Tgrt Haber
11 Kasım 2021 10:20

Sırp muhabirin Srebrenitsa'da soykırım inkarı Komsic'e röportajı yarıda kestirdi

Sırbistan'ın resmi haber ajansı Tanjug muhabirinin Srebrenitsa'da "soykırım yaşanmadığını" söylemesi üzerine Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic röportajı yarıda kesti.

Sırp muhabirin Srebrenitsa'da soykırım inkarı Komsic'e röportajı yarıda kestirdi
sırp,sırbistan,bosna hersek

Sırbistan resmi haber ajansı Tanjug muhabirinin Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic ile gerçekleştirdiği röportajda gergin anlar yaşandı. Komsic, Sırp muhabirin 1995 yılında en az 8 bin 372 Bosnalının Srebrenitsa'da katledildiği soykırımı "korkunç bir suç" olarak nitelendirmesine tepki gösterdi.

Srebrenitsa'da yaşananların uluslararası mahkeme kararıyla "soykırım" olarak tanındığını hatırlatan Komsic, gazeteciye bu karara katılıp katılmadığını sordu. Tanjug muhabiri ise “soykırım” ifadesini kabul etmediğini belirtti. Muhabirin Srebrenitsa'daki soykırımı "korkunç bir suç" olarak nitelendirdiğini söylemesi üzerine Komsic, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Neden bu ifadeye katılmıyorsunuz? Hayır, soykırım yapıldı. Uluslararası mahkemenin kararları bunu söylüyor. Soykırım korkunç bir suç değildir. Diğer bazı suçlar korkunçtu ama bu bir soykırım.''

KOMSİC RÖPORTAJI YARIDA KESTİ

Muhabir bunun Komsic'in düşüncesi olduğunu söyleyince Komsic, "Hayır, bu benim görüşüm değil, kararlarda yazıyor" dedi. Komsic yeniden “Kararı kabul etmiyor musunuz?" diye sordu.

Sırp muhabirin Srebrenitsa'da soykırım inkarı Komsic'e röportajı yarıda kestirdi
Muhabirin "Kabul etmiyorum" şeklinde cevap vermesi üzerine Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Komsic mikrofonunu çıkararak röportajı yarıda kesti. "O zaman bu röportajı başka biriyle yapmak zorunda kalacaksınız" diyen Komsic, salonu terk etti.

SOYKIRIM DELİLLERLE KANITLANDI

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılında eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (ICTY) gelen deliller çerçevesinde Srebrenitsa'da yaşananların "soykırım" olduğuna karar vermişti. Bosna Hersek’te 11 Temmuz 1995’te ülkenin doğusundaki Srebrenitsa kentinin Bosnalı Sırp kuvvetlerinin işgaliyle başlayan soykırımda 8 bin 372 Bosnalı katledilmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması’nda (IRMCT) geçtiğimiz 8 Haziran'da görülen temyiz duruşmasında, “Bosna Kasabı” lakaplı Sırp askerlerinin komutanı Ratko Mladic’in ömür boyu hapis cezası onanmıştı. Mladic, 1992'de Bosna Hersek'te kurulan Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nda komutan olarak görev yapmış, 1995'te hakkında hazırlanan iddianame nedeniyle 16 yıl saklanmasının ardından 26 Mayıs 2011'de Sırbistan'da bir köyde yakalanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...