Tgrt Haber

İsrail'in ateşkes sonrası Gazze planı: Yeni saldırının planları genişletiliyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Haaretz, Wall Street Journal
24 Kasım 2023 14:39 - Güncelleme : 24 Kasım 2023 16:50
İsrail'in ateşkes sonrası Gazze planı: Yeni saldırının planları genişletiliyor
israil,gazze,hamas,filistin

İsrail, Hamas'la yaptığı rehine takası anlaşmasını Gazze'nin güneyine saldırı için hazırlık fırsatı olarak görüyor. İsrail medyası da ordunun güneye operasyon için planların geliştirileceğini yazdı.

İsrail ve Hamas arasındaki haftalarca süren savaşta verilen ateşkes bugün başladı. Rehine takası için hazırlıklar tamamlanırken İsrail medyasından Haaretz'in yayımladığı analiz İsrail'in asıl amacını ortaya çıkardı. Haberde, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) ateşkes sürecinde Gazze Şeridi'nin güneyine yeni ve kapsamlı bir saldırı planlayacağı ifade edildi.

Savaşın aylarca sürebileceği belirtilen haberde, İsrail'i bekleyen 2 zorluk olduğuna dikkat çekildi. İlki Hamas'ın elinde kalan tüm askerler güçlerini güneyde toplaması ve İsrail ordusunun ciddi bir direnişle karşılaşacak olması. İkincisi ise yaklaşık 2 milyon Filistinli sivilin İsrail'in sürmesiyle güneye gitmesi olarak yer aldı.

Analizde, ABD'nin devreye girmesiyle beraber üçüncü bir senaryonun da ortaya çıkabileceği belirtildi. Bu ihtimalde ise Washington, Gazze'nin güneyinde kapsamlı bir operasyon yerine bölgenin kuzeyindeki Hamas hedeflerine nokta atışı harekatlar düzenlemesi için Tel Aviv yönetimine baskı yapabilir. Böyle bir durumda ABD Başkanı Joe Biden'la İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında gerginliğin artabileceğine de dikkat çekildi.

Haberde, 7 Ekim'de başlayan savaşın başından beri Pentagon'un İsrail ordusuna toplamda yaklaşık 10 bin ton mühimmat gönderdiğine işaret edilerek, "IDF, mühimmat tedariki için tamamen ABD'ye bağımlı durumda" dendi.

İsrail'in ateşkes sonrası Gazze planı: Yeni saldırının planları genişletiliyor

FİLİSTİNLİLERİ MASAVİ BÖLGESİNE SÜREBİLİRLER

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'de ise İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyiyle güneyini birbirine bağlayan Selahaddin Yolu'ndaki bazı noktaları ele geçirerek, Hamas'ın tedarik hatlarını kesebileceği yazıldı. Haberde, IDF'nin Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de Hamas'a ait askeri karargahların çoğunu halihazırda ele geçirdiği bilgisi de paylaşıldı. 

Ayrıca güneye düzenlenecek bir operasyonda, IDF'nin Filistinli sivilleri sahil şeridindeki Mavasi bölgesinde toplayıp, burayı "bombardıman yapılmayacak güvenli bir bölgeye dönüştürmeyi" planladığı da aktarıldı.

''SAVAŞ EN AZ 2 AY DAHA SÜRECEK''

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, dünkü açıklamasında ateşkes bittikten sonra Gazze'deki operasyonlarını "en az iki ay daha yoğun biçimde sürdüreceklerini" belirtti.  Gallant, askeri harekatlarla Hamas üzerinde baskı kurarak ileride yeniden rehineleri serbest bırakmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyledi. 

İsrail'in ateşkes sonrası Gazze planı: Yeni saldırının planları genişletiliyor

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 229 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.

İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verecek uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi. Uzlaşıya göre çatışmalara 4 günlük insani ara verilecek.Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.

Kaynak: Haaretz, Wall Street Journal
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...