Tgrt Haber
01 Eylül 2021 17:10

Taliban yeni hükümeti 2 güne kuruyor

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, iki güne ''Kapsayıcı'' hükümeti kurabileceklerini açıkladı.

Taliban yeni hükümeti 2 güne kuruyor
taliban,afganistan,hükümet

ABD'nin Afganistan'dan çekileceğini duyurmasının ardından Taliban, merkez vilayetleri bir bir ele geçirdi. 15 Ağustos'ta ise Kabil'e girerek ülke yönetimi el koydu. Amerika ise söz verdiği gibi 31 Ağustos'a kadar ülkedeki tahliyelerini tamamladı. Şimdilerde yeni bir hükümet kurma çabası içinde olan Taliban, BBC'nin Peştu Servisi'ne ''kapsayıcı'' bir hükümet kuracaklarını belirtti.

Taliban'ın Katar'ın başkenti Doha'daki sözcüsü Taliban'ın sözcüsü Şer Muhammed Abbas Stanikzai, yeni hükümeti iki gün içinde açıklayabileceklerini söyledi. Stanikzai kadınların da yeni yönetimde olacaklardını fakat hükümette kadın bakan olmayacağını söyledi. Taliban'ın sözcüsü, ABD'nin desteklediği eski hükümette görev yapanlara da yeni yönetimde yer verilmeyeceğini belirtti. 

TALİBAN PENÇŞİR'İ HALA ALAMADI

Öte yandan Taliban, Afganistan'da yerel halkın direndiği Pençşir şehrine hala hakim olamadı. Taliban'a karşı direnen bir koalisyonun toplandığı Pençşir, Kabil'e 160 kilometre uzaklıkta bulunan bir şehir. Taliban ülke yönetimi ele geçirdiğinden beri, Pençşir'e karşı ara ara hamleler yapıyor. Son olarak ise Taliban, Pençşir'in internet ve telefon bağlantılarını kesti. Taliban'ın bölgeye yüzlerce militan yolladığı da öğrenildi.

Taliban yeni hükümeti 2 güne kuruyor

Son olarak ise Taliban, şehre girmek için çatışma başlattı.

Taliban ile Tacik kökenli Ahmed Mesud'un önderlik ettiği yerel güçler sözcüsü Fehim Deşti, bölgedeki son durumu aktardı. Muhalifler ile Taliban arasında çatışma çıktığını duyuran Deşti, 7 Taliban üyesinin öldürüldüğünü bazı Taliban üyelerinin ise yaralandığını kendilerinden de 2 savaşçının yaralandığını açıkladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...