Tgrt Haber

Joe Biden'ın 'El Kaide' açıklaması ortalığı karıştırdı: Taliban ABD'nin kölesi olmuş...

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
03 Temmuz 2023 10:10 - Güncelleme : 03 Temmuz 2023 11:05
Joe Biden'ın 'El Kaide' açıklaması ortalığı karıştırdı: Taliban ABD'nin kölesi olmuş...
El Kaide,Afganistan,Taliban,Joe Biden

Açıklamalarıyla gündemden düşmeyen ABD Başkanı Joe Biden'ın terör örgütü El Kaide ile mücadelede Taliban'dan yardım aldıkları söylemesi ortalığı karıştırdı. Biden'ın bu sözleri Afganistan'da da büyük bir şaşkınlığa neden oldu. Taliban yönetimi açıklamayı memnuniyetle karşılarken, muhalifler Taliban'ın ABD'nin kölesi olduğunu ileri sürdü.

Açıklamalarıyla ve hareketleriyle dünyanın gündemin düşmeyen ABD Başkanı Joe Biden'ın terör örgütü El Kaide ile mücadelede Taliban'dan yardım aldıklarına yönelik sözleri Afganistan'da tartışmalara neden oldu.

Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçrimesinden sonra sık sık DAEŞ ve El-Kaide gibi terör örgütlerinin faaliyetlerini artırdığını aktaran ABD, 2022'de El-Kaide elebaşı Eymen ez-Zevahiri'yi öldürmüştü.

Birleşmiş Milletler'in (BM) yakında zamanda yayınladığı raporda ise Taliban ile El-Kaide arasındaki ilişkilerin geliştiği hatta kimi El-Kaide mensuplarının valilik gibi üst düzey makamlara getirildiği öne sürüldü.

Biden'ın dün basın açıklamasında kullandığı ifadeler, başta Afganistan olmak üzere tüm dünyada şaşkınlığa neden oldu. Biden'ın "Afganistan hakkında ne dediğimi hatırlıyor musunuz? El Kaide'nin orada olmayacağını söyledim. Taliban'dan yardım alacağımızı söyledim. Şu an ne oluyor? Basınınızı okuyun, ben haklıydım" ifadelerini kullandı.

TALİBAN YÖNETİMİ, AÇIKLAMAYI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Biden'ın açıklaması, Taliban tarafından "Afganistan'da El-Kaide'nin var olmadığının itirafı" şeklinde değerlendirildi. Al Jazeera'ya konuşan Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Biden'ın açıklamalarını gerçeklerin anlaşılması olarak yorumladı. Biden'ın bu ifadelerinin BM raporunu çürüttüğünü ileri sürdü.

TALİBAN MUHALİFLERİNDEN YOĞUN TEPKİ

Biden'ın açıklamasına Taliban muhalifi eski siyasetçilerin de olduğu geniş bir kesim tepki göstedi. Taliban'ın ABD'nin "kuklası ve kölesi" olduğu ifade edilirken ABD ile Taliban arasında açıklanmayan güvenlik ve istihbari düzeyde gizli anlaşmaların bulunduğu ileri sürüldü.

Kimileri de bu açıklamanın ABD iç kamuoyunu hedeflediğini ve yaklaşan ABD Başkanlık seçimlerine gidilirken Biden'ın Afganistan'dan çekilme döneminde neden olunan hataları örtmek istediğini iddia etti.

Joe Biden'ın 'El Kaide' açıklaması ortalığı karıştırdı: Taliban ABD'nin kölesi olmuş...

TALİBAN'DAN ELEŞTİRİLERE CEVAP

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid ise tepkilere cevap verdi. Mücahid, Biden'ın açıklamalarının Taliban'ın taahhütlerini yerine getirdiğinin kanıtı olduğunu savunarak, kendilerini eleştirenlerin Afganistan'ın işgal altında bulunduğu dönemde ABD'nin kölesi olduklarını ve bu ülke adına casusluk yaptıklarını öne sürdü.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...