Tgrt Haber
29 Haziran 2022 09:50 - Güncelleme : 29 Haziran 2022 10:40

ABD'nin 'enflasyon kontrolü' Ordu'daki yangın tatbikatına benzetildi

Açıklanan son enflasyon verileriyle 41 yılın zirvesini gören ABD'de Merkez Bankası Fed'in de faiz artırımına gitmesi, ülke vatandaşları tarafından tepki çekti. ABD'nin enflasyonu kontrol altına almak için uyguladığı sistem, 21 yıl önce Ordu'da gerçekleştirilen yangın tatbikatına benzetildi.

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
abd,enflasyon,ordu,Minür Üçgül

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) açıklanan son verilere göre, yıllık yüzde 8.6'e çıkan enflasyon 41 yılın zirvesini gördü. Ayrıca Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) 28 yılın en yüksek faiz artırımını yapması da ülke vatandaşları tarafından tepki topladı. Enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırma yönetimini uygulayan ülkede, geçmişte Türkiye'de yangın tatbikatıyla ilgili bir görüntü yeniden gündem oldu.

ORDU'DAKİ TATBİKAT YENİDEN GÜNDEM OLDU

CNBC Danışma Konseyi üyesi ve mali danışman Douglas Boneparth, sosyal medya hesabından Fed’e atıfta bulunarak, Ordu’da 21 yıl önce yaşanan 'yangın tatbikatı' olayını paylaştı. Boneparth, ilgili görüntüyü, "Fed, enflasyonu kontrol ediyor" notuyla paylaştı.

https://twitter.com/dougboneparth/status/1541774698941501446

Ordu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün 2001'de Telekom İl Müdürlüğü önünde, kamu kuruluşlarında çalışan personele yönelik gerçekleştirdiği tatbikatta itfaiye eri Münir Üçgül’ün elindeki gaz şişesinin alev alması sonrası ortalık karışmıştı. Bir dönem Amerikan itfaiyesinde ders oalrak izletilen görüntüler, paylaşan Boneparth'ın son paylaşımıyla ülkede yeniden gündem oldu.

Amerika'nın ve Türkiye'nin farklı illerinde itfaiye teşkilatlarının eğitimlerinde ders olarak kullanılan o görüntülere konu olan Üçgül, aradan geçen 21 yılın ardından o anları ve yaşadıklarını anlattı.

"ÖNCE YANLIŞI SONRA DOĞRUYU GÖSTERECEKTİK"

İtfaiyeciliği severek yaptığını belirten ve şu an emekliliğin tadını çıkaran Üçgül, yaşadığı anları şöyle anlattı:

"O bir hataydı. Biz, yağmurlu bir günde tatbikat yaptık. Yağmurlu günde yaptığımız tatbikat bizi aldattı. Bir damla benzin, en az yarım metre etrafına genleştiği için onu biz anlayamadık. Ben orada benzin şişelerinin iki tanesini oradaki odacı arkadaşlara vermiştim ve ‘bunu alın götürün, bize bir tanesi yetiyor’ demiştim. O odacı arkadaşlar da, biz tüp ile tava yangını yaparken, onlar da yağmur yağmasına rağmen odunların üzerine dökmüşler. Biz aslında önce yanlışı, sonrasında ise doğruyu gösterecektik.”

Görüntülerin sosyal medyada bazen karşısına çıktığını kaydeden Üçgül, “Seviniyorum, demek ki meyve veren ağaç taşlanır. Tabii, yabancı bir ülkede bu görüntülerin kullanılması ülkemizin ve Ordu’nun tanıtımında da çok önemli benim için. Evet, bir yanlışlık, bir kaza oldu ama epey de ses getirdi. 29 yıl 9 ay belediyede çalışmışlığım var, 20 yıl boyunca itfaiyeciliği severek yaptım. Başımdan geçen ve unutamadığım en önemli olaylardan birisi bu, bir diğeri de görevde iken parmağımın kopması” ifadelerini kullandı.

ABD'nin 'enflasyon kontrolü' Ordu'daki yangın tatbikatına benzetildi

GÖRÜNTÜLERİ ÇEKEN MUHABİRLE RÖPORTAJ

21 yıl önce tatbikatta meydana gelen olayı görüntüleyen İHA muhabiri Metin Akyürek ile birlikte videoyu izleyen Üçgül, 21 yıl sonra röportaj yapmayı kabul etti.

NE OLMUŞTU?

2001'de Ordu Belediye İtfaiyesi'nin bir süredir kamu kuruluşlarında çalışan personele yönelik kazalara sebep olan ev kazalarına karşı uyarılarda bulunmak amacıyla düzenlediği tatbikatlı toplantı, son olarak Telekom İl Müdürlüğü'nde gerçekleşmiş, tatbikat sırasında kamu personeline bilgiler veren dönemin Ordu İtfaiye Müdür Yardımcısı Süleyman Gezer, yanan ateşe karşı nasıl tedbir alınması gerektiğini, alevlere rüzgarın estiği yönden yaklaşmak gerektiğini anlatmıştı. Bu uyarıya rağmen itfaiye eri Münir Üçgül, çakmağı çaktığı sırada ortalığı alevler sarmış, bir anda alevler içinde kalan itfaiye erinin elindeki benzin şişesi de alev almıştı. Şişeden dökülen benzinli alevler, İtfaiye Müdür Yardımcısı Süleyman Gezer'in üzerine de dökülünce ortalık bir anda karışmıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...