Tgrt Haber
29 Aralık 2021 16:00

Arkeologlar açmaya çekindi firavunun mezarı büyük şaşkınlığa neden oldu

Firavun I. Amenhotep'in mumyasının içini açmaya arkeologlar çekindi. X ışınlarıyla incelenen mezar, büyük şaşkınlığa neden oldu.

Arkeologlar açmaya çekindi firavunun mezarı büyük şaşkınlığa neden oldu
arkeolog,firavun,mumya

3 bin 500 yıl önce hüküm süren, 18. Hanedan'ın 2. firavunu I. Amenhotep'in mezarının açılması kararlaştırıldı. Fakat arkeologlar, firavunun mezarı açmaya çekindi. Arkeologların çekincesi sonrası mezarın X ışınlarıyla incelenmesine karar verildi. Bu incelemenin ardından I. Amenhotep'in yaşamı ve ölümüyle ilgili gizemler ortaya çıktı.

Frontiers in Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya katılan Radyolog Seher Salim, firavunun dar çenesi, küçük burnu ve kıvırcık saçlarıyla fiziksel açıdan babasına benzediğini dile getirdi. Firavunun dişleri de yaklaşık 3 bin 500 yıl önce yaşamış biri için şaşırtıcı derecede sağlam ve bakımlı çıktı.

Arkeologlar açmaya çekindi firavunun mezarı büyük şaşkınlığa neden oldu

Konuya ilişkin açıklama yapan Salim, ''Birçok kraliyet mumyasının dişleri kötüydü ama I. Amenhotep'in dişleri güzeldi'' dedi. Firavunun çiçek çelenkleri ve bir ahşap yüz maskesiyle süslenmiş mumyası oldukça hassas olduğu için arkeologlar açmaya hiçbir zaman cesaret edemedi. 1881'de keşfedilen kalıntılar bu nedenle, 19. ve 20. yüzyıllarda bulunan ve henüz açılamayan tek kraliyet mumyası olarak kaldı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...