Tgrt Haber
09 Ocak 2022 09:24

Kazakistan'da son durum: Gözaltılar sürüyor üst düzey önlemler devrede

Kazakistan'daki akaryakıt protestolarının ardından birçok noktada polis kontrol noktaları kuruldu, güvenlik güçleri devriye geziyor. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, şiddet olaylarına karışanları 'terörist' ilan etti. Bununla da kalmayan Tokayev, ''Onları öldürmeliyiz'' dedi.

Kazakistan'da son durum: Gözaltılar sürüyor üst düzey önlemler devrede
kazakistan,protesto,akaryakıt,zam

Kazakistan'da üst üste akaryakıta gelen zam nedeniyle ortaya çıkan protestolar çatışmalara dönüştü, ülke genelinde 'yüksek tehlike alarmı' nedeniyle güvenlik önlemleri arttı. Kazakistan'ın en büyük kenti Almatı'da ve başkent Nur Sultan'da polis kontrol noktaları kuruldu, güvenlik güçleri sıklıkla devriye geziyor. 

Bazı işyerleri açıldı, halk yiyecek almak için dışarı çıkmaya başladı. Benzin istasyonlarının önünde ise araç kuyrukları oluşmaya başladı. Akaryakıt istasyonlarının kapanmasının, yaklaşık 2 milyon nüfuslu kentteki gıda dağıtımını kesintiye uğrattığı belirtiliyor. Ülke genelinde ise internet kesintisi devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ise şiddet olaylarına karışan teröristlerle herhangi bir görüşme yapılmayacağını, terörle mücadelenin süreceğini söyledi:

"Teröristler polisleri ve genç askerleri öldürüyor. idari binaları ateşe veriyor, dükkanları yağmalıyor, onları öldürmeliyiz."

Kazakistan'da son durum: Gözaltılar sürüyor üst düzey önlemler devrede

Ayrıca Tokayev, Almatı halkına güvenliği sağlamak için evde kalmaları çağrısı yaptı.

164 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kazakistan’da akaryakıt zamlarına karşı yapılan protestoların şiddet olaylarına dönüşmesinin ardından bilanço artıyor. Kazakistan Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı son verilere göre, olayların başladığı günden bu yana 103 kişi Almatı kentinde olmak üzere toplam 164 kişi hayatını kaybetti. 

GÖZALTILAR DEVAM EDİYOR

Kazakistan'da gözaltılar da sürüyor. Protestolar nedeniyle 6 Ocak'ta görevinden alınan Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Masimov devlete ihanet şüphesiyle gözaltına alındı. Öte yandan Rusya, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü misyonunun bir parçası olarak Kazakistan'a yeni askeri birlik gönderdi. Yeni gönderilen rus askerleri almatı havalimanına indi.

Kazakistan'da son durum: Gözaltılar sürüyor üst düzey önlemler devrede

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Kazakistan'daki Rus askerlerinin Almatı'daki Rusya konsolosluğu ve diğer önemli kurumların güvenliğini sağlayacağını söyledi. Rus askerlerin, Kazakistan kolluk kuvvetleriyle birlikte Almatı havalimanında kontrolü sağladığını duyurdu.

Tokayev cuma günü güvenlik güçlerine huzuru bozanları öldürmeleri için "vur emri" vermişti. Olaylarda 4 bin 400'den fazla kişi gözaltına alındı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...