Tgrt Haber

Gardiyan nasıl olunur? Başvurusu, şartları

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
07 Nisan 2023 15:42 - Güncelleme : 07 Nisan 2023 15:54
Gardiyan nasıl olunur? Başvurusu, şartları
Gardiyan,

Çoğu kişinin hayali olmasa da sunduğu iyi şartlar nedeniyle gardiyanlık birçok gencin talep ettiği bir meslek haline geldi. Peki gardiyan nasıl olunur? Başvurusu nereye yapılır ve şartları nelerdir? İşte merak ettikleriniz...

Gardiyan olmak için öncelikle en az lise mezunu olmak gerekir. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen sınavlara katılıp başarılı olmanız ve fiziki ve psikolojik testleri geçmeniz istenir. Bu işlemlerden sonra ise mecburi eğitime katılmanız beklenir. Bu eğitimin tamamlanmasının ardından ise kişilerin çalışmaya başlamaları mümkündür.

Öte yandan Türkiye’deki gardiyanlık başvurusu işlemleri belirli alanlara, yönergelere ve hatta prensiplere tabiidir. Dolayısıyla bu başvurulardan önce kişilerden istenen ana unsur, belirtilen şartları sağladıkların emin olmalıdır. Tüm bunların nihayetinde ise başvuruda bulunmaya engel olacak herhangi bir durum yok ise Emniyet Genel Müdürlüğü’ne direkt başvuru yapılabilir.

GARDİYANLIK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Gardiyanlık başvuru işlemleri adına yukarıda da ayrıca belirttiğimiz üzere ilk koşul, belirli şartların sağlanmasıdır. Sonraki süreci ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Gardiyanlık başvuru işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi web sitesi üzerinden yapılır. Adayların başvuru esnasında istenen bilgileri doğru ve eksiksiz biçimde girmeleri önemlidir.

Başvurunun ardından ise Emniyet Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği sınavlara katılmanız gerekir. Bu sınavlar genel kültür, Türkçe, matematik ve mantık sorularından oluşur.

Sınavları geçtikten sonra, fiziki ve psikolojik testlere tabi tutulursunuz. Fiziki testler arasında koşu, mekik çekme, barfiks gibi aktiviteler yer alırken; psikolojik testler arasında kişilik ile zeka testleri, görüşmeler ve mülakatlar gösterilebilir.

Gardiyanlık başvurusunun son aşamasında, güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapılır. Bu süreçte adayların, sabıka kaydı ve güvenlik açısından herhangi bir risk teşkil edip etmediği değerlendirilir.

Sınavları ve diğer aşamaları başarıyla tamamladıktan sonra ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bir eğitim programına tabi tutulursunuz. Bu eğitim programı, gardiyanların görevlerini yerine getirmeleri için gerekli olan bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlar. Nihayetinde gardiyanlık başvurusu tamamlanmış olur.

GARDİYANLIK BAŞVURUSU ŞARTLARI NELERDİR?

  • Gardiyanlık başvurusu şartları özellikle Türkiye dahilinde incelendiğinde; yukarıda da bahsedilen başvuru aşamalarını tamamlamış olmak yeterlidir. Ancak bu aşamalardan önce şu listenin de göz önüne alınması gerekir:
  • Gardiyan olmak isteyen adayların en az lise mezunu olmaları gerekir. Fakat tercih edilen bölümler arasında özellikle güvenlik ve koruma alanında eğitim veren meslek liseleri de bulunmalıdır.
  • Adayların 30 yaşını geçmemiş olması da mecburidir.
  • Erkek adayların askerlik hizmetini tamamlamış olmaları gerekir.
  • Adayların fiziki açıdan sağlıklı olmaları ve sağlık raporu almaları gerekir.
  • Adayların güvenlik soruşturmasından geçmeleri de yine mecburi şartlar arasında yer alır.
  • Gardiyanlık başvuru sürecinde, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen sınavları geçmek en önemli ilkeler arasında yer alır.
  • Son olarak; yukarıda da ayrıca belirtilen fiziki ve psikolojik testlerden de geçilmesi önemlidir.

GARDİYANLIK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR?

Gardiyanlık başvurusu için gerekli evraklar tamamıyla eksiksiz ve doğru olmalıdır. Bu durum, başvuru sürecinin hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Evrakların listesini ise şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Diploma veya mezuniyet belgesi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Askerlik durum belgesi
  • Adli sicil kaydı
  • Sağlık raporu
  • Fotoğraf
  • İkametgah belgesi
  • Muhasebe kayıtları

GARDİYAN OLABİLMEK İÇİN ÜNİVERSİTE ŞART MI?

Gardiyanlık alımı içerisinde en sık rastlanan şartlardan biri de üniversitedir. Ancak bu şart tam olarak algılanmalıdır çünkü burada üniversite eğitiminden kasıt, esasen sertifikasyon programıdır. Bu durumu detaylandırmak adına şunları söyleyebiliriz:

Gardiyanlık, devlet kurumlarında çalışarak güvenlik hizmetleri sağlamak için yapılan bir meslektir. Bu nedenle; en az lise mezunu olan herkes gardiyanlık başvurusunda bulunabilir. Fakat yine de tercih edilen bölümler arasında özellikle güvenlik ve koruma alanında eğitim veren meslek liselerinin bulunması öncelik sebebidir. Dolayısıyla gardiyanlık başvurusu sürecinde üniversite şart olmasa da tercih sebebidir, diyebiliriz.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Abdullah yıldırım 9 Nisan 2023 00:25

SAYIN EĞİTİMLİ VE ÇOK ARAŞTIRIP OKUYAN TGRT MUHABİRİ GARDİYAN DİYE MESLEK YOK TÜRKİYEDE. İNFAZ VE KORUMA MEMURU DİYECEKSİN.

Sonraki Haber Yükleniyor...