Tgrt Haber
23 Nisan 2023 16:22 - Güncelleme : 23 Nisan 2023 17:17

Muhlamayı metrelerce uzatan yöntem çok basitmiş! Rizeli Hemsile Hala’nın 50 yıllık muhlama tarifi!

Lezzetini Türkiye’ye duyuran Karadeniz mutfağının sevilen tatları arasında yer alan muhlamanın orijinal tarifini ustasından, 72 yaşındaki Rizeli Hemsile Hala’dan aldık. Tutturması hiç de kolay olmayan, içindeki peyniri uzatan yöntem ise oldukça kolay. İşte Hemsile Hala’nın 50 yıldır yaptığı doyumsuz lezzetiyle muhlama tarifi…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Muhlamayı metrelerce uzatan yöntem çok basitmiş! Rizeli Hemsile Hala’nın 50 yıllık muhlama tarifi!
muhlama,muhlama tarifi,mıhlama,kuymak,rize yöresel

Rize’de muhlama (mıhlama) Trabzon’da ise kuymak olarak bilinen yöresel yemek, özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi. Karadeniz’de sıklıkla yapılan son dönemde ise kahvaltı mekanlarının popüler lezzeti muhlamanın sırrı peyniri, tereyağı ve mısır ununda… 3 malzemeyle yapılan bu yöresel tadın, kolay gibi görünse de tutturmak ve lezzetli hale getirmek tecrübeyle sabit. Bunun için işi 50 yıllık ustasından tecrübe etmekte fayda var. Efsane lezzet muhlamanın tarifini 50 yıldan uzun bir süredir pişiren Rizeli Hemsile Hala’dan aldık. İşte lezzetli muhlamanın incelikleri…

MUHLAMA (MIHLAMA) TARİFİ

3 yemek kaşığı Rize tereyağı,

2 dolu yemek kaşığı doğal mısır unu,

1 buçuk su bardağı su

300 gram kolot peyniri,

Üzerine; 2 yemek kaşığı eritilmiş Rize tereyağı

YAPILIŞI

Bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağı ile mısır ununu biraz rengi dönene kadar yaklaşık 5-6 dakika kavurun. Kavrulan unun üzerine suyu yavaş yavaş ilave edin. Suyunu çekip helva kıvamını alan mısır ununun üzerine uzun uzun kestiğiniz kolot peynirini ilave edin. (Karadeniz yöresine ait kaşara benzer peynir çeşidi) Bu şekilde yaklaşık 10 dakika hiç karıştırmadan harlı ateşte muhlamanın pişmesini bekleyin. Son olarak ayrı bir tavada erittiğiniz tereyağı muhlamanın üzerine dökün. Muhlamanın dibine baktığınız tutmuş ise muhlamanız olmuştur. Afiyet olsun.

Muhlamayı metrelerce uzatan yöntem çok basitmiş! Rizeli Hemsile Hala’nın 50 yıllık muhlama tarifi!

ORİJİNAL MUHLAMANIN PÜF NOKTALARI

Muhlama yaparken bakır tava kullanmanız muhlamanın lezzetini arttıran önemli bir etkendir. Bun un yanı sıra peyniri, muhlamanın orijinal peyniri olan kolot peynirinden kullanmanız muhlamanızın uzamasını sağlayacaktır. Ayrıca muhlama dibi tutarak yapılan nadir yemeklerden biridir. Muhlamanın lezzetli olmasını istiyorsanız çatal, kaşık gibi gereçlerle hiç karıştırmadan dibinin tutmasını beklemelisiniz.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
U24 Nisan 2023 14:51

Muhlama un ile yapılana Kuymak mısır unu ile yapılana denir

eren24 Nisan 2023 14:11

çok severim. bilgi için teşekkürler tgrt

Sonraki Haber Yükleniyor...