti köy tereyağına ulaşmanın en kolay sırrını veriyoruz. Üstelik doğal, lezzetli ve çok daha ucuza…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Markette kilosu altınla yarışıyor! Hiç gerek yok evde bu tarifle yapılıyor
tereyağı tarifi,köy tereyağı,ev yapımı tereyağı

Türk mutfağının klasikleşmiş lezzetlerinden olan ve saf sütten elde edilen tereyağı, neredeyse her yemeğin içine girebilen ve kendine has eşsiz lezzetiyle tercih edilen sağlıklı yağlardan. Uzmanların da önerdiği, fiyatıyla el yakan tereyağını artık evde yapmak mümkün. Nasıl mı? Sizin için derlenen tarifi denemek için işe aşağıdaki malzemelerle başlayabilirsiniz.

KÖY TEREYAĞI TARİFİ

koyumedondum.com’dan aktarılan orijinal köy tereyağı tarifine göre; 2 litre çiğ süt ve yarım yemek kaşığı krema malzemeler için yeterli olacaktır.

YAPILIŞI

2 litre sütü bir gün boyunca geniş bir kabın içerisinde bekletin. Böylece kaymak oluşumu başlayacaktır. Geniş bir kaba koyduğunuz sütün üzerinde oluşan kaymağı yavaş yavaş kepçe yardımıyla küçük kavanozun içine koyun. Bu işlemi süt üzerinde oluşan kaymak kalmayıncaya kadar devam edin. Küçük bir kavanoza aldığınız kaymağın içine yarım çorba kaşığı kremayı koyarak yarım gün kadar dinlendirin. Tereyağınızın daha çabuk olması için, kavanozu ılık suda bekletin. Beklettikten sonra kavanozu buzlu suda bekletin. Oluşan karışımı süzgeç yardımıyla süzün, süzgeç içerisinde tereyağının kaldığını göreceksiniz. Bu tarifle evde kendi imkanlarınızla lezzetli ve besin değeri yüksek köy tereyağı yapabilir, yemeklerinize ve kahvaltılarınıza lezzet katabilirsiniz.

Markette kilosu altınla yarışıyor! Hiç gerek yok evde bu tarifle yapılıyor

TEREYAĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Nefisyemektarifleri.com’dan edinilen bilgiye göre; Vücudun bağışıklık sistemini arttıran vitaminler içerir. Göz sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Mineraller açısından iyi bir kaynaktır.

İçeriğinde yer alan kısa ve orta zincirli yağ asitleri bağırsakta yaşayan patojen mikroorganizmalarla mücadele eder.

Kardiyovasküler hastalıklara karşı vücudu korur.

İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve vücudun hastalıklara karşı mücadelesini destekler. Bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlar ve hücreleri onarır.

Kansere karşı vücut hücrelerini korur ve kanser hücrelerinin çoğalmasını önler.

Eklemlerde oluşan artrit ve kireçlenme gibi rahatsızlıkların önlenmesinde yardımcıdır.

İçeriğinde yer alan A ve D vitaminin etkisi ile kemik yapısını güçlendirir ve diş çürümelerini önlemede etkin bir rolü vardır.

Antimantar özelliğe sahip olan tereyağı candida tedavisinde etkindir. Mide ve bağırsak sağlığının korunmasında önem taşır.

Gerçek tereyağı iyi kolesterolü yani HDL’yi yükseltici, LDL’yi yani kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.

Tokluk hissi yatan tereyağı önerilen miktarlarda tüketildiğinde obeziteyi engelleyici etkiye sahiptir.

İçeriğinde yer alan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerin etkisi ile beyin gelişimini sağlar. Özellikle büyüme çağındaki çocukların beyin gelişimlerinin tamamlanabilmesi için tereyağı tüketmeleri önerilir.

Tereyağının bir diğer faydası ise tiroid sağlığını desteklemesidir.

Markette kilosu altınla yarışıyor! Hiç gerek yok evde bu tarifle yapılıyor

TEREYAĞI KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

1 porsiyon yani 30 gram tereyağı yaklaşık olarak 226 kaloridir. Tereyağında A, E, D ve K yani yağda eriyen vitaminler bulunur. Selenyum, bakır, çinko, krom ve manganez gibi antioksidan mineraller içerir.

KAÇ LİTRE SÜTTEN 1 KG TEREYAĞI OLUR?

14 litre süt kullanarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Şakir 3 Mayıs 2023 13:51

Bu tarifle kaç hanede bu yağ yapılabilir uzman olan aşamalarda şaşırır makul bir şey söyleyin de işe yarasın

Niloş 1 Mayıs 2023 00:15

Yaptım miss gibi oldu. Çok çok teşekkür ediyorum tarifiniz için. Herkese önerdim.

Sonraki Haber Yükleniyor...