Tgrt Haber
06 Haziran 2021 08:49

AB'deki ilk Çin üniversitesi protesto edildi

Macaristan'da, Çin Fudan Üniversitesinin Budapeşte'de yapılması planlanan kampüsü protesto edildi. Kıvılcım Hareketi tarafından başkent Budapeşte'de düzenlenen eyleme katılan binlerce kişi, Kahramanlar Meydanı'ndan Ulusal Meclise kadar yürüdü.

AB'deki ilk Çin üniversitesi protesto edildi
AB,Macaristan,protesto

Macaristan'da, AB'deki ilk Çin üniversitesi olarak kayıtlara geçecek Fudan Üniversitesi'nin kampüs yapımı, başkent Budapeşte'de binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi.

BELEDİYE BAŞKANI TEPKİ GÖSTERDİ

Ulusal Meclis binası önündeki meydanda toplanan kalabalığa bir konuşma yapan Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony, Macar hükümetinin, Fudan Üniversitesi ile ilgili tutumunu eleştirdi.

Toplanan kalabalığın Macarların vergileriyle Çin üniversitesi yerine Budapeşte'de Macar öğrenciler için bir şehir inşa edilmesini istediğini belirten Karacsony, insan hakları ve demokrasi gibi konular söz konusu olduğunda tamamen farklı dünyaları temsil etmelerine karşın, bugün düzenlenen eylemin Çin'e veya bu ülkenin vatandaşlarına karşı olmadığını söyledi.

BÖLGEDEKİ CADDE İSİMLERİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

Budapeşte'deki 9. Bölge Belediyesi, 2 Haziran'da Çin Fudan Üniversitesinin başkentte yapılması planlanan kampüs bölgesindeki bazı cadde isimlerini, Şehit Uygurlar Caddesi, Özgür Hong Kong Caddesi, Dalay Lama Caddesi ve Xie Shiguang Caddesi olarak değiştirme kararı almıştı.

AB'DEKİ İLK ÇİN ÜNİVERSİTESİ OLACAK

Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki ilk Çin üniversitesi olacak Budapeşte kampüsünün 2024 yılında açılması, ekonomi, uluslararası ilişkiler, tıp ve teknik bilimler alanlarında eğitim vermesi bekleniyor.

Macar hükümeti, Fudan Üniversitesi kampüsünün eğitim standardını yükselteceğini, Çin'in ülkeye yönelik yatırımlarına ivme kazandıracağını ve Macaristan'a bölgesel bir bilgi merkezi olma fırsatı tanıyacağını savunuyor.

'ULUSAL GÜVENLİK RSİKİ TEŞKİL EDİYOR'

Muhalefet ise üniversitenin halkın vergileriyle yapılmasının doğru olmadığı, ulusal güvenlik riski teşkil ettiği ve bölgede Macar öğrencilere yönelik yapılması planlanan Öğrenci Şehri projesinin büyük bölümünü işgal edeceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...