Tgrt Haber
26 Ağustos 2021 17:01

Uçak modunun nedenini TikTok'ta 'çok şaşıracaksınız' deyip açıkladı

Bir uçak kabin görevlisinin TikTok videosu sosyal medyada herkesin dikkatini çekti. Uçuş görevlisi, neden uçakta telefonların kapalı olması gerektiğini ''Çok şaşıracaksınız'' diyerek anlattı.

Uçak modunun nedenini TikTok'ta 'çok şaşıracaksınız' deyip açıkladı
tiktok,,uçak,,telefon,

Son zamanların en çok kullanılan sosyal medya platformu TikTok'ta bir uçuş görevlisinin paylaştığı video binlerce insanın dikkatini çekti. Kabin görevlisi Cierra Mistt, uçak havalanmadan önce telefonların 'uçak moduna' alınıp inene kadar neden çevrimdışı kaldığına dair bir açıklık getirdi. Mistt, bunun hepimiz için bir güvenlik önlemi olduğunu fakat sebebinin çok şaşırtıcı olduğunu şöyle anlattı:

''Biniş kapısının kapandığı andan iniş anına kadar pilotlar, görevi uçakların birbirine çarpmadan iniş ve kalkış yapmasını sağlamak olan, Hava Trafik Kontrolü ya da ATC diye bilinen bir grup görevliden kendilerine verilen özel talimatları takip ediyor.''

Viral videoda Mistt, cep telefonu frekanslarının pilotlarla yerdeki ATC görevlileri arasındaki konuşmaları bölebileceğini öne sürüyor.

Uçak modunun nedenini TikTok'ta 'çok şaşıracaksınız' deyip açıkladı

Independent'ın haberine göre, Misst açıklamaya şöyle devam ediyor:

''Pilotlar ATC'yle iletişim kurabilmek için telefonlarımızda kullandığımız frekanslardan yararlanıyor. Şimdi, yerdeki ATC'den talimat alan bir pilotun, araya giren yolcu telefonu frekansı nedeniyle sinyalini aniden kaybetmesinin ve kör bir şekilde uçmaya başlamasının ne kadar kötü olacağını düşünün.''

PİLOT VE MÜHENDİSİN ANLATTIKLARI FARKLI

Cierra Mistt'in TikTok'ta anlattıklarını mantıklı bulduğunu söyleyenler olsa da katılmayanlar da oldu. Business Insider'a göre bir pilot, uçak modunun nedenini şu şekilde açıkladı:

''Cep telefonu sinyalinin, uçağın navigasyon performansına zarar verebileceği hiçbir zaman kanıtlanmadı. Ama bunun şu ana kadar hiç yaşanmamış olması, asla yaşanmayacağı anlamına gelmiyor.''

Mistt'in TikTok videosuna yorum yapan bir elektrik mühendisiyse, uçuş modunun esas nedeninin "telefonların ve diğer cihazların yaydığı kasti olmayan radyo dalgalarına" ya da "pilotun ekipmanının yanlışlıkla bu kasti olmayan radyo dalgalarını algılamasına" dayandığını söyledi.

Cihazlarımızın çok sık kasıtsız dalgalar yaymadığını ya da almadığını" öne süren mühendis, uçuş modunun gerçekten de "kesinlikle gerekli" olup olmadığını sorgularken ekledi: "Her ihtimale karşı uçuş modunu kullanın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...