Tgrt Haber
20 Eylül 2021 11:49

Denizaltı krizi büyüyor: Fransa'nın 'ihanet' suçlamasına Avustralya'dan cevap

Avustralya'nın Fransa'dan denizaltı satın alma anlaşmasını iptal etmesinin yankıları sürüyor. Fransa'nın 'ihanet'le suçladığı Avustralya'dan cevap geldi.

Denizaltı krizi büyüyor: Fransa'nın 'ihanet' suçlamasına Avustralya'dan cevap
fransa,avustralya,abd

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Avustralya, ABD ve İngiltere arasında imzalanan yeni güvenlik anlaşmasının ardından, Fransa ile 90 milyar dolarlık denizaltı anlaşmasını iptal etme kararından pişman olmadığını söyledi. Avustralya'nın başkenti Canberra'da basın toplantısı düzenleyen Morrison, ülkesinin stratejik çıkarlarını koruması gerektiğinin altını çizerek ''Avustralya'nın ulusal çıkarlarını ilk sıraya koyma kararından pişman değilim, asla olmam'' açıklamasında bulundu.

''SAYGI DUYUYORUZ''

Fransa'nın büyükelçisinin geri çekmesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadıklarını belirten Morrison, ''Onları anlıyor ve saygı duyuyoruz'' dedi. Morrison, Fransa ile anlaşmanın iptal edilmesinin neden olarak, ülkesinin egemenlik çıkarlarını korumada ihtiyaç duyduğu katkıyı yapamayacağını anladıkları için olduğunu söyledi.

''BİR GÜN ÖNCE BİLGİ VERİLDİ''

Anlaşmanın iptaliyle ilgili önceden Fransa'ya bilgi verilmemesi iddiası üzerine de açıklama yapan Morrison, ‘‘Birkaç ay önce doğrudan benim tarafımdan dile getirilen bir konuydu ve savunma bakanları ve diğerleri de dahil olmak üzere bu konuları konuşmaya devam etmiştik. Daha önce sözleşmede bir dizi konu vardı ve devam ettiğimiz sözleşme boyunca birçok kez tartıştık.’’ şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a anlaşmanın iptalinden ''Bir gece önce'' bilgi verdiklerini açıklayan Morrison, ‘''Stratejik ulusal çıkarlarımıza dayalı bir karar alacağımızı çok net bir şekilde belirtmiştik'' dedi.

Denizaltı krizi büyüyor: Fransa'nın 'ihanet' suçlamasına Avustralya'dan cevap

''SIRTIMIZDAN VURULDUK''

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Avustralya’nın anlaşmayla ilgili iptal planlarını Paris'e, Avustralya Başbakanı Scott Morrison'un, 16 Eylül'de ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile sanal ortamda açıklama yapmasından bir saat önce anlattığını söylemişti.

Anlaşmanın iptalini "ihanet" olarak değerlendiren ve "sırtımızdan vurulduk" diyen Le Drian, France 2'ye yaptığı açıklamada "Gerçek bir ittifakta birbirinizle konuşursunuz, bir şeyleri saklamazsınız, karşı tarafa saygı duyarsınız ve bu yüzden bu, gerçek bir krizdir." ifadelerini kullanmıştı.

BIDEN VE MACRON GÖRÜŞECEK

Öte yandan geçtiğimiz gün, Fransa hükümet sözcüsü Gabriel Attal yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, ABD Başkanı Joe Biden ile önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir telefon görüşmesi yapacağını ifade etti. Biden’ın görüşme talebinde bulunduğunu belirten Attal, "Açıklama istiyoruz" dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...