Tgrt Haber
28 Ekim 2021 14:25

Sarığıburma tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktası nedir? MasterChef'in merak edilen tarifi!

27 Ekim MasterChef'e damgasını vuran sarığıburma tatlısı nasıl yapılır? Bir diğer adıyla da sarı burma, sar burma olarak bilinen tatlının malzemeleri, yapılışı ve püf noktası nedir? Detaylar haberimizde...

Sarığıburma tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktası nedir? MasterChef'in merak edilen tarifi!
yemek,yemek tarifi,tatlı tarifi,masterchef,tatlı,sarığıburma tatlısı

Sarığıburma tatlı tarifi, yapılışı ve malzemeleri en çok merak edilenler arasında yerini aldı. Peki MasterChef 2021'in dün akşamki bölümünde ekrana gelen ve Erzincan yöresine ait olan Sarığıburma (sarı burma)  tatlısını evde yapmanın püf noktası nedir? İşte, tarifi...

Oklava tatlısına çok benzeyen sarığıburma tatlısının içine genellikle ceviz konulmaktadır ve Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. İsmini oklavaya sarılarak yapılmasından alan bu tatlıyı evinde yapmak isteyenler için:

SARIĞIBURMA TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Hamuru için:

Yarım kilogram un
3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı süt (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
Bir tutam tuz
3 çorba kaşığı yoğurt (oda sıcaklığında)
 

Yufkayı açmak için:

1 büyük kase nişasta

İçine:

1 su bardağı sıvı yağ
Yarım kg iri çekilmiş ceviz

Üzerine:
1 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için:
5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Yarım limon suyu

ADIM ADIM SARIĞIBURMA TATLISI NASIL YAPILIR?

Öncelikle şerbeti için, toz şeker ve suyu tencereye aktarın. Hafif şurup kıvamına geldiğinde limon suyunu ekleyin ve tencereyi ocaktan aldıktan sonra soğumaya bırakın. 
Geniş bir kapta elenmiş un, yumurta, süt, sıvı yağ, tuz ve yoğurdu karıştırın ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun; hamurdan 30 adet beze koparın.
Elinizde yuvarladığınız bezeleri bir tepsiye alın ve 30 dakika dinlendirin.
Bir beze alıp üzerine nişasta serpip bir kase genişliğinde açıp kenara alın ve üzerine bol nişasta serpin.
Bu şekilde 3 beze üst üste gelecek şekilde aralarına nişasta serperek bir tepsi büyüklüğünde açın.
Açtığınız yufkanın üzerine yağ gezdirin ve ceviz serpin. Cevizli yufkayı oklavaya sarın.
Oklavaya sarılı olan yufkayı iki tarafında ortaya doğru büzün. Yavaşça oklavadan çıkarın ve az yağlanmış tepsiye dizin; diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın.
En son olarak fırına vermeden önce üzerlerine 1 su bardağı sıvı yağı gezdirin.
Elde ettiğiniz hamuru önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Tatlı şerbeti çekince servis yapın. 
AFİYET OLSUN.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...