Tgrt Haber
16 May 2023 16:50 - Güncelleme : 16 May 2023 17:26

Muhallebiniz topak topak oluyorsa bu yöntemi deneyin! İşte orijinal Alaçatı muhallebisi tarifi

Her haliyle çok sevdiğimiz, yumuşak ve hafif tatlı muhallebinin kıvamını tutturmak kolay değil. Un koysanız, pirinç unu koysanız ya da nişasta koysanız farklı etkileri olur. Bazen her şeyini tam koysanız da kıvamı bir türlü tutmak bilmez, cıvık kalır ya da kaskatı kesilir. İşte muhteşem kıvamda ve tatta Alaçatı muhallebisinin formülü…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Muhallebiniz topak topak oluyorsa bu yöntemi deneyin! İşte orijinal Alaçatı muhallebisi tarifi
alaçatı muhallebisi,muhallebi tarifi

Muhallebinizin kıvamı hep mükemmel kalsın, kesilmesin, yiyenleri kendine hayran bıraksın diye bazı öneriler bulunuyor. Bundan sonra hiç kıvam problemi yaşamayacağınız harika bir muhallebi tarifi için bu tariften yararlanabilirsiniz. İşte muhallebi meşhur Alaçatı muhallebisi tarifi…

MEŞHUR ALAÇATI MUHALLEBİSİ TARİFİ

1 litre süt (köy sütü ya da günlük süt olursa çok daha iyi)

1 su bardağı un

180 gr tereyağı

9 yemek kaşığı toz şeker

7 küçük parça damla sakızı ve 1 paket vanilya

Üzeri için tarçın, fıstık, fındık ne isterseniz…

YAPILIŞI

Tereyağını eritiyoruz. Üzerine unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz, yaklaşık 2 dakika. Çok kavurmayın, rengi çok değişmesin ki muhallebimizin rengi beyaz kalsın. Üzerine karıştırarak sütü ekliyoruz. Tüm sütü ekledikten sonra son olarak şeker ve damla sakızı+1 paket vanilyayı ekliyoruz. Çırparak pişiriyoruz. Kıvam alınca ocağı kapatıyoruz. Ve asıl Alaçatı muhallebisine özelliğini veren kısma geliyoruz. 15 dk. boyunca mikserde çırpıyoruz. Süre çok uzun gelebilir ama muhallebiye o güzel dokuyu veriyor. 15 dk. boyunca çırpıp pürüzsüz hale getirdiğimiz muhallebimizi kaselere döküyoruz. Soğutup üzerini streçleyerek buzdolabında dinlendiriyoruz. Tarçın, fındık, fıstık nasıl isterseniz öyle servis edebilirsiniz.

Muhallebiniz topak topak oluyorsa bu yöntemi deneyin! İşte orijinal Alaçatı muhallebisi tarifi

KIVAMI TAM TUTAN MUHALLEBİNİN PÜF NOKTALARI

Yemek.com’dan derlenen bilgiye göre; Tüm malzemeleri tencereye aktardınız. Güzelce karıştırarak pişirmeye başladığınız muhallebiniz göz göz olup kaynamaya da başladı. Ancak bir terslik var. Kıvamı gözünüze çok da olmuş gibi gelmiyor. Ocağın altını kapatıp soğudukça kıvamının yoğunlaşmasını da beklediniz. O kıvam bir türlü koyulaşmadı... Bu durumda ne yapacaksınız?

Eğer henüz yapım aşamasındayken muhallebinizin kıvamının dilediğiniz gibi olmadığını fark ettiyseniz, muhallebiye bağlayıcı bir malzeme eklemeniz gerekiyor demektir bu. Ocağınızın altını en kısığa alın. Bir kabın içerisine ılık su ya da oda sıcaklığında süt alın. İçerisine en hızlı çözümlerin başında gelen nişastayı ilave edin ve nişastanın tamamen dibe çökmesini sağlayın. Ardından kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırarak nişastanın su ya da sütle bütünleşmesini sağlayın. Nişastanın tamamen dibe çökmesini beklememizin sebebi sütün ya da suyun içerisine doğrudan ilave edildiğinde tortu olma riskinin önüne geçmek. Tortu olursa muhallebiniz pürüzsüz bir kıvamda olmayacaktır.

Nişastalı karışımı hazırlarken ara ara muhallebinizi karıştırmayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde dibi tutabilir ve lezzeti bozulabilir. Hazırladığınız bu karışımı azar azar muhallebinizin içerisine aktarmaya başlayın. Diğer taraftan da karıştırmaya devam edin. Karışımın tamamen muhallebiyle bütünleştiğini gördüğünüzde ocağın altını orta ateşe alın ve karıştırarak yoğunlaşmasını sağlayın.

İlave ettiğiniz nişasta muhallebinizin koyulaşmasına yardımcı olacaktır. Eğer ocaktan aldıktan sonra muhallebinizin sıvı olduğunu fark ederseniz de yeniden ocağa alın. Karıştırarak yeniden orta sıcaklığa gelmesini sağlayın ve yukarıda belirttiğimiz işlemleri yapın.

''Ne kadar nişasta ilave etmeliyiz?'' diye soranlarınız olacaktır. 1 litre sütten yaptığınız ve kıvamı cıvık kalan muhallebinize 2,5 yemek kaşığı kadar nişasta ilave etmeniz yeterli. Bu oran sütün miktarına göre ve sululuğuna göre değişkenlik gösterebilir. Muhallebinizin tam kıvamında olduğunu anlamanın ise kolay bir yolu var. Tahta kaşığınızın üzerinde katılaşıyorsa olmuş demektir. Akıyorsa olmamış demektir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...