Tgrt Haber

Murat Makas Yazıları

''KAAN bizim için sanat!''

Türkiye'nin 5. Nesil yerli savaş uçağı KAAN, yine göz doldurdu. Dünyanın ilgisini gösterdiği savaş uçağının yeni görüntüleri paylaşıldı.

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), milli muharip uçak KAAN'ın yeni boyasını ve boyama aşamalarını sosyal medyadan paylaştı.

''BİZİM İÇİN SANAT''

TUSAŞ tarafından gerçekleştirilen paylaşımda milli muharip uçak KAAN'ın yeni boyası ve boyama aşamalarına yer verildi. TUSAŞ ayrıca paylaşımında "Bizim için sanat!" notunu düştü.

''KAAN bizim için sanat!'' - 1. Resim

KAAN ÖZELLİKLERİ NELER?

Teknik özellikler

Mürettebat: 1

Uzunluk: 21 metre (69 ft)

Yükseklik: 6 metre (20 ft)

Kanat açıklığı: 14 metre (46 ft)

Güç kaynağı: 2 × General Electric F110-GE-129 artyakıcı turbofan(Sadece prototipler için)

Artyakıcı olmadan itki gücü: 2 × 17.155 pound-kuvvet (76 kN)

Artyakıcı ile itme gücü: 2 × 29.400 pound-kuvvet (131 kN)

Performans

Azami hız: Mach 1,8 (2.210 km/sa; 1.190 kn)

Servis tavanı: 55.000 fit (17.000 m)

G limiti: +9g / -3,5g

Aviyonikler

ASELSAN’ın yerli AESA Radarı Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS)

SAR (Sentetik Açıklıklı Radar Sistemi)

IRST (Kızılötesi arama ve takip sensörü) (KARAT)

EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi) (TOYGUN)

DIRCM (Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemi) (Yıldırım-300)

UKSS(Uçuş Kontrol Sistemi Sensörleri)

Kaska Monteli Nişangah Sistemi

Kaan, F-16, Havadan İhbar ve Kontrol (HİK), İnsansız Hava Aracı (İHA), Atak gibi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hava, kara ve deniz unsurları, aynı zamanda dost ülke unsurları ile birlikte çalışabiliyor.

#r-2939095#

19 Mart 2024
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhalefete tepki: Suçu Kılıçdaroğlu'na attılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mamak'ta toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap etti. Erdoğan muhalefete tepki gösterdi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

"Rabbim tuttuğunuz oruçları yaptığınız ibadetleri kabu leylesin. Mamaklı kardeşlerimizin yardımseverliğiyle örnek olmayı sürdüreceğini biliyorum.

14-28 Mayıs seçimlerinde Mamak, şahsıma yüzde 49 oy oranıyla destek verdi. Burada bize destek olan tüm Mamaklı kardeşlerimize teşekkür ediyorum.

"MUHALEFET HER ZAMAN BİR GÜNAH KEÇİSİ BULUR"

Hangi kökene, fikre, siyasi görüşe mensup olursa olsun her vatandaşımız başımızın tacıdır. Siyaset geleneğimizde muhalefetin yaptığı gibi suçu millete atmak yoktur. Muhalefet cenahı yenildikleri seçim sonrasında bile kendilerini sorgulamaz ve hesaba çekmezler. Muhalefet her zaman bir günah keçisi bulur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mamak'ta konuşuyor - 1. Resim

"6'LI MASADAN KİM KALDI?"

Mayıs seçimlerinin ardından sonra suçu Kılıçdaroğlu'na yıkıp ortadan çekildiler. 6'lı masadan kimse kaldı mı? Hani liderler, Meclis'e girebildiler mi? Şu an karşımda 35 bin kişi var.

Mamak'ın eski görünümünden kurtulması için her alanda önemli atılımlar gerçekleştirdik. Mamak hizmet ve eser siyasetimizin Ankara'daki sembolü oldu.

"52 YATIRIMI HİZMETE ALIYORUZ"

Bugün bu eser ve hizmet zincirine yeni halkalar ekliyoruz. 52 kalem yatırımı sizlerin hizmetine veriyoruz. Bu projeler arasında havuzlar, millet kıraathaneleri, kapalı pazar yerleri, kütüphaneler, gençlik merkezleri bulunuyor. Belediye ve bakanlıklarımızın yaptığı hizmetleri resmen hizmete alıyoruz.

Mamak belediyemizi gönülden tebrik ediyorum. İşçilerimizi kutluyorum. 31 Mart'tan sonra bunlara yenilerini ekleyeceğiz. Mamak'ın tavrının gerçek belediyecilikten olacağına yürekten inanıyorum.

Bu seçimlerde Mamak'ta bayrak değişimine gittik. Murat Köse kardeşimizin yerine Asım Balcı kardeşimizi aday gösterdik. Murat kardeşimize hizmetleri için teşekkür ediyorum. Yol arkadaşlığımızı başka alanlarda devam ettireceğiz.

Hizmet ederken kimsenin kökenine mezhebine bakmadık. Belediyemizin ve kamu kurumlarının kapılarını kimseye kapatmadık.

14-28 Mayıs seçimlerindeki gibi bu seçimde de siyasi rekabeti siyasi husumete dönüştürmeye çalışanlar var. Bunlar lafa gelince sağda solda ahkam keserler ama insanları etnik kökenine bakarak ayrıştırmadan duramaz. Biz yakın geçmişte Çorum, Maraş olaylarını yaşamış milletiz. Sivas olaylarında provokasyonları yaşamış milletiz. Kim mezhep üzerinden siyaset yapıyorsa bu milletin iyiliğini istemiyordur. Siyasetçiler olarak elbette yarışacağız. Ülkemiz adına doğru bulmadığımız hususları ifade edeceğiz ama bunları yaparken aramıza nifak sokmaya çalışanlara karşı daima uyanık olacağız.

Şehrimizin sorunlarının kör düğüm haline gelmemesi için 31 Mart fırsattır. Gelin bu fırsatı heba etmeyelim. Kaybedeceklerini anlayanların tahriklerine kapılmadan 11 gün boyunca çok iyi çalışacağız.

#r-2939241,2939233#

19 Mart 2024
Uzman isimden sahurdan sonra hemen uyuyanlara uyarı

Uzmanlar Ramazan ayında sahurda beslenme şekilleri ve sahur sonrası için vatandaşları uyarıyor. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Elif Zeynep Özer, Ramazan orucunun vücuttaki toksinlerin temizlenmesine imkan sağladığını belirtti.

Sahurun önemli bir besin olduğuna dikkat çeken Zeynep Özer, sahur sonrası hemen uyulmaması gerektiğini söyledi.

Uzman isimden sahurdan sonra hemen uyuyanlara uyarı - 1. Resim

Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye karşı herhangi bir engel bulunmadığını belirterek, “Aksine özellikle sağlıklı beslenme Ramazan’da mümkün olabilmektedir. Çünkü 11 ay boyunca yediğimiz gıdaların tamamının vücuttan atılması bir hayli zor. Ramazan orucu içerisinde yaşanan uzun süreli ‘açlık’ ile vücutta birikmiş toksinlerin temizlenmesine, insan vücudunun yenilenmesinin desteklenmesine destek olmaktadır. Orucun insanın beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan mevcut sıhhi durumunun iyilik halini daha iyiye taşıyabilmesini sağlaması üzerine oluşturulmuş bir sistem şeklinde düşünülebilir” dedi.

KAHVE VE ÇAY TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ

Oruç tutarken uzak durulması gereken yiyeceklerle ilgili örnekler veren Özer, “Ramazan, aşırılıklardan ve abartıdan uzak kalma felsefesine sahiptir. Her anlamdaki aşırılık insana zarar verir. Gıdada da durum aynı şekilde, örneğin en sağlıklı olarak bilinen bir gıda abartılı bir biçimde fazla tüketilirse bu gıda kişiye zamanla zarar vermeye başlayacaktır. Ramazan’da, yani özellikle uzun süreli aç kalmış bir mideye, ilk besin maddesi olarak basit karbonhidratlar girerse burada sağlıklı beslenmeden kesinlikle bahsedemeyiz. Basit karbonhidratların özellikle Ramazan’da fazla tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Basit karbonhidrat içeren besinler olarak; toz şekerler, mısır şekerleri, beyaz ekmek gibi unlu mamullerden bahsedebiliriz. Bunların dışında fazla tuzlu yiyecekleler vücutta su tutacağı ve kişide su ihtiyacı uyandıracağı için özellikle Ramazan ayında bu tür beslenme şeklinden muhakkak kaçınılmalı. Vücudun su dengesi bakımından kahve ve çay tüketimine de dikkat edilmeli” diye konuştu.

Uzman isimden sahurdan sonra hemen uyuyanlara uyarı - 2. Resim

KADINLARA SAHUR TAVSİYESİ

Kadınların sahur yapmaları noktasında tavsiyede bulunan Özer, şu ifadeleri kullandı:

“Sahur oruç tutarken önemli, fakat olmazsa olmaz değil. Ramazan ayının her yıl değişmesinin beraberinde getirdiği açlık süreçleri de değişmekte, bunun oluşturduğu 16 saat ve üzeri açlık durumlarında hormonal dengenin korunması bakımından özellikle kadınların sahur yapmalarını tavsiye ederim. Ramazan’da yapılan en büyük yanlışlardan biri ise, günlük su tüketimini iftardan sonraki süreçte tamamlayabilmek adına tek seferde büyük yudumlarla su tüketmek. Günlük tüketilmesi gereken su miktarının yudum yudum içilerek tamamlanması istenilen faydayı sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki hızlı içilen su vücuttan hızla atılırken yavaş yavaş/yudum yudum içilen su vücuttan daha yavaş atılır. Fazla susuzluk çekmemek ve gerekli mineral dengesinin sağlanabilmesi adına soda ve demirhindi şerbetinin (Osmanlı Saray Mutfağı’ndan) içilmesini öneririm. Eğer kişinin mide sorunu yoksa sodaya limon ve az miktarda tuz eklenip içilmesi faydalıyken, kişinin mide sorunu varsa kişi sodayı suyla karıştırarak içebileceği gibi yüksek mineralli su da tercih edebilir. Ramazan ayında yoğun baş ağrıları yaşanmaması adına su tüketimi oldukça önemlidir.”

ORGANLAR YORULABİLİR

Sahurda işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten Özer, “Sebzeden zengin, yumurta (haşlanmış, omlet vb), peynir ve az tuzlu zeytin tercih edilebilir. Meyve istenirse tüketilebilir; ancak içerisinde şeker bulunduğu için acıkmaya etki edeceği bilinmelidir. Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş gıdaları tüketmemeli ve fazla şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Doğallıktan uzaklaşmış gıdaları tercih listemizin dışında tutmalıyız. Vücudun kendi sisteminde organlar sürekli çalışma halindedir. İnsan uyuyunca organları daha yavaş çalışarak dinlenebilme sağlanırken, sahurda yiyecek-içecek tüketiminde bulunulup hemen ardından uyunmuşsa, organların yorulması söz konusu olacaktır. Yemek yedikten en iyi ihtimalle minimum bir saat sonra uyunmalıdır” ifadelerini kullandı.

''İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURULMALIDIR''

Gluten hassasiyeti olanların Ramazan’da çok şanslı olduklarını söyleyen Özer, "Sağlıklı beslenmede bilinen yanlışlardan biri unlu mamulleri (örneğin ekmek) yersek tok kalırız düşüncesidir. Glutensiz beslenenler zaten undan uzak bir beslenme biçimleri olduğu için halihazırdaki sağlıklı beslenme biçimlerini koruyarak Ramazan ayını rahat geçirebileceklerdir. Sağlıklı beslenme rutininde yer alan sebze yemekleri ile proteince zengin yiyeceklerle beslenilirse açlık hissini yoğun yaşamayacaklardır. Ramazan ayında ve Ramazan ayı dışında da dikkat edilmesi gereken en önemli husus işlenmiş gıdalardan uzak durulmasıdır. Bu, gıda alerjisi olmayan kişiler için de geçerlidir” dedi.

#r-2938470,2938429#

19 Mart 2024
TOGG pozunun yankıları... maNga solisti Ferman Akgül, Aylin Aslım ve Redd'e açtığı davayı kaybetti

‘maNga’ grubunun solisti Ferman Akgül’ün, yerli otomobil TOGG'da poz vermesi Türk Rock camiasını ayağa kaldırdı. Redd Grubu ve Aylin Aslım, Akgül'e AK Parti ile iş birliği yaptığı iddiasıyla tepki göstermişti.

TOGG pozunun yankıları... maNga solisti Ferman Akgül, Aylin Aslım ve Redd'e açtığı davayı kaybetti - 1. Resim

Ferman Akgül kendisini siyasi bir oluşumun içindeymiş gibi göstererek linçe maruz bıraktıkları iddiasıyla Redd Grubu’nun üyeleri Doğan Duru ve Güneş Duru ile sanatçı Aylin Aslım’a açtığı davada karar çıktı. Davada 300 bin liralık manevi tazminat talebi reddedildi.

TOGG pozunun yankıları... maNga solisti Ferman Akgül, Aylin Aslım ve Redd'e açtığı davayı kaybetti - 2. Resim

İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Ferman Akgül ile Redd Grubu’nun üyeleri Doğan Duru ve Güneş Duru katılmadı. Duruşmada her iki tarafı da avukatları temsil etti.

TOGG pozunun yankıları... maNga solisti Ferman Akgül, Aylin Aslım ve Redd'e açtığı davayı kaybetti - 3. Resim

NE OLMUŞTU?

İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılan davaya göre Redd Grubu’nun solisti Doğan Duru, sosyal medya üzerinden sanatçı Ferman Akgül ile ilgili olarak, ‘Teknofestlerde sahneye çıkanı, pandemide müzisyenler intihar ederken iş tutan grubun solistini alkışlayan insanlar olmasını geçtim. Yahu siz grupsunuz, biriniz adamın yüzüne tükürmedi mi? Biriniz de sanatçı nedir söylemedi mi? Yuh size be kardeşim.. Omurgasız sürüngen gibi her yerde olmak’ şeklinde paylaşımlar yaptı. Redd Grubu’nun gitaristi Güneş Duru da, ‘Çakma rock starlardan biri tanıtımı için bir iki milyon alır, vatandaş altına yatar’ şeklinde paylaşım yaptı.

TOGG pozunun yankıları... maNga solisti Ferman Akgül, Aylin Aslım ve Redd'e açtığı davayı kaybetti - 4. Resim

AK PARTİ İLE İŞ BİRLİĞİ

Aylin Aslım ise, “Kaç milyon aldığını bilmem, bilemem. Türk rock camiası. Kol kırılır yen içinde kalır’cıdır. Ama burada bahsedilen kişi yıllardır AK Parti ile iş birliği yapan Manga’nın solisti Ferman Akgül’dür. Biz on yıldan fazla zamandır kara listelerdeyken, bu niye bilinmesin? Her şey bir yere kadar’ dedi.

TOGG pozunun yankıları... maNga solisti Ferman Akgül, Aylin Aslım ve Redd'e açtığı davayı kaybetti - 5. Resim

TOGG POZU ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Dava dilekçesinde 3 sanatçının istikrarlı ve sistematik olarak müvekkiline yönelik bir karalama kampanyası başlattığını belirten Akgül’ün avukatı Ufuk Kök, “Müvekkil, 20 yılı aşkın kariyeri boyunca hep sanatçı kimliğini ön planda tutmuş, hiçbir siyasi oluşumun içinde yer almamıştır. TOGG ile poz veren müvekkilin bu tanıtımdan 2 milyon lira aldığı şeklindeki yalan iddialar üzerine de müvekkil linç edilmiş, özel hayatının sınırları ihlal edilmiştir. Üç sanatçının saldırıları nedeniyle müvekkil ve ailesinin huzur ve sükunu bozulmuş, sosyal gelişim çağındaki çocukları bu durumdan etkilenmiş ve sosyal çevrelerinde bu durumdan zarar görme ihtimali söz konusudur. Müvekkil, sosyal medyanın da hedefi haline gelmiş, ‘yalaka Manga’, ‘yandaş grup’ gibi hakaretlere maruz kalmıştır. Üç sanatçının, kamuoyu önünde halkı kin ve düşmanlığa tahrik ederek başlattığı linç kampanyası yüzünden müvekkilin şeref ve itibarı ağır şekilde zarara uğramıştır. Bunun korunmasını istiyoruz. Büyük elem ve üzüntü duyan müvekkilin, hedef ve taraf haline getirilerek bir siyasi figür olarak yuftalanmasına ve ayrımcılığa uğramasına neden olan davalıların 300 bin lira manevi tazminata hükmedilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

#r-2890686#

19 Mart 2024
ABD'nin kimseye satmadığı F-22 düşürüldü! Güney Kore FA-50'siyle test etti

Güney Koreli havacılık devi KAI, hafif savaş uçağı F-50 ile yeni bir sayfa açmaya başlıyor. Güney Kore’nin FA-50'nin mevcut modernizasyonu ve Rus Su-30 filosunu değiştirme yönündeki sürekli çabası göz önüne alındığında, Malezya birincil tüketici ülke olarak projeye yakınlık duyuyor.

2028 YILINDA ÜRETİME ÇIKMASI BEKLENİYOR

Seul, kendi topraklarında teknik açıdan üstün KF-21 Boramae'ye öncelik verdi. Sonuç olarak, Güney Kore ordusunun büyük ölçekli F-50 satın alması pek olası görünmüyor. Hollanda bilgi kaynaklarına göre, KAI büyük olasılıkla uluslararası, özellikle de Asya pazarlarına yönelecek ve tek koltuklu yeni versiyonlu F-50'nin yaklaşık 2028 yılında üretim hatlarına çıkması bekleniyor.

Mevcut planlara göre yeni versiyon FA-50’ye yardımcı pilot koltuğunun yerini ek bir yakıt deposu alacak ve yakıt ikmali çubuğu eklenecek. Güney Kore, Malezya, Filipinler ve Polonya, ileri eğitim uçağı modeli FA-50'nin mevcut operatörleri… Polonya'nın bu tür 50 üniteyi satın alması, KAI ile endüstriyel işbirliğine zemin hazırlayarak savunma bütçeleri sınırlı olan ülkelerden Avrupa pazarına erişim potansiyelini ortaya çıkardı.

ABD'nin kimseye satmadığı F-22 düşürüldü! Güney Kore FA-50'siyle test etti - 1. Resim

F-22'Yİ YENDİ

Gelişmiş FA-50 çeşitli denemelerle ABD'li bir gizli savaş uçağına karşı yapılan sahte savaşta (simülasyon) kazandı. “Cope Thunder” tatbikatı sırasında bir FA-50, ABD F-22 Raptor'unu  “yenmeyi” başardı.

FA-50 ÖZELLİKLERİ

13,14 metre uzunluğa, 9,45 metre kanat açıklığına ve 4,94 metre yüksekliğe sahiptir. Uçağın boş ağırlığı yaklaşık 6.470 kilogram, maksimum kalkış ağırlığı ise 12.300 kilogram. Uçağın dahili yakıt kapasitesi 2.655 litre olup, menzilini genişletmek için harici yakıt depolarıyla donatılabiliyor.

ABD'nin kimseye satmadığı F-22 düşürüldü! Güney Kore FA-50'siyle test etti - 2. Resim

FA-50'nin tahrik gücü, tek bir General Electric F404-GE-102 turbofan motor tarafından sağlanmaktadır. Art yakıcı ile donatılmış bu motor, maksimum 78,7 kN'lik bir itme kuvveti sağlar. Bu, uçağın maksimum 1,5 Mach hıza, yani saatte yaklaşık 1.837 kilometreye ulaşmasını sağlar.

#r-2935772#

19 Mart 2024
Fransa yolladığı silahlarla Rusya'nın karşısında! Gerilimi tırmandıracak anlaşma

Ukrayna’ya asker gönderme fikrini ortaya atan Fransa, Rusya ile tansiyonu yükseltecek bir adıma daha imza attı. Avrupa, Rusya karşısında Ukrayna’ya askeri desteklerini sürdürürken Fransa bu desteği katladı. 

Rusya ile doğrudan çatışma olasılığına karşı Almanya’nın uzun menzilli hassas güdümlü mühimmatları Ukrayna’ya göndermeyi reddetmesinden sonra Fransızların tedarik ettiği hassas güdümlü mühimmat Ukrayna’nın MiG-29 savaş uçaklarına başarıyla entegre edildi.

Fransa yolladığı silahlarla Rusya'nın karşısında! Gerilimi tırmandıracak anlaşma - 1. Resim

MIG-29'LARA ENTEGRE EDİLDİ

Ukrayna Hava Kuvvetleri’nde görev yapan bir MiG-29’un Fransız güdümlü mühimmatıyla birlikte uçuşu sırasında çekilmiş ilk fotoğrafta uçağın sol kanadının altındaki pilonda konuşlandırılmış AASM 250 Hammer güdümlü mühimmatı görülmekte. Zone Militaire tarafından yapılan habere göre Ukrayna Hava Kuvvetleri’nde hizmet veren Su-24M uçakları da Fransız mühimmatlarını taşıyacak şekilde modernize edildi.

HEM HAVA DESTEĞİ HEM TAARRUZ

Fransa, HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range) olarak bilinen Armement Air-Sol Modulaire’den (AASM) Ocak 2024’ten itibaren ayda 50 adet tedarik etmeye başladı. Safran tarafından geliştirilen Fransız akıllı havadan karaya stand-off mühimmatı olan bu mühimmat, hem yakın hava desteği hem de derin taarruz görevlerinde kullanılabiliyor.

Ukrayna merkezli Defense Express sitesine göre Ukraynalılar daha önce ABD tarafından sağlanan Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM) ile saldırılar düzenliyordu ancak Washington’un Ukrayna’ya yardımı durdurması nedeniyle bu mühimmatların tedariki durduruldu. 5 Mart 2024’te Ukrayna kuvvetleri Kherson Oblastı’nın doğu yakasında bulunan Rus mevzilerine karşı AASM Hammer kullandı.

Fransa yolladığı silahlarla Rusya'nın karşısında! Gerilimi tırmandıracak anlaşma - 2. Resim

MACRON KRİZİ TETİKLİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 16 Ocak’ta yaptığı açıklamada Fransa’nın Ukrayna’ya MBDA SCALP EG (Storm Shadow) seyir füzelerini de içeren daha geniş bir destek paketinin parçası olarak AASM bombaları göndereceğini duyurmuştu. AASM SBU-54 HAMMER, hareketli kara hedeflerini veya yüksek hızlı çevik deniz hedeflerini yüksek hassasiyetle vurma yeteneğine sahip.

#r-2938860,2938572#

18 Mart 2024
Apple'ın 2024 sonrasındaki planı sızdırıldı! İlk katlanabilir iPhone ve akıllı gözlük detayı

ABD merkezli teknoloji devi Apple’ın 2024 sonrası projeleri ortaya çıktı. Mikroblog platformu X'te "Revegnus" adıyla paylaşımlar yapan bir kaynak Apple ürünleriyle ilgili dikkat çeken iddiada bulundu. Oluşturulan yol haritasına göre katlanabilir ekranlı iPhone ve karma gerçeklik destekli gözlüğün tarihi belli oldu.

Apple'ın 2024 sonrasındaki planı sızdırıldı! İlk katlanabilir iPhone ve akıllı gözlük detayı - 1. Resim

KATLANABİLİR EKRAN MÜJDESİ

Revegnus tarafından yapılan paylaşımda, Apple'ın 2024 ve 2025 yıllarında sakin bir süreç geçireceği ve yeni ürünlerini 2026’ya doğru hazırlayacağı öne sürüldü. 2026 ile 2027 yılında yüzlerce insanın katlanabilir ekranlı iPhone ve karma gerçeklik destekli gözlükle tanışacağı düşünülüyor.

Apple'ın 2024 sonrasındaki planı sızdırıldı! İlk katlanabilir iPhone ve akıllı gözlük detayı - 2. Resim

Yukarıdaki tabloya göre Apple, 2024 yılında OLED ekranlı bir iPad ile karşımıza çıkacak. Ayrıca iPhone 16'yla 8 GB RAM dönemi başlayacak. Kaynak, bu yıl piyasaya sürülecek Pro model iPhone'da daha büyük bir ekran kullanılacağını söylüyor.

Apple'ın önümüzdeki yıl için planları ise iPhone SE 4 ile başlayacak. Şirket, yıllardır beklenen telefonu nihayet piyasaya sürecek. Ayrıca Apple, önümüzdeki yıl üç kamerası da 48 MP olan iPhone'larla karşımıza çıkacak. RAM kapasitesini 12 GB'ye yükseltecek olan şirket, selfie kamerada da 48 MP'yi tüketicilerle buluşturacak.

2026 VE 2027 YILI DÖNÜM NOKTASI

Teknolojide yeni dönemi başlatacak olan Apple, 2026 yılında katlanabilir ekranlı ilk iPhone'u piyasaya sürecek. Katlanabilir ekranlar, 6 inç ve 8 inç boyutlarda olacak. OLED ekranlı iPad Air ile iPad Mini ve yeni MacBook'lar da yine 2026 yılında piyasaya sürülecek ürünler arasında yer alacak.

Apple'ın 2024 sonrasındaki planı sızdırıldı! İlk katlanabilir iPhone ve akıllı gözlük detayı - 3. Resim

AKILLI GÖZLÜK

Apple, 2027 yılında ise akıllı gözlüğünü piyasaya sürecek. Bununla beraber; katlanabilir ekranlı ilk iPad de bu yıl itibarıyla tüketicilerle buluşacak. Revegnus, bu iPad'in 20 inç boyutunda olacağını ifade ediyor. Bu arada; deneyimli Apple analistlerinden Ming-Chi Kuo da katlanabilir ekranlı iPad'in 2027 yılında piyasaya sürüleceğini ve 20.3 inç ekrana sahip olacağını söylemişti.

#r-2938902,2938897#

18 Mart 2024
Samsunspor'dan Trabzonspor ve Fenerbahçe açıklaması

Trendyol Süper Lig’in 30. hafta mücadelesinde Trabzonspor ile Fenerbahçe maçı sonrası tribünler sahaya indi, futbolculara saldırı gerçekleşti.

Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanan müsabaka sonunda yaşanan olaylar nedeniyle Samsunspor Kulübü’nden konuyla alakalı yazılı açıklama geldi. Yaşanan olayların Samsunspor ailesini derinden üzdüğü belirtilen yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Dün gece Trabzonspor ile Fenerbahçe Kulüpleri arasında oynanan müsabakada yaşanan olaylar futbol ailesinin bir üyesi olarak, Kulübümüzü de derinden üzmüştür. Samsunspor Futbol Kulübü olarak son zamanlarda Türk futbolundaki şiddet hadiseleri karşısında oldukça rahatsız olmakla birlikte, ilgili eylemlerde gözlenen artış sebebiyle, Türk futbolunun gelişimi ve marka değeri konusunda endişe duymaktayız.

Samsunspor'dan Trabzonspor ve Fenerbahçe açıklaması - 1. Resim

ŞİDDETİN KARŞISINDA DURMALIYIZ!

Türk Futbolunun tüm paydaşları olarak sükunet ve birlik içerisinde, bu tarz eylemlere müsamaha göstermemeliyiz ve hangi karşılaşma olursa olsun tek bir ortak sesle şiddet içeren tüm eylemlerin karşısında durmalıyız. Türk Futbolunun bileştirici ruhuna ve sportmenlik ile fair-play’e uygun hareket etmek hepimizin görevidir. Bu nedenle, devletimiz ve federasyonumuzun dün geceki vahim şiddet hadiseleri karşısında vereceği cezaların ve kararların şimdiden arkasında duracağımızı ve destekçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız. Türk futbolunun adil, eşit ve temiz kalabilmesi için her zaman mücadele etmeye devam edeceğiz.”

#r-2939028,2939015#

18 Mart 2024
UNIROBOTICS İnsansız Deniz Araçlarını Son Teknoloji UKSS ile Donattı

SYS Grup şirketlerinden UNIROBOTICS, Silahlı İnsansız Deniz Araçlarına (SİDA) yönelik çalışmalarına devam ediyor. DEARSAN Tersanesi tarafından geliştirilen insansız deniz aracı SALVO'nun silahlı hale getirilmesi kapsamındaki proje, UNIROBOTICS tarafından Milli Deniz Tipi TRAKON LITE Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi’nin (UKSS) entegre edilmesi ile başarıyla tamamlandı.
 
Aracın test atışları ise 21 ve 22 Şubat 2024 tarihlerinde yapıldı. 22 Şubat’ta Marmara Denizinde gerçekleştirilen testlerde, yaklaşık 11 km mesafeden uzaktan kumandalı olarak atışlar icra edildi ve tüm testler başarıyla sonuçlandı.

UNIROBOTICS İnsansız Deniz Araçlarını Son Teknoloji UKSS ile Donattı - 1. Resim

TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİLERLE GELİŞTİRİLDİ

UNIROBOTICS Genel Müdürü Ömür Baç, insansız deniz araçlarının günümüzde giderek daha fazla önem kazandığını belirterek, şunları söyledi:

“UNIROBOTICS olarak ülkemiz için büyük önem taşıyan projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Üstün komuta kontrol ve seyrüsefer sistemleri ile donatılan ve DEARSAN Tersanesi tarafından geliştirilen SALVO’ya kendi öz kaynaklarımızla finanse edip yürüttüğümüz, tamamen yerli ve milli teknolojilerle geliştirdiğimiz Deniz Tipi UKSS TRAKON LITE ürünümüzü başarıyla entegre ederek, Türk Savunma Sanayiimize kazandırdığımız için mutluyuz. Bildiğiniz gibi ülkemizin milli SİDA’ları, başta Türkiye olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin envanteri ve ihtiyaçları gözetilerek tasarlanmaktadır. Bu proje ile Türkiye'nin denizcilik alanındaki yeteneklerini artırarak uluslararası rekabet gücünde öne çıkma hedeflerine hizmet edeceğiz. Önümüzdeki dönemde de insansız deniz araçlarının silahlandırılması alanında öncü bir rol üstlenerek yerli teknoloji geliştirmeye ve Türkiye'nin savunma sanayideki yerli üretim kapasitesini artırmaya devam edeceğiz.”

UNIROBOTICS İnsansız Deniz Araçlarını Son Teknoloji UKSS ile Donattı - 2. Resim

Günümüzün en önemli teknolojilerinden insansız deniz araçlarına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları, dünyada birçok ülke tarafından yürütülüyor. Gelecekte, insansız deniz araçlarının rolünün teknolojideki gelişmelerle birlikte daha da artması bekleniyor. Bu minvalde tamamen yerli ve milli teknolojilerle geliştirilen SALVO SİDA v.b. otonom insansız deniz araçlarının performans ve verimliliği arttırılarak, operasyonel yeteneklerin genişletilmesi hedefleniyor.

18 Mart 2024
Simit ve tahanlı Başkan Aktaş’tan, çaylar Varank’tan

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Alinur Aktaş’ın iki senedir Ramazan ayında sosyal medyadan ‘Sahurda Abdal meydanındayız’ paylaşımıyla binlerce gencin akın ettiği programın üçüncüsü bu Ramazan’da da gerçekleşti.

Başkan Alinur Aktaş’ın sosyal medyadan yaptığı, ‘Gelenekseli bozmadık, bu gece saat 02.00’de Mustafa Varank Bakanım ile Abdal'dayız. Kimler sahurda bize katılıyor? Tahanlılar ve simitler benden. Çaylar da sizden olsun mu Sayın Bakanım?’ paylaşımı sonrası çok sayıda vatandaş Abdal Meydanı'ndaki tarihi fırının önüne geldi. Buluşmaya Başkan Aktaş’ın yanı sıra Bursa Milletvekilleri Mustafa Varank ve Mustafa Yavuz, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Ömer Faruk Temiztürk, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve meclis üyeleri de katıldı. Gençlerle çay, simit ve tahanlı pide eşliğinde gençlerle sahur yapan Başkan Aktaş, bol bol sohbet edip hatıra fotoğraf çektirdi.

Simit ve tahanlı Başkan Aktaş’tan, çaylar Varank’tan - 1. Resim

''YENİ DÖNEMDE YENİ SÜRPRİZLERİMİZ OLACAK''

Sahur programında meydanı hınca hınç dolduran gençlere seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın Osmanlı’yı kuran ve birçok değeri içerisinde barındıran bir şehir olduğunu söyledi. İlk 6 padişaha ve onlarca evliyaya ev sahipliği yapan Bursa’nın çok özel mekanları olduğunu hatırlattı. Onlardan bir tanesinin de Abdal Meydanı olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, “Abdal Mehmet Efendi’nin huzurunda hem Bursa’nın tahanlısını ve simidini gençlerle birlikte yemek ayrı keyif. Geçen senelerde başlattığımız Ramazan geleneğini sürdürüyoruz. Bu markanın gelişmesi için yoğun çaba harcayan esnafımıza da teşekkür ediyorum. Bursa, genç ve dinamik nüfusuyla Türkiye’ye örnek bir şehir. Geçen sene olduğu gibi bu seneki çağrımıza da karşılık verip alanı dolduran gençlerimize ve ailelerimize teşekkür ediyorum. Sahur sonrası kahveler de bizden. Gençlerimizi Burfaş Kafe’lere de bekliyoruz. Altıncı şubeyi yakında açacağız. Göreve geldiğim günden beri gençler için yenilikler ve ayrıcalıklar ortaya koymaya çalıştık. Bu heyecanla 16 tane gençlik merkezi açtık. Gençlerin hayatına dokunmak için burslardan YKS kurs merkezlerine varana kadar ciddi çeşitlendirme yaptık. Yeni dönemde yeni sürprizlerimiz de olacak. İnşallah 1 Nisan sabahından itibaren Bursalılara hizmet etmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Ramazan ayınız mübarek olsun” dedi.

Simit ve tahanlı Başkan Aktaş’tan, çaylar Varank’tan - 2. Resim

''GENÇ DOSTU BİR BURSA'MIZ VAR''

Bursa Milletvekili Mustafa Varank, bir çağrıyla Abdal Meydanı’nı dolduran ve Başkan Alinur Aktaş’ın sahur sofrasını paylaşan gençlere teşekkür etti. Bursa’nın bütün değerleriyle kadim bir şehir olduğunu belirten Varank, kültürü, sanatı, tarımı, turizmi, ekonomisi, sanayisi, sporu, müteşebbisleriyle Türkiye’nin örnek şehirlerinden birisi olduğunu ifade etti. Bu şehre hizmet edebilmenin şereflerin en büyüğü olduğunu anlatan Varank, “Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da verdiğiniz emaneti belediye başkanlarımız en iyi şekilde temsil ederek en güzel şekilde hizmet edecekler. Yeni projelerle önümüzdeki dönemde yolumuza devam edeceğiz. Sizlere hizmetkar olmak istiyoruz. Hemşerilerimize ‘Allah razı olsun’ dedirtebiliyorsak bizim için en büyük rütbe odur. Bu anlayışla hizmet ediyoruz. Önümüzdeki dönem için de bize güvenin. Şimdi kadar yapılan hizmetleri, Bursa Yüzyılına hazırlayacak altyapılar olarak yaptık. Şimdi üstüne yeni projelerimizi koyacağız. Genç dostu bir Bursa’mız var. Gençlik merkezlerinden, kütüphanelere ve Burfaş Kafe’lere kadar birçok hizmet var. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği Burfaş Kafeleri, gönül bağı kurarak açıyoruz. Daha nice hizmetlerle beraber yol yürüyeceğiz. 1 Nisan’dan itibaren aynı hızla, heyecanla ve coşkuyla yolumuza devam edeceğiz. Yeter ki siz yanımızda olun. Bir çağrımızla bu alanı dolduran vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ramazan ayınız mübarek olsun” diye konuştu.

18 Mart 2024