Tgrt Haber

Rus üssü uydu fotoğraflarıyla ortaya çıktı! Gürcistan Rusya-Ukrayna savaşının bir parçası olabilir

14 Aralık 2023 11:56 - Güncelleme : 14 Aralık 2023 12:48
Rus üssü uydu fotoğraflarıyla ortaya çıktı! Gürcistan Rusya-Ukrayna savaşının bir parçası olabilir
gürcistan,rusya,ukrayna,savaş

Rusya'nın Gürcistan'a bağlı Abhazya topraklarında inşa etmeye başladığı deniz üssü uydu fotoğraflarıyla gün yüzüne çıktı. Ukrayna, üs nedeniyle tedirginliğini dile getirirken savaşa Gürcistan'ın da dahil olabileceğini bildirdi.

Gürcistan'da Rusya'nın desteklediği ayrılıkçılar tarafından yönetilen Abhazya bölgesindeki Rus üssü, uydu fotoğraflarıyla görüntülendi. Birleşik Krallık kamu yayımcısı BBC, görüntüleri inceledi, bölgede su altı kazı ve inşa faaliyetlerinin başladığını tespit etti. Karadeniz kıyısındaki Oçamçire'de Rus donanmasına ait kalıcı bir üs kurulacağı konusunda ekim ayında Rusya ile anlaşma imzaladıklarını belirten Abhazya bölge lideri Aslan Bjania, üssün 13 bin tona kadar yük taşıyan büyük kargo gemilerine ev sahipliği yapabileğini söyledi. 

Gürcü muhalefer ise Rus üssünden rahatsız. Geçtiğimiz ay NATO ve AB'ye çağrı yapan 50 muhalefet vekili, bölgede kalıcı bir Rus üssü kurulması planına karşı birlikte hareket edilmesini istedi. 

Kremlin'le yakın ilişkiler içerisinde olan Gürcistan hükümeti ise Rusya'nın deniz üssü planını kınasa da acil bir tehditr oluşturmadığı düşüncesine sahip.

Konu üzerine BBC'ye açıklamalarda bulunan Gürcistan Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Nikoloz Samkaradze, "Eğer Oramçire'de üs inşaatı başladıysa bile, tamamlanması en az üç yıl sürecek. Biz, gelecekte olabileceklere değil acil tehditlere odaklanmış durumdayız" ifadelerini kullandı. Samkaradze, önceliklerinin Abhazya ve Güney Osetya'da ayrılıkçı bölgelerin sınır hattında Rus güçleri tarafından kaçırılan Gürcistan vatandaşları olduğunu söyledi.

Rus üssü uydu fotoğraflarıyla ortaya çıktı! Gürcistan Rusya-Ukrayna savaşının bir parçası olabilir

GÜRCİSTAN SAVAŞIN BİR PARÇASI HALİNE GELEBİLİR

Ukrayna istihbarat servisi ise Rusya'nın Karadeniz Filosu'nu koruyabilmek için Oçamçire'deki yeni üssü kullanmak istediğini iddia etmişti. Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu Birleşik Kraliyet Hizmetleri Enstitüsü'nden Natia Seskuria, üssün Gürcistan'ı Ukrayna savaşının bir parçası haline getirebileceğini söyledi.

Seskuria, "Eğer Putin, Gürcistan'ın savaşa dahil olmasına ihtiyaç duyarsa bunu yapacaktır. Maalesef Gürcistan'ın üzerinde baskı oluşturacak her imkana sahip" ifadelerini kullandı.

Natia Seskuria, Rusya'nın Ukrayna'yı vurmak için bu üssü kullanabileceğini ve bunun da Gürcistan'ı savaşa çekebileceğini savundu.

Öte yandan Abhazya uluslararası olarak Gürcistan'ın bir parçası kabul ediliyor ancak 1990'lardan bu yana Rusya destekli ayrılıkçı güçlerin kontrolünde.

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...