Tgrt Haber
14 May 2022 10:54 - Güncelleme : 14 May 2022 11:24

Misket bombalı katliamın arkasından Suriye'deki Rus albay çıktı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında kullandığı iddia edilen misket bombası saldırılarının sorumlusu Suriye'de görev yapan Rus Albay General Aleksander Zhuravliov'un olduğu öne sürüldü.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: CNN International
Savaşın başından beri Moskova'nın saldırılarında misket bombası kullandığı iddia ediliyor.
rusya,ukrayna,savaş,suriye
Savaşın başından beri Moskova'nın saldırılarında misket bombası kullandığı iddia ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emirden bu yana devam eden Ukrayna'nın işgalinde kullanıldığı öne sürülen misket bombası saldırılarının arkasındaki ismin Suriye'de görev yapan Rus Albay General Aleksander Zhuravliov'un olduğu iddia edildi. CNN International'ın haberine göre, 27-28 Şubat'ta Rus ordusunun 79. Topçu Füze Tugayı'nın Ukrayna'daki Harkov şehrine misket bombası kullanarak saldırdığı, bu tugayın başında ise Zhuravliov'un olduğu iddia edildi. Zhuravliov'un emriyle içlerinde misket bombası olan en az 11 Smerç füzesinin Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinden ateşlendiği öne sürüldü.

Misket bombalı katliamın arkasından Suriye'deki Rus albay çıktı

Zhuravliov (sağda), Suriye'deki görevinin ardından Kremlin'in verdiği en yüksek dereceli askeri başarı ödülü olan Rusya Federasyonu Kahramanı madalyasını almıştı.

HALEP'TE DE MİSKET BOMBALARIYLA KATLİAM YAPTI

Kimliği açıklanmayan askeri uzmanlara göre, Smerç füzelerinin kullanımı için özel izin gerekiyor ve bu izni veren yetkili kişi de Zhuravliov. 57 yaşındaki Albay General'in 3 kez Suriye'de görev yaptığı, 2016'da ülkedeki Rus birliklerinin komutanı olduğu ve Halep'teki kanlı çatışmalarda da misket bombası kullanımına izin verildiği bilgisi de yer aldı.

Suriye İç Savaşı'nda muhalifler tarafından kurulan İhlalleri Belgeleme Merkezi'nin verilerine göre 10 Eylül-10 Kasım 2016'a Halep'te 137 kez misket bombası kullanılmıştı. Bu rakam, önceki 8 ayda gerçekleştiği öne sürülen ortalama misket bombası saldırısı sayısına kıyasla yüzde 791'lik bir artışa denk geliyor.

Misket bombalı katliamın arkasından Suriye'deki Rus albay çıktı

KREMLİN HER SEFERİNDE YALANLIYOR

Kremlin ise Suriye'de misket bombası kullanıldığı suçlamalarını defalarca reddetmişti. CNN, bu verilerden yola çıkarak söz konusu dönemin Zhuravliov'un görev yaptığı dönemle kesiştiğini öne sürdü. 

CNN International'ın haberinde hem Halep'te hem de Ukrayna'da görev yapan Ortopedi Cerrahı Dr. Samer Attar'ın iddialarına yer verildi. Attar, 2016'da Halep'te gördüğü ve misket bombası saldırısı nedeniyle oluştuğunu öne sürdüğü yaralarla Ukrayna'da tedavi ettiği yaraların "aynı olduğunu" savundu.

Harkov'a düzenlendiği iddia edilen misket bombası saldırısında yaralananlardan Margarita Kiriukhina ise şarapnellerin vücuduna isabet etmesi sonucu yaralanarak hastaneye kaldırıldığını anlattı.

10 gün tedavi gördükten sonra taburcu edilen 56 yaşındaki Kiriukhina, "Bacağım ve kalçamda yırtıklar oluştuğunu hissedebiliyordum. Kolumdan da vuruldum ve başımı hissedemez hale geldim" dedi.

Kaynak: CNN International
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...