Tgrt Haber
06 Mart 2022 11:00 - Güncelleme : 06 Mart 2022 11:54

Rusya-Ukrayna savaşında son durum: Ateşkes müzakerelerinin 3. turu Pazartesi günü

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişiminin 11. gününde de çatışmalar sürüyor. Havadan ve karadan kritik noktaları ele geçirmeye devam eden Rus güçleri başkent Kiev’e doğru giderken bölgedeki yolları ve yerleşim yerlerini bombalayarak ilerlemeye çalışıyor. Rusların saldırılarına karşı Ukrayna askerleri ise kent girişine kurdukları ve çelikle destekledikleri barikatların arkasında asıl ve son savunmayı vermeyi planlıyor. BM, işgalde şuana kadar 331 sivilin öldüğünü açıkladı. Rusya lideri Putin dünyaya “Rusya ile ilişkilerinizi normalleştirin” çağrısında bulunurken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölüyor” diyerek NATO’ya sert eleştirilerde bulundu. Rusya, Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu. 3. tur müzakerelerin Pazartesi günü olacağı aktarıldı. İşte Ukrayna savaşına dair son dakika gelişmeleri...

Editör: Murat Makas / Kaynak: İHA - AA - Reuters - Haber Merkezi
Rusya'nın bombaladığı Harkov kentinden Suriye'yi hatırlatan görüntüler geliyor. Bir benzin istasyonundaki markette km'lerce sıra oluştu.

Rusya-Ukrayna savaşından son dakika gelişmeler...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat sabahı verdiği askeri harekât emrinin ardından Rus ordusunun Ukrayna'yı işgal girişimi devam ediyor. Ukrayna ordusu Kiev yakınlarında Rus askerlerine karşı koymaya devam ediyor. Kiev'e çıkan bütün köprüler tek tek havaya uçuruluyor. Ukraynalılar sokaklara siper ve barikat kuruyor. Rus ordusuna ait askeri araç ve tankların Kiev'e girmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor. 

Rus güçleri Kiev’e doğru ilerlerken başkentteki Hatne köyü bombaların hedefi oldu. Saldırıda çok sayıda ev alevler içinde kalırken Kiev'in kuzeybatısındaki Borodyanka kasabasınaki patlamalar sonucunda da çok sayıda bina ve araç kullanılamaz hale geldi.  ABD’li yetkililer dün yaptıkları açıklamada son Rus askeri konvoyunun Kiev'e hala 25 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtmişti.

Vladimir Putin en son yaptığı açıklamada tüm dünya ülkelerine 'Rusya' çağrısından bulundu. Putin, 'ilişkilerinizi normalleştirin' dedi. NATO'ya hava sahalarını kapatmadığı için sert tepki gösteren Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Bundan sonra ölen sivillerden NATO sorumlu" ifadelerini kullandı.

İŞGALİN 11. GÜNÜNDEN SON DAKİKA GELİŞMELERİ

11.25 Mariupol Kent Konseyi, yerel saat 10.00 itibariyle Rusya ile geçiciği ateşkesin başladığını duyurdu. İnsani koridorlar için yapılan ateşkesin yerel saat ile 21.00'e kadar süreceği açıklandı.

07.12 ABD merkezli finansal hizmetler şirketi Visa ve Mastercard, Ukrayna'nın işgali nedeniyle Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldıklarını ve ülkedeki tüm işlemlerini durdurmak adına çalışacaklarını duyurdu.

04.37 ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna'daki son durumu görüştü. Görüşmede Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlar, nükleer santrale yönelik saldırı, Rusya-Ukrayna müzakereleri ve Ukrayna'ya insani yardımlar ele alındı.

03.45 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD'li iş adamı Elon Musk ile video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Zelenskiy, görüşmenin detaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Elon Musk ile görüştüm. Sözleriyle ve eylemleriyle desteklediği için teşekkür ederim. Kozmik projeler ve kendisinin savaştan sonra Ukrayna ziyareti ihtimali ile ilgili konuştuk" ifadelerini kullandı.

01.43 ABD merkezli finansal hizmet şirketleri Visa ile Mastercard, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldıklarını duyurdu. Rusya dışındaki finans kurumları tarafından verilen Visa ve Mastercard'a ait kartların artık Rusya'da çalışmayacağı açıklandı.

00.59 Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna'da devam eden savaş ve ilgili yaptırımların küresel ekonomi üzerinde "ağır" bir etkisi olacağını belirterek, Ukrayna'nın 1,4 milyar dolarlık acil finansman talebinin en erken gelecek hafta değerlendirilmesinin beklendiğini bildirdi.

00.32 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya'da Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile görüştü. Blinken, “O ve Zelenski’nin gösterdiği liderlik ve cesaret olağanüstü. ABD ve dünya onlarla ve Ukrayna halkının yanında olmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

00.09 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son 24 saatte Rus ordusuna ait 2 uçak, 5 helikopter ve bir insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu. Uçaklardan atlayan pilotlardan 3'ü esir alındı, biri ölü ele geçirildi.

İŞGALİN 10. GÜNÜNDEN SON DAKİKA GELİŞMELERİ

23.57 Rus şirketleri, "dost olmayan" ülkelerdeki şirketlere borçlarını rubleyle ödeyebilecek. Kararnameye göre, "dost olmayan" ülkelerin belirlenmesi için de hükümete iki gün süre tanındı.

23.27 Rusya’da Ukrayna'dan gelecek yabancı ülke vatandaşlarına sınır geçişinde kolaylık sağlanacak.

23.02 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bugün 273 Türk vatandaşının daha yola çıktığını bildirdi.

22.16 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ülkesinin galibiyeti için savunmasının güçlendirilmesini ve Rusya'ya yönelik baskının artırılmasını isteyerek, "Avrupa'nın güvenliğini ve mevcut dünya düzenini savunuyoruz." dedi.

21.21 Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin tahliyesine yönelik başlatılan ateşkesin sona erdiğini hatırlatarak, “Saat 18:00’den itibaren taarruza yeniden başlandı” dedi. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ

21.00 Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı askeri harekatın 10. gününde de saldırılar devam ederken, Rusya Savunma Bakanlığı, Herson kentindeki Ukrayna’ya ait bir askeri üssü ele geçirdiklerini açıkladı.

20.02 Rus ve Ukraynalı heyetler, ateşkes müzakerelerinin 3. turu için Pazartesi günü yeniden masaya oturacak.

17.17 Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sürerken, farklı ülkelerden Ukrayna için Rusya'ya karşı savaşmak isteyen yabancı savaşçılar çeşitli yollarla Ukrayna'ya geçiyor.

17.01 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Polonya ile ABD arasında savunma alanında yoğun iş birliği var ve hiç olmadığı kadar yakın olduğunu söylemek yerinde olacak" dedi.

16.30 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarının savaş ilanına benzediğini söyleyip, başka bir ülkenin uçuşa yasak bölge koyma girişiminin ise savaş sebebi olarak kabul edileceğini vurguladı. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ

15.50 Ukrayna'da sivillerin tahliye edildiği İrpin'de sıcak çatışma yaşanıyor. Başkent Kiev'e 14 kilometre uzaklıktaki bölgede Rus birliklerinin saldırılarına Ukrayna ordusu OBÜS'lerle karşılık vermeye çalışıyor.

14:55 Online ödeme platformu PayPal, Ukrayna'daki savaş gerekçesiyle Rusya'daki hizmetlerini askıya aldı. Rus devlet haber ajansı Tass'a göre, PayPal CEO'su Dan Schulman, "Şirket, Ukrayna'daki askeri operasyonu kınama konusunda uluslararası toplumun yanında duruyor." ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği üyeleri ve ABD başta olmak üzere pek çok ülke Rusya'ya yönelik yaptırımlar açıklarken, Volkswagen, IKEA, H&M, Siemens gibi büyük şirketler de ülkedeki hizmetlerini durdurdu.

14.50: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Zelensky, NATO'nun çatışmaya müdahale etmemesinden bu kadar rahatsızsa, demek ki durumu çözmek için NATO'ya güveniyor, NATO ile Rusya arasında bir çatışmayı kışkırtmaya çalışıyor. NATO'nun savaşa girmesini istiyor."

14:13: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ateşkesin kalıcı olmasını ve tüm ülkeyi kapsamını istiyoruz." dedi.

14.10: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Müzakere perspektifi tatmin edici olursa Lavrov ile Türkiye'de görüşebilirim." dedi. Kuleba bu açıklamayla Antalya'da 11-13 Mart'taki Antalya Diplomasi Forumu'na işaret etti.

13.58 Ukrayna'nın Mariupol kentinde güvenlik gerekçesiyle sivillerin tahliye edilebilmesi amacıyla alınan geçici ateşkes kararı ertelendi.

MARİUPOL'DA BOMBALAR TAHLİYELERİ DURDURDU

13:50: Mariupol Kent Yönetimi'nden yapılan açıklamada, "Rus tarafının sessizlik rejimine uymaması ve güvenlik nedeniyle hem Mariupol'un kendisini hem de çevresini bombalamaya devam etmesi nedeniyle nüfusun tahliyesi ertelendi. Tüm Mariupol sakinlerinden dağılmalarını ve sığınak yerlerine gitmelerini rica ediyoruz. Tahliye hakkında daha fazla bilgi yakında yayınlanacaktır. Şu anda, ateşkes rejimi oluşturmak ve güvenli bir insani koridor sağlamak için Rusya Federasyonu ile müzakereler devam ediyor. Polis ayrıca şehir sakinlerini hoparlörler yardımıyla bilgilendirecek." denildi.

13.02: Güney Kıbrıs Rum yönetiminin (GKRY), Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları yüzünden ikmal için gelen 5 Rus savaş gemisinin Limasol Limanı'na demirlemesine izin vermediği belirtildi.

13:00 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşeceğini açıkladı. Sözcü Kalın, Erdoğan'ın görüşmede Putin'e Türkiye'de bir görüşme olabileceğini söyleyeceğini ifade etti.

12.55 Ukrayna İçişleri Bakanlığı, insani yardım malzemelerini taşıyan araçların sınırdan geçişlerinin kolaylaştırıldığını duyurdu. Şu ana kadar 834 araç ve 19 otomobilin sınırdan yardım getirdiği ifade edildi.

Rusya-Ukrayna savaşında son durum: Ateşkes müzakerelerinin 3. turu Pazartesi günü

Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna’ya insani yardım malzemeleri taşıyan araçların sınırdan geçişinin kolaylaştırıldığı belirtildi. Açıklamada, “İnsani yardım malzemelerini Ukrayna'ya taşıyan araçların geçişi basitleştirildi ve sıra dışı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Sınır muhafızları, diğer kontrol servislerinin temsilcileriyle birlikte, insani yardım malzemelerinin kontrol işlemlerinin mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesini sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir. Böylece, savaşın başlangıcından bu yana, Batı Bölge İdaresi sınır muhafızları, Ukrayna'ya insani yardım taşıyan 834 araç ve 19 otomobilin geçişine izin verdi” denildi.

12:50 Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını yakından çekmek için araçlarıyla Buça'ya giden İngiliz televizyon ekibi bir anda nereden geldiği belli olmayan kurşunların hedefi oldu. Rus sabotaj grubu tarafından yapılan saldırı anında korku dolu anlar anbean kameraya yansıdı.

Rusya-Ukrayna savaşında son durum: Ateşkes müzakerelerinin 3. turu Pazartesi günü

12:30 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, yeni bir video mesaj yayınladı. Zelenskiy, insani krizi çözme konusunda kararlı olduğunu vurguladı ve "Yakında vatandaşlarımıza ülkenize dönün diyebileceğiz" dedi. 

12:00 Ukrayna ordusu yerden yapılan atışla bir Rus savaş helikopterini düşürdü.

UKRAYNA SANTRALİ GERİ ALDI

11:00 Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Vadim Denisenko "Ukrayna birlikleri Zaporijya nükleer santralinin kontrolünü geri aldı" açıklaması yaptı. Avrupanın en büyük santralini48 saat sonra yeniden Kiev'in kontrolüne geçti. 

10.55: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da 2 bin 37 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini duyurdu. Bunların arasında Ukrayna ordusuna ait 71 komuta ve iletişim merkezi, 98 hava savunma füze sistemi S-300, Buk M-1, Osa ve 61 radar istasyonu bulunuyor.

10:49 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Rusya’da yönetimi değiştirerek Ukrayna’ya yönelik saldırılara son vermeye çalışmayacağını işaret ederek, "Rusya’da yönetim değişikliği peşinde değiliz ve her halükarda bu bize bağlı değil. Ancak Rus halkı, liderliğine karar verebilir" dedi.

AKAR: 2 UÇAĞIMIZ BORİSOL'DE BEKLİYOR

10.48 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "24 Şubat akşamı insani yardım maksadıyla iki A400M uçağımızı Ukrayna'ya gönderdik. Aynı zamanda oradaki vatandaşlarımızın da tahliyesini planlamıştık. Oraya vardıktan sonra hava sahasının kapatılması nedeniyle Borispol Havaalanında iki uçağımız şu anda bekliyor. Bu konuda hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla temaslarımızı sürdürüyoruz" dedi.

UKRAYNA'DA GEÇİCİ ATEŞKES

09.50 Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu.

07.30 ABD Merkezli yayın kuruluşları CNN ve Bloomberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna’daki savaşa ilişkin "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylamasının ardından Rusya'daki faaliyetleri askıya aldıklarını duyurdu.

07.20 İtalya, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sebebiyle Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, Rusya'nın en zengin iş adamlarından Aleksey Mordaşov'a ait 65 milyon avroluk lüks yata el koydu.

06.10 ABD, B-52 Stratofortress bombardıman uçaklarını NATO'nun doğu kanadı üzerinde uçurarak, Almanya ve Romanya ordularıyla birlikte tatbikat düzenledi.

03.50 Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının ardından Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve Avrupa Birliği (AB) müfettişlerini santralde görevlendirmeleri yönünde çağrıda bulundu.

ZELENSKİY: BUNDAN SONRA ÖLÜMLERDEN NATO SORUMLU

00.30 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Polonya'ya kaçtığı iddialarına yaptığı videolu paylaşımla cevap verdi. Zelensky, "İş yerinde, Kiev'de çalışıyorum. Kimse bir yere kaçmadı" dedi. Zelensky NATO'ya hava sahalarını kapatmadığı için sert tepki göstererek "Bundan sonra ölen sivillerden NATO sorumlu" ifadelerini kullandı.

İŞGALİN 9. GÜNÜNDEN SON DAKİKA GELİŞMELERİ

23.34 Ukrayna askeri, Kulbakio Havaalanı’nı Ruslardan geri aldı.

23.21 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, “Rusya, Ukrayna’yı yıkmaya karar vermiş” dedi.

23.20 Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiğini açıkladı.

23.13 Rusya’da, sosyal medya sitesi Facebook ve Twitter’a erişim sınırlandırıldı.

23.00 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yaklaşık 2 saatlik basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna’daki savaş başta olmak üzere bölgesel konular ve ikili ilişkiler ele alındı. Ukrayna’daki savaşın gidişatının yeni insani krizler doğurduğuna dikkat çekilirken, bu konuda duyulan derin endişe ve üzüntü dile getirildi. Uzaması halinde savaşın etkilerinin tüm bölge ve dünya için yıkıcı olacağı ifade edildi. Savaşın daha fazla tahribata sebebiyet vermeden sona ermesi gerektiği belirtildi. Taraflar arasında yürütülen müzakerelerin sonuç vermesi için ortak çabaların arttırılması hususunda mutabık kalındı. Türkiye’nin taraflarla sürekli temas halinde bulunduğu ve müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğu ifade edildi. 

ABD: RUSYA İLE SAVAŞMAYACAĞIZ

22.58 Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin Ukrayna’da uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısına ABD’den cevap geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu durumun mümkün olmadığını belirterek ABD Başkanı Biden’ın sözlerini hatırlattı ve “Rusya ile savaşa girmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Blinken, Rus güçlerinin Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırısının son derece tehlikeli bir adım olduğunun altını çizerek, "Rusya nükleer santrale yönelik saldırılarına derhal son vermeli ve oradaki sivil personele görevlerini yapabilme imkanı vermelidir." diye konuştu.

22.53 Rusya Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Vasily Nebenzya, Rus askerlerinin Ukrayna'daki nükleer tesise saldırdığını yalanlayarak, "Rusya, Ukraynalı sabotajcılar tarafından saldırıya uğradı" dedi.

20.50 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Mihaylo Podolyak'ın açıklamaları gündeme oturdu. Podolyak, ''3. Dünya Savaşı çoktan başladı kimse bunu görmüyor" dedi.  AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ

20.40 Rusya BM temsilcisi Vasily Nebenzya, Rus askerlerinin Ukrayna'da nükleer tesise saldırdığını yalanlayarak, "Ukraynalı milliyetçilerin veya diğer terörist güçlerin mevcut durumdan faydalanması engellenmelidir" dedi.

20.38 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “Ukrayna düşerse Avrupa da düşer” dedi. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ

19.56 Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının uluslararası insani hukuku ihlal ettiği uyarısı yaparak, nükleer bir felaket yaşanmaması çağrısında bulundu.

19.42 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Sadece Türkiye açısından değil, yaptırım uygulayan ülkeler ve onların vatandaşları bakımından da bu hava sahasının birçok daha sebep sayabilirim açık olmasında. Stratejik bakımdan da insani bakımdan da önemlidir. O yüzden biz hava sahasını açık tutuyoruz” dedi.

ERDOĞAN'DAN BARIŞ DİPLOMASİSİ

19.30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Ukrayna Lideri Zelensky ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Zelensky ile yapılan görüşmede Ukrayna'daki son gelişmeler ele alındı. Zelensky sosyal medyadan yaptığı paylaşımda görüşmeyi duyurarak, "Türkiye'nin desteğine minnettarız" ifadelerini kullandı.

18.40 AB'nin Rusya karşı aldığı yaptırım kararları ve Ukrayna'ya askeri destek gibi eylemlerinde çok hızlı davrandığını, bunun dikkat çekici olduğunu dile getiren ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, "Bunu tarihi olarak nitelendirmek abartı sayılmaz." ifadesini kullanarak şunları kaydetti:

"Rusya Devlet Başkanı Putin'in savaş seçimiyle birlikte yüzleştik. Bu sebepsiz ve haksız, aynı zamanda anneler, babalar, çocuklar için korkunç sonuçları olan bir savaş. Televizyonlarda görüntüleri görüyoruz. Bu savaş bitmeli. Savaşı durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya taahhüdümüz sürüyor. Aramızdaki koordinasyon hayati önem taşıyor ama bu, ABD ve Avrupa'nın çok ötesindedir. Bu, tüm dünyayı ilgilendiren bir saldırganlıktır."

‘CEZASIZ KALIRSA PANDORA’NIN KUTUSU AÇILIR’

Bir ülkenin başka bir ülkenin sınırlarını değiştirme ve etki alanları oluşturma hakkı bulunmadığını belirten Blinken, "Putin'in şu anda yaptığı gibi bu ilkelere karşı koyulmasına, bunun cezasız kalmasına izin verirsek bu durum sadece bizim için değil, tüm dünya için Pandora'nın kutusunu açacaktır." diye konuştu.

18. 00 Rusya, Ukrayna'ya saldırılarını 9 gündür sürdürüyor. ABD’li teknoloji şirketi Maxar, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru yolda olan 64 kilometre uzunluğundaki Rus ordusuna ait konvoyu görüntüledi. Konvoyda zırhlı araçlar, tanklar ve toplar yer alıyor.

16.24 Duma Başkanı Volodin, Ukrayna lideri Zelenski'nin Ukrayna'dan ayrıldığını iddia etti. Rus basınına konuşan Volodin, 'Zelenski Polonya'da' dedi.

15.52 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Daha kötü saldırılar olacak, daha kötüsünü göreceğiz' dedi.  

Ukrayna'da uçuşa yasak bölge oluşturulmayacağının ve asker gönderilmeyeceğinin altını çizen Stoltenberg, birliğin üyesi olmayan İsveç ve Finlandiya'nın NATO konsültasyonlarına dahil olacaklarını belirtti.

15.47 Ukrayna dışişleri bakanlığı, Zaporizhzhia nükleer santralinin bombalanmasını şiddetle kınadı ve uluslararası toplumu Rusya'yı güçlerini santralden çekmeye zorlamaya çağırdı.

14.58 Kremlin'den yapılan açıklamada 'Bundan sonra ne olacağı Ukrayna'nın tavrına bağlı' denildi.

14.38 Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada 'Ukrayna'da bekleyen; Türk sahipli/işletenli 23 gemideki 199 Türk personelin 26'sı tahliye edilmiş, 173 personelin tahliyesi için Dışişleri Bakanlığımız koordinesinde çalışmalar devam etmektedir. Limanlarımızdan, Rus limanlarına gemi trafiği ve liman operasyonları sürmektedir' denildi.

14.37 Rusya'da haber kurumları üzerindeki baskı artıyor. Bu hafta iki Rus haber kanalı yayınlarını durduracağını açıkladı. Bunun ardından da bugün, Rus haber ajansı RIA, ülkede BBC Rusça servisi, Meduza ve Radio Liberty'e erişimin engellendiğini bildirdi.

14.36 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da 1812 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.

14.33 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Ukrayna’nın ve Avrupa’nın tarihini bitirebilecek bir gece atlattık" dedi. Zelenskiy, 9 bin 200 Rus askerinin de öldürüldüğünü belirtti.

14.15 Rusya’nın Ukrayna’da Zaporijya Nükleer Santrali'ni ele geçirmesinin ardından Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IEAE) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki durumla ilgili basın toplantısı düzenledi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, “Zaporijya Nükleer Santrali'nden radyoaktivite sızıntı yok” dedi.

14.07 Rusya Devlet Başkanı Putin'den yeni açıklamalar geldi. Ülkelere çağrı yapan Putin 'Rusya ile ilişkilerinizi normalleştirin' mesajı verdi.

'Rusya'nın komşularına karşı kötü niyeti yok' diyen  Putin, Rusya'nın diğer devletlere karşı ekonomik yükümlülüklerini yerine getireceğinin de altını çizdi.

11.43 ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "NATO savunma amaçlı bir ittifaktır. Biz çatışma istemiyoruz. Ama çatışma bize gelirse buna hazırız".

10.39 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda Rusya birliklerinin operasyonel rezervlerinin çoğunu Kiev'i kuşatma girişimi sırasında tükettiğini ve yedek beklediğini duyurdu.

Paylaşımda Rus birliklerinin Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'u kuşatmayı başardığı aktarılıyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise Twitter'da yaptığı paylaşımda Mariupol'un henüz Ukrayna kontrolünde olduğunu, ancak "Yüksek ihtimalle Rus birlikleri tarafından çevrelenmiş" olduğunu belirtti. Bakanlık, şehrin sivil altyapısının yoğun füze saldırılarına maruz kaldığını ekledi.

10.35 Ukrayna Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Söz konusu açıklamaya göre, savaşın başından bu yana 9 bin 166 asker öldürüldü, 251 tank, 105 top, 939 zırhlı araç ve 33 uçak imha edildi.

Rusya-Ukrayna savaşında son durum: Ateşkes müzakerelerinin 3. turu Pazartesi günü

10.14 Zaporizhzhia Nükleer Santrali'nde sızıntı olmadığı açıklandı.

09.50 Ukrayna, Zaporijya Nükleer Santrali sahasında kontrolün Rus ordusuna geçtiğini açıkladı.

07.40 Ukrayna, Rus saldırısı sonucu çıkan yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

04.01 Ukrayna İçişleri Bakanlığı bölgede radyasyon seviyesinde artış gözlemlendiğini duyururken nükleer santralin basın sözcüsü Andriy Tuz, Ukraine 24 kanalına bağlanarak radyasyon seviyesinin normal değerde olduğunu duyurdu.

ÇERNOBİL'DEN DAHA BÜYÜK TEHLİKE

03.50 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’ne dört bir yandan ateş ettiğini ve santralde yangın çıktığını ifade ederek, “Patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak! Ruslar, derhal ateşi kesmeli, itfaiyecilere izin vermeli, güvenlik bölgesi kurmalı” dedi.

03.43 Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktığı bildirildi. Yangının çıktığı santral alanında radyasyon seviyesinde bir değişiklik olmazken, yangının santralin dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi.

01.48 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus birliklerinin Ukrayna'dan geri çekilmesi gerektiğini söyleyip, NATO'nun bu savaşta yer almayacağını açıkladı.

01.39 Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük bir patlama sesi duyuldu.

00.12 Beyaz Saray ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna ordusu ile anlık istihbarat paylaşıldığını bildirdi.

İŞGALİN 8. GÜNÜNDEN SON DAKİKA GELİŞMELERİ

23.07 Ukrayna'nın Mıkolayiv kentinde Rusya’ya ait çok sayıda hava savunma sistemi ele geçirildi.

22.40 ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Whendy Sherman'ın 4-5 Mart tarihleri arasında Ankara’yı ziyaret edeceği öğrenildi. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ

22.17 ABD Başkanı Joe Biden, Rus güçlerinin Ukrayna'da ayrım gözetmeksizin ateş açtığını söyledi. Biden, Putin ve çevresine yönelik çok ağır ekonomik yaptırımlara devam edeceklerini söyledi.

22.10 Rusya'nın Ukrayna işgalini sonlandırmak için diplomasi kanalını zorlamasıyla dikkatleri üzerine çeken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2022 seçimlerinde tekrar cumhurbaşkanlığına aday olacağını açıkladı.

22.00 Beyaz Saray, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da dahil olmak üzere birçok isme yaptırım kararı aldı. Listede 19 oligark ve oligarkların 47 aile üyesi bulunuyor. ABD'nin yaptırım listesinde Sergey Çemezov, İgor Şuvalov, Yevgeni Prigozin, Arkdadi Rotenberg, Boris Rotenberg, Alişer Usmanov ve Nikolay Tokaryev gibi isimler bulunuyor.

21.40 Dünya Taekwondo Federasyonu (WT) Yönetim Kurulu, IOC’nin tavsiyeleri doğrultusunda Rusya ve Belaruslu sporcu ile yetkililerin bir sonraki duyuruya kadar WT etkinliklerinde mücadele etmelerine izin verilmeyeceğine karar verdi.

Yönetim kurulu, sporcuları hükümetlerinin kontrolleri dışında aldığı kararlar nedeniyle cezalandırılmalarının adil olmadığını ifade ederken, alınan kararın tüm katılımcıların güvenliği ve yarışmaların bütünlüğünü korumak adına bunun zor ama gerekli bir karar olduğunu bildirdi.

21.40 Zelenski'nin 'Hava sahası kapatılsın' çağrısına Beyaz Saray'dan cevap geldi. Beyaz Saray, uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa sebebiyet verebilme olasılığından dolayı bu adımı atmayacaklarını bildirdi. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ

21.30 Podolyak, üçüncü tur görüşmelerin gelecek hafta başında yapılacağını açıkladı.

21.15 Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rus hava saldırıları sonucu Çernigiv'de hayatını kaybedenlerin sayısının 33'e yükseldiğini açıkladı.

21.05 Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı, Rus tanklarının Zaporijya Nükleer Santrali'nin yanındaki kasabaya girdiğini duyurdu. Aynı yetkili, Rus güçlerinin Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin yakınlarındaki bir kasabada ateş açtığını ifade etti.

20.47 Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerinin 2’inci turu hakkında, “Müzakerelerin ikinci turu sona erdi. Ne yazık ki, Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu sonuçlar henüz mevcut değil” ifadelerini kullanarak, insani yardım koridoru oluşturulması konusunda uzlaşıya varıldı.

20.42 Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerenin 2’inci turu sona erdi.

20.22 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin'in "bu aşamada Ukrayna'ya karşı saldırıları durdurmayı reddettiğini" belirtti.

20.19  Putin: Sivil kayıpları önlemek için elimizden geleni yapıyoruz.

19.15 Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, ülkesinin AB'ye üyelik başvurusu yapacağını açıkladı.

18.50 Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, Rus güçlerinin Zaporijya Nükleer Santralı'nın ele geçirme yolunda çabalarını arttırdığını açıkladı.

17.52 Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin ikinci turu Belarus sınırındaki Brest'te başladı.

17.51 Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler Brest'te başladı. 

Zelensky'nin Yardımcısı, ikinci tur müzakereler ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi;

'Görüşmelerde Ukrayna öncelikli olarak ateşkes ve tahliyeler için insani koridorların açılması için  çaba gösterecek.'

16.36 Rusya'nın Çernihiv kentine düzenlediği hava saldırılarında bombaların iki okul ve eve isabet etmesi sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de yaralandığı açıklandı.

16.04 Putin, "Rusya'nın operasyonu her şart altında başarıya ulaşacak." dedi.

14.18 Biden Yönetimi'nin Kongre'den Ukrayna'ya yapılacak 10 Milyar dolarlık yardımı onaylamasını istediği bildirildi

14.01 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Artık savunma pozisyonundan karşı taarruz pozisyonuna geçiyoruz, Zafere yaklaşıyoruz' denildi.

"ALMANYA SİLAH YARDIMI YAPACAK"

13.49 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Almanya'nın Ukrayna'ya bir parti daha silah yardımı yapacağını duyurdu. Geçtiğimiz saatlerde Alman basını Berlin'in Ukrayna'ya uçak savar füzesi göndereceğini duyurmuştu.

13:47 Kremlin'den yapılan açıklamada Putin'in bugün güvenlik konseyi üyeleriyle görüşeceği belirtildi.

Rusya-Ukrayna savaşında son durum: Ateşkes müzakerelerinin 3. turu Pazartesi günü

13:41 BM Ukrayna'ya yardım için şimdiden 1,5 milyar Dolar toplandığını açıkladı

12:55 Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, bugün yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile ayrı ayrı telefonda görüştüğünü belirtti.

12.53 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Vladimir Medinsky, Ukrayna-Rusya arasındaki ikinci müzakerenin bugün saat 15.00'te olabileceğini açıkladı. 

HARKOV'A SALDIRININ SON BİLANÇOSU

12.45 Ukrayna’nın Harkov bölgesinde Rus birliklerinin saldırıları sonu son 24 saatte 34 kişinin hayatını kaybettiği, 10’u çocuk 285 kişinin ise yaralandığı belirtildi.

11.58 Rus ordusu, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeydoğusunda yer alan Çernigiv kentindeki yakıt depolarını vurdu.

11.10 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da toplam 1612 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini belirtti.

09.27 Herson belediye başkanı Igor Kolykhaiev, 2 Mart'ta bir Facebook gönderisinde, Rus kuvvetlerinin yerel meclis binasının kontrolünü ele geçirdikten sonra güney Ukrayna şehri Herson'u ele geçirdiğini söyledi.

08.37 Sumy Bölgesel Askeri İdaresi başkanı Dmytro Zhyvytsky, Ukrayna'nın kuzeydoğu kenti Sumy'deki Sumy Devlet Üniversitesi askeri fakültesinin bir binasının bu sabah Rus güçleri tarafından bombalandığını bildirdi.

08.27 Rusya, bireysel döviz alımlarına yüzde 30 komisyon getirdi.

08.13 Rusya’nın “Ukrayna Hint öğrencileri rehin aldı, canlı kalkan olarak kullanıyor” açıklamasına Delhi’den yalanlama geldi.

Moskova, “Ukrayna Hint öğrencilerin Rusya’ya kaçmasını engellemek için elinden geleni yapıyor” iddiasında bulunmuştu.

Konu hakkında bir açıklama yapan Hindistan Dışişleri Bakanlığı, “Rehin alındığını duyduğumuz tek bir öğrenci bile yok” ifadelerini kullandı. Açıklamada Hindistan’ın Ukraynalı yetkililerden, Hint öğrencilerin ülkelerine dönebilmesi için yardımcı olmalarını talep ettiği de yer aldı.

Harkiv kentinde binlerce Hint öğrencinin mahsur kaldığı aktarılıyor. Hindistan bir süredir bu öğrencileri çıkarmak için çaba gösteriyor.

KİEV'E BAĞLANAN KÖPRÜLERİ YIKIYOR

Kiev'e ilerleyen Rus ordusuna karşı Ukrayna ordusu, Kiev'e bağlanan yollarda ve köprülerde önlem alıyor. Özellikle Kiev'e bağlanan köprüler patlatılarak kullanılamaz hale getirilirken, Rus ordusuna ait askeri araç ve tankların Kiev'e girmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Kiev'in doğusundaki Baryshivka kırsal bölgesindeki Ukrayna ordusu bir köprüyü daha patlatarak yıktı. Ukraynalılar Kiev caddelerinde siper ve barikatlar kuruyor.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

Rusya-Ukrayna savaşında son durum: Ateşkes müzakerelerinin 3. turu Pazartesi günü

07.53 Rusya’da binlerce bilim insanı ve bilim muhabiri, Rusya’nın işgaline karşı bir bildiri yayınladı.

Ukrayna’nın işgalini “haksız ve anlamsız” olarak niteleyen bildiriye ülkenin önde gelen bilim insanları da imza verdi. İmzacıların 25’i, Rusya Bilimler Akademisi’nde yer alıyor.

Metinde Avrupa’da yeni bir savaş başlatılmasının sorumluluğunun tamamen Rusya’da olduğu, Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonların derhal sonlanması gerektiği, Rusya’nın eylemlerinin uluslararası bir izolasyona yol açtığı aktarılıyor.

07.57  Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konaşenko, Kiev’i terk etmek isteyenler için insani koridor oluşturulacağını açıkladı. Konaşenko, Kievlilerin şehri güney yönünden terk ederek Vasilkiv kentine gidebileceğini söyledi.

Fakat bu şehir de işgalin başından beri yoğun Rus bombardımanı altında. Konaşenko Pazartesi günü de benzer bir açıklama yapmıştı.

07.20 Eski CIA Direktörü David Petraeus, “Batı işgal öncesi Ukrayna’ya hava savunma sistemleri göndermemiş olsaydı bugün Rusya Ukrayna’da hava üstünlüğünü kurmuştu” dedi.

BBC’ye konuşan Petraeus “Rus hava kuvvetlerinin dilediği gibi uçabilmesi beklenirdi ama bu sistemler nedeniyle bunu başaramıyorlar” dedi.

Petraeus, birden fazla Rus savaş uçağının düştüğüne dair doğrulanmış bilgilerin olduğunu, bu durumun Rusya’nın sahada büyük kayıplar verdiğini gösterdiğini söyledi.

07.05 ABD Dışişleri Bakanlığı, Kremlin'i Rusya'da 'medya özgürlüğüne ve gerçeğe tam bir saldırı' yapmakla suçladı.

06.12 Ticaret verilerine göre, Brent petrolün fiyatı 9 Eylül 2013'ten bu yana ilk kez varil başına 116 doları aştı.

05.54 New York Times'ın haberine göre Kırım yarımadasının kuzeybatısındaki Herson Ruslar tarafından ele geçirildi. Şehrin belediye başkanı ve ABD istihbaratı, şehrin tamamen ele geçirildiğine itiraz etti.

Herson belediye başkanı Igor Kolykhaiev, işgalci birliklerle pazarlık yaptığını belirtti.

05.07 Başbakan Fumio Kishida, Japonya'nın Rus işgali nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan Ukraynalı mültecileri kabul edeceğini söyledi.

RUSYA'DA SIKI YÖNETİM İDDİASI

02.26 Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, Rusya'da 4 Mart tarihinde sıkıyönetim ilan edileceğini iddia etti.

02.24 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bir haftada yaklaşık 9 bin Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

00.27 ABD Temsilciler Meclisi, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'yı destekleyen karar tasarını onayladı.

00.14 ABD Başkanı Joe Biden, Rus lider Vladimir Putin’in şu anda hiç olmadığı kadar dünyadan izole edildiğini belirtti. Biden, tarihin Ukrayna savaşının Rusya’yı "daha zayıf", dünyayı da "daha güçlü" hale getirdiğini yazacağını söyledi.

İŞGALİN 7. GÜNÜNDEN SON DAKİKA GELİŞMELERİ

23.49 Ukrayna ordusu, Rus askerlerinin başkent Kiev’e ilerleyişini sürdürmesi nedeniyle başkent Kiev'e çıkan tüm bağlantı köprülerini havaya uçurmaya başladı.

23.45 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın Ukrayna saldırısına yönelik planın 18 Ocak 2022’de onaylandığını, saldırının 20 Şubat’ta başlamasının ve 6 Mart’ta sona ererek 15 günde tamamlanmasının öngörüldüğünü iddia etti.

23.05 Reuters'ın haberine göre; Rusya'daki ABD Büyükelçisi John Sullivan sınır dışı edildiği öne sürüldü.

22.49 Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşçenko, Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki tren istasyonu yakınındaki merkezi ısıtma sistemlerini vurduğunu açıkladı. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ

22.05 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren seslerinin yeniden başlamasının ardından çok şiddetli bir patlama sesi duyuldu.

21.11 Rusya'nın sık sık vurduğu Kiev'de halk, evlerini terk ederek güvenli gördükleri yerlere sığındı. Bazı kişiler kapalı otoparklara, bazıları da metro istasyonlarına gitti. O istasyonlardan biri, Kiev şehir merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Dorohozhychi Metro İstasyonu oldu.

21.05 Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne uymaya yönelik tutumunu takdir ettiklerini söyledi.

20.05 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 5'e karşı 141 oyla kabul etti.

19. 59 Almanya’nın, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini desteklemek için gönderdiği silahların Ukrayna'ya teslim edildiği bildirildi.

19.52 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da 498 Rus askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

19.02 Ukrayna'nın Energodar kentinde Rus askerlerine karşı barikat kuran sivillere bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 2 sivil yaralandı.

18.50 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, AB Başkanı Michel ile telefonda görüştü.

18.18 Rusya ve Ukrayna heyetleri, görüşmelerdeki 2’inci tur için sınır bölgesine hareket etti.

17.00 Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Aleksey Arestoviç, Ukrayna'nın Rusya'yı işgalinin 7. gününde savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtiklerini belirtti.

16.52 Ukrayna Savunma Bakanlığı, esir alınan Rus askerlerinin annelerine çağrıda bulundu. Esir askerlerin annelerinin Kiev'e gelmeleri halinde askerlerin kendilerine teslim edileceğini duyurdu.

16.27 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 19 Ülkenin Ukrayna'ya silah yardımında bulunduğunu açıkladı.

16.23 Ukrayna'nın liman kenti Mariupol, belediye başkanı Vadym Boichenko Rus ordusunun saldırılarının 12 saattir devam ettiğini duyurdu.

Boichenko, 'Bombardıman durmadığı için bugün sokaklardan, evlerden, apartmanlardan yaralıları bile alamıyoruz' dedi.

15.42 İngiltere Başbakanı Boris Johnson Ukrayna'da sivillerin bombalanmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i savaş suçlusu olarak nitelendirdi.

Johnson ayrıca Birleşmiş Milletler üyelerini Rusya'nın Ukrayna'dan çekilmesini talep etmeye çağırdı.

15.31 ABD merkezli sosyal medya platformu Twitter yürürlüğe girmesi beklenen AB yaptırımları doğrultusunda Rus RT ve Sputnik'i platformundan kaldıracağını söyledi.

BİLANÇO ÇOK AĞIR: 2 BİN SİVİL ÖLDÜ

15.29 Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi, ülkede 2 bin sivilin Rus ordusu tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

15.23 Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'NATO’yla ilişkilerimiz eskisi gibi olmayacak' denildi.

15.03 Harkiv'e yeni bir füze saldırısı düzenlendi. Harkiv Vali yardımcısı kentin bir kez daha Rus füzelerinin hedefi olduğunu duyurdu.

15.00 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerini kapalı oturumda bilgilendirdi. Çavuşoğlu’nun saldırının sona erdirilmesi için Türkiye’nin girişimleri ve bölgedeki Türk vatandaşlarının tahliyesine ilişkin de bilgilendirme yaptığı öğrenildi.

Rusya-Ukrayna savaşında son durum: Ateşkes müzakerelerinin 3. turu Pazartesi günü

RUSYA'DAN '3. DÜNYA SAVAŞI' TEHDİDİ

14.55 Avrupa Birliği (AB), 7 Rus bankasını uluslararası para transfer sistemi SWIFT'ten çıkardı.

14.49 Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko, Rus birliklerinin Kiev’e yakın noktalarda saldırı için toplanmaya başladığını belirterek, ''Düşman başkente yakın noktalarda güçlerini topluyor, şehri savunmaya hazırlanıyoruz'' dedi.

14.29 Ukrayna'nın Harkov kentinde Rus birliklerinin vurduğu Emniyet Genel Müdürlüğü binası ve üniversite binasının enkazından 10 kişi kurtarıldı, 4 kişinin ise cansız bedeni çıkarıldı.

13:00 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Ukrayna'nın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyiz.3. dünya savaşı nükleer ve yıkıcı olur. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

12.30 İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, bir kez daha Ukrayna'dan gelen hava sahası kapatma çağrısını reddetti ve bunun 'Rusya'nın tüm Avrupa ile savaşa girmesine' sebep olabilecek olduğunun altını çizerek faydalı bir hamle olmayacağını savundu.

12.09 Rus medyasına göre Ukrayna ile Rusya arasında bugün yapılması planlanan müzakere görüşmeleri ertelendi.

11.27 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna'ya saldıran Rus güçlerinin 5 bin 840 asker kaybettiğini bildirdi.

10.43 Rus ordusunun Ukrayna'nın Harkiv kentine düzenlediği füze saldırılarında son 24 saatte 21 sivil yaşamını yitirdi, 112 sivil yaralandı.

Rusya-Ukrayna savaşında son durum: Ateşkes müzakerelerinin 3. turu Pazartesi günü

10.40 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konashenkov, Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentinde tam kontrolün Ruslar tarafından sağlandığını duyurdu.

10.02 Ukrayna'nın başkenti Kiev'in batısındaki Jitomir kentinde 95. Tugay Üssü yakınları 'Kalibre' seyir füzesiyle hedef alındı. Kente yönelik saldırıda 1'i çocuk 4 kişi hayatını kaybetti.

09.05 Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, yaptırımların ardından Avrupa pazarından çekildiğini duyurdu.

09.03 Birleşmiş Milletler, Rusya’nın geçen hafta Perşembe günü başlattığı Ukrayna’nın işgalinde bugüne kadar 13’ü çocuk en az 136 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell, gerçek sayının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söyledi. Throssell ölümlerin çoğunun top atışları, hava saldırıları ve diğer patlayıcılardan kaynaklandığını belirtti.

BM, savaşta 400 civarında sivilin de yaralandığını duyurdu. Ukrayna hükümeti ise bugüne kadar 352 sivilin öldüğünü, 1.684 sivilin de yaralandığını açıklamıştı.

08.34 Ukrayna’daki Herson kentinin belediye başkanı İgor Kolikhayev, Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonunu kontrol altına aldığını söyledi.

Herson, Ukrayna’nın güneyinde, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’ın kuzeyinde bulunuyor. Yerel bir radyo istasyonuna konuşan Kolikhayev, kentteki çatışmaların sürdüğünü de ekledi.

08.19 Uluslararası Paten Birliği (ISU) Rus ve Belaruslu sporcuların ikinci bir duyuruya kadar uluslararası yarışmalardan menedildiğini açıkladı. ISU açıklamasında “Ukrayna’daki çatışmalardan etkilenenlerle dayanışma içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Karar Dünya Buz Pateni Şampiyonası’na üç hafta kala açıklandı. Rusya bu alanda en başarılı ülkeler arasında gösteriliyor. Rus sporcular Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’nda beş madalya almıştı.

08.11 Rusya’nın en zengin insanlarından Mikhail Fridman, Londra’da düzenlediği basın toplantısında oligarklara getirilen yaptırımların Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik savaş kararını değiştirmeyeceğini söyledi.

07.15 Rusya, Ukrayna’nın Jitomir kentinde sivil yerleşim yerlerine ve bir doğum hastanesine yönelik saldırı düzenledi.

05.19 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya ile savaşta ateşkes için Çin'e ara buluculuk yapması çağrısında bulundu.

05.18 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısı nedeniyle ABD'nin hava sahasını tüm Rus uçaklarına kapattıklarını duyurdu. Putin'in diplomasi çabalarını reddettiğini söyleyen Biden, "Batı ve NATO'nun yanıt vermeyeceğini ve bizi ülke içinde bölebileceğini düşündü. Putin yanıldı. Biz hazırlıklıydık" şeklinde konuştu.

02.41 ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, gerekli olması halinde Rusya'ya daha fazla finansal baskı uygulamaya hazır olduklarını söyledi.

01.38 Kiev'e 140 kilometre uzaklıktaki Jitomir kentine Belarus tarafından fırlatılan bir 'Kalibre' seyir füzesi, 95. Tugay Üssü'ne isabet etti. Çevredeki evlerde de hasara yol açan saldırıda biri çocuk en az 4 kişinin öldüğü açıklandı.

01.02 Ukrayna'nın başkenti Kiev ve çevresinde şiddetli patlama sesleri duyuldu.

00.05 Rusya’nın en önemli hedeflerinden biri olan Harkov kentinde akşam saatlerinde düzenlenen bombardıman geceyi gündüze çevirdi.

İŞGALİN 6. GÜNÜNDEN SON DAKİKA GELİŞMELERİ

23.10 Rus güçlerin Ukrayna'nın Harkiv Valiliğine düzenlediği füze saldırısında 7 sivil öldü.

23.08 Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i öldürmek için gönderilen Çeçen asıllı Rus askerlerinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ

23.07 Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Ukrayna'nın Rusya'ya açtığı davanın ilk duruşmalarının 7-8 Mart'ta yapılacağını açıkladı.

22.51 Ukrayna'nın batısında Macaristan sınırında yer alan Berehove kentinde Rusya-Ukrayna savaşına rağmen sükûnet hakim.

Rusya-Ukrayna savaşında son durum: Ateşkes müzakerelerinin 3. turu Pazartesi günü

22.40 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Batılı medya kuruluşlarına verdiği röportajda Ukrayna’ya yönelik Rus saldırılarının ciddi boyutlarda olduğunu dile getirip, “Şu anda bir filmde değilim. Ben ikonik değilim, ikonik olan Ukrayna. Ukrayna, Avrupa'nın kalbi ve Avrupa'nın Ukrayna'yı bu dünya için özel olarak gördüğünü düşünüyorum. Bu nedenle de dünya bu kadar özel bir şeyi kaybetmemeli” dedi. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ

20.45 Üst düzey ABD’li bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında bu sabah itibariyle 400’den fazla füze fırlattığını ifade ederek, Rusya'nın Ukrayna’da henüz hava üstünlüğünü sağlayamadığını açıkladı.

19.27 Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat devam ederken, Rus birlikleri tarafından Ukrayna’nın Baradyanka şehrinde sivil yerleşim yerlerinin vurulduğu bildirildi.

18.30 Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan televizyon kulesi Rusya tarafından hedef alındı.

16.41 Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev’de Ukrayna istihbaratına ait "enformasyon saldırısı" yapan merkezi yüksek hassasiyetli silahlarla vuracağını duyurdu.

16.35 Ukrayna basını, ikinci barış görüşmesinin yarın olacağını duyurdu. Tass haber ajansının Ukrayna basınına dayandırdığı haberinde, Rusya ile Ukrayna'nın ikinci barış görüşmesinin 2 Mart'ta (yarın) yapılacağı belirtildi. 

15.10 Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Silahsızlanma Konferansı'nda önceden kaydedilmiş bir video mesajıyla katıldı. Lavrov'un konuşması ekrana geldiği an büyükelçiler ve diplomatlar salonu terk etti.

ZELENSKİ AYAKTA ALKIŞLANDI

Avrupa Parlamentosu'na (AP) seslenen Ukrayna lideri Zelenski, 'Artık siz Ukrayna'yı seçmelisiniz' Zelenski'nin konuşması bittiğinde AP üyeleri Ukrayna liderini uzun süre ayakta alkışladı. Zelenski'nin konuşmasını tercüme eden kişilerden bazıları ağlamaklı bir şekilde bu sözleri parlamentoya aktardı.

Kaynak: İHA - AA - Reuters - Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...