Tgrt Haber

Siirt yemekleri! Siirt'in en meşhur yemekleri ve tarifleri

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
03 Ekim 2022 16:53 - Güncelleme : 03 Ekim 2022 17:18
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Siirt'e ait yöresel lezzetleri sizler için derledik
siirt,yemek

Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Siirt; Bitlis, Şırnak, Batman, Van ve Mardin illeri ile komşudur. Bölgede ön plana çıkan yemekleri çoğunlukla et yemekleridir. Ana yemek olarak büryan kebabı, arap dolması ve ismeket köfte en bilinen lezzetleri arasındadır. Zengin bir mutfağa sahip Siirt, et yemekleri kadar hamur işleriyle de anılır. İşte Siirt lezzetleri ve tarifleri!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Siirt'e ait yöresel lezzetleri sizler için derledik

Birçok yöreden kendine birçok  lezzet katan Siirt mutfağında et, baharatlar ve hamur işleri ön plandadır. Her yıl binlerce vatandaş Siirt ilini ziyaret eder. Siirt birçok farklı lezzeti ile sizleri karşılar. Et yemeklerinin yoğun olduğu bölgede baharatlar bolca kullanılır. Tatlılarında ise az malzeme ile yoğun emek isteyen lezzetler ortaya çıkar. İşte sizler için derlediğimiz Siirt lezzeri ve tarifleri. 

SİİRT'İN EN MEŞHUR LEZZETİ

Siirt yemekleri! Siirt'in en meşhur yemekleri ve tarifleri

Büryan Kebabı: Siirt ve Bitlis yöresine ait bir et yemeği olan Büryan uzun süren bir emek sonucunda yapılır. 

Büryan Kebabı malzemeleri;

  • 1250 gram kuzu gerdan eti
  • 3 yemek kaşığızeytinyağı
  • 1çay kaşığı tuz
  • 1çay kaşığı karabiber
  • sunum için pide
  • sunum için közlenmiş biber
  • sunum için közlenmiş soğan

Büryan kebabı yapılış;

Etleri zeytinyağı, tuz ve karabiberle güzelce harmanlayın. Önceden ısıtılmış tavaya etleri alın ve 15 saniyede bir çevirerek, her bir parça için toplamda 2 dakika boyunca etleri mühürleyin. Daha sonra yağlı kağıda aldığınız etleri 1,5 saat boyunca pişirin. Etler piştikten sonra kemiklerinden ayırın ve kabaca doğrayın. Yemeği istediğiniz gibi servis edebilirsiniz. 

Siirt Kitel (Köfte): 

Siirt yemekleri! Siirt'in en meşhur yemekleri ve tarifleri

Siirt Kitel malzemeleri

  • 1 kilo az yağlı kıyma
  • 15 adet orta boy soğan
  • 1,5 paket tereyağı,
  • 1 boğum maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 kilo içli köftelik bulgur, 
  • Soğuk su
  • Bir tutam tuz

Siirt Kitel yapılışı;

Kıyma, soğan, salçayı kavurduktan sonra pirinci ve ince doğranmış maydanozları da ekleyin. Daha sonra tepsiye bulguru, irmiği ve tuzu aktarın. Üzerine yavaş yavaş 1 su bardağı ılık su dökerek, elinizle karıştırmaya başlayın. Ceviz büyüklüğündeki hamura hazırlanan iç harçtan ekleyin. Şekillendirdiğiniz kitelleri bol tuzlu derin suda 6-7 dakika boyunca, kiteller su üzerine çıkana kadar haşlayın. Üzerine pul biberli yağ ve maydanoz ile servis edin.

İsmeket Köfte:

İsmeket köfte malzemeleri;

  • Yarım kilo orta yağlı et veya kıyma
  • 4-5 orta boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karbonat veya maya
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 5-6 su bardağı  un
  • Aldığı kadar su

Bir çeşit kızartma türü olan ismeket köfte için soğan ufak doğranmış et ve baharatlar iyice karıştırılır. Hamurlar istenilen şekillere getirilip kızgın yağda kızartılır. 

Arap Dolması:

Siirt yemekleri! Siirt'in en meşhur yemekleri ve tarifleri

Arap dolması malzemeleri;

  • 3 su bardağı pirinç
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 adet çarliston biber
  • 2 adet sivri biber
  • 3 adet kuru soğan
  • Yarım kilo kuşbaşı et
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Üzüm yaprağı
  • Patlıcan, biber, lahana (varsa)
  • Üzerini örtecek kadar sıcak su
  • 2 çay kaşığı toz sumak

Arap dolması yapılışı;

Domates hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Daha sonra domatesi de ezmeden içine ekliyoruz. Dolmaları doldurduktan sonra, pişirmeye alıyoruz. Afiyet olsun.

Zerfet:

Zerfet malzemeleri;

  • 3, 5 kg un
  • 1 lt süt
  • 2 su bardağı sıvı yağ
  • 1, 5 çorba kaşığı tuz
  • Su

Sos için ;

  • 1 kg yoğurt
  • yarım kg tereyağı
  • 2, 5 paket margarin
  • 2 su bardağı şeker
  • su
  • tuz

Zerfer yapılışı;

Un, süt, su, sıvı yağ ve tuz ile hamur elde edilir. Geniş bir tepsiye yaydığınız hamuru fırında pişirin. Yoğurdu ayran kıvamında hazırlayalım. Daha sonra 2 s. Bardağı şekeri 2 su bardağı suyla kaynatıyoruz. Pişen hamurun üzerine hazırlanan soslar dökülür ve son olarak da eritilen tereyağı dökülür. 

Mumbar:

Siirt yemekleri! Siirt'in en meşhur yemekleri ve tarifleri

Mumbar malzemeleri;

  • Mumbar,
  • 1 kg kemiksiz kuzu kolundan satır kıyması
  • 1 kg baldo pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 2 orta boy soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • tuz
  • Karabiber

Mumbar yapılışı;

Mumbarlar doldurulabilecek boyutta kesilir. Satır kıyması, soğan, maydanoz, zeytinyağı, tuz ve karabiber bir araya getirilerek harmanlanır. İç malzeme hazırlandıktan sonra mumbarı doldurmaya başlamadan önce bir ağzını bağlamak gerekiyor. Doldurulan ve delinen mumbarları bu suyun içine koyun. 1 saat mumbarları kaynar suda haşladıktan sonra içinden bir tanesini alın ve kesin. 

Şeker helvası:

Siirt yemekleri! Siirt'in en meşhur yemekleri ve tarifleri

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Şeker helvası yapılışı;

Un pembeleşinceye kadar kavrukur. Başka bir tencerede su ve şeker kaynatılır. Unun üzerine şerbet dökülür. Kısa süre karıştırılan helva sunum için hazırdır. 

Gebole: 

Siirt yemekleri! Siirt'in en meşhur yemekleri ve tarifleri

Gebole malzemeleri;

  • 125 gramtereyağı
  • 1,5 su bardağıun
  • 6 su bardağısüt
  • 1 su bardağıtoz şeker
  • 1 su bardağıpekmez(üzeri için)
  • 4 adetceviz(üzeri için)

Gebole yapılışı

Eritilen tereyağına un döküp karamel rengi olana kadar kavurun. Un iyice kavrulduktan sonra sütü bir bardak sütü ilave edin. Yavaş yavaş ilave edilen süt bitiminde muhallebi kıvamına gelen karışıma şekeri ekleyin ve güzelce karıştırın.

 

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kevser eryeşil 5 Ekim 2022 15:32

Bir Siirt li olarak yemeklerimizi tanittiginiz için çok mutlu oldum kitelin tarifi yanlış yazılmış ne yazikki severkitel denilen İnce bulgurdan yapılır içine irmik konulmaz

Sonraki Haber Yükleniyor...