Tgrt Haber
12 May 2014 17:14

Türk baba oğlu için başladığı açlık grevini sürdürüyor

Danimarka'da kavgaya karışan 16 yaşındaki oğluna 12 yıl hapis cezası verilen Şahbaz, tren istasyonunda başlattığı 10 günlük açlık grevini sürdürüyor.

Türk baba oğlu için başladığı açlık grevini sürdürüyor
Danimarka, türk baba, oğlu için, açlık grevi

Başkent Kopenhag'daki Hoje Taastrup tren istasyonunda 12 Ekim 2013 tarihinde Hikmet Şahbaz adlı 16 yaşındaki genç ile okuldan tanıştığı birkaç genç arasında kavga çıktı. Bu esnada olayı görüp Şahbaz'a yardım etmek isteyen bir arkadaşı Danimarkalı bir genci bıçaklayarak ölümüne neden oldu. İki gencin yargılandığı Kopenhag-Glostrup Mahkemesi 7 Mayıs'ta verdiği kararda, bıçağı kullandığı ileri sürülen gence 16 yıl, kavgaya karışan ancak ölüme sebebiyet veren bir durumu olmayan Hikmet Şahbaz'a ise 12 yıl hapis cezası verdikten sonra cezalarda ikişer yıl indirim uyguladı.
Kamera kayıtlarında ölüme sebebiyet verecek bir fiili olmadığı görülen oğullarını, birkaç aylık hapis cezası alacağı düşüncesiyle polise kendileri götüren Şahbaz ailesi verilen kararın şokunu yaşarken Baba Ali Rıza Şahbaz (53), olayın meydana geldiği Hoje Taastrup tren istasyonunda 4 gün önce başlattığı 10 günlük açlık grevini sürdürüyor. Şahbaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının İsveç'te öğretmen, bir oğlunun ise üniversitede okuduğunu belirterek olaya karışan oğlunun ise 10. sınıf öğrencisi olduğunu söyledi. Oğlunun daha önce kavga edip barıştığı bir grup Danimarkalı ile kavga ettiğini ve olayın kamera görüntülerinin mevcut olduğunu anlatan baba Şahbaz, "Görüntülerde oğlumun bıçak kullanmadığı ortada. Görüntülerde birkaç kişinin oğlumun üzerine çullandığı görülüyor. Sonra da başka biri bıçak kullanıyor" dedi.  
Avukatların da söylemiyle ancak 7-9 ay ceza almasını bekleyerek oğlunu polise kendisinin teslim ettiğini ancak yabancı oldukları için ayrımcılık yapıldığını ileri süren Şahbaz, "Mahkeme önceden kararını vermiş görünüyordu. Aksi delillere rağmen planlı cinayet olduğu savıyla rekor bir ceza verdiler. Karar ırkçı bir karar, birkaç gün boyunca mahkemede bir tiyatro izledik. Oğlum Danimarkalı olsa bu kadar ağır ceza almazdı. Danimarka yargısına güvenimiz kalmadı. Önce üst mahkemeye sonra da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız" diye konuştu. Baba Ali Rıza Şahbaz, Danimarka'da ilk defa 16 yaşında bir çocuğa 10 yıl ceza verildiğine, bunun rekor olduğuna da işaret ederek yaşananların son yıllarda bu ülkede izlenen politikalar ile bağlantılı olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi. "Benim oğlum katil değil", "Danimarka hukuk sistemine güvenmiyoruz", "Politikacıların gözünde etnik kökenli genç demek, çete demek" yazılı pankartlar taşıyan Şahbaz, eylemin nedenini soran Danimarkalılara yaşadıklarını anlatıyor.
Ceza alan Hikmet Şahbaz'ın ablası Kıvılcım ise haksızlığa uğrayan yabancı gençlerin atıldıkları hapislerde unutulduğunu belirtti. Hapiste ziyaret ettiği kardeşinin yaşadığı şoku üzerinden atmaya çalıştığını aktaran genç kadın, babasının başlattığı eylemin kardeşine moral verdiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...