Tgrt Haber

Ukrayna'nın AB'ye katılımını Almanya desteklemedi

11 Mart 2022 08:53 - Güncelleme : 11 Mart 2022 09:21
Ukrayna Devlet Başlanı Zelenskiy, her konuşmasında AB'ye katılım talebini yeniliyor.

Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'nın acil olarak Avrupa Birliği'ne katılım talebini Almanya desteklemediğini duyurdu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, konuya ilişkin AB Liderler Zirvesi öncesi açıklamada bulundu.

Ukrayna Devlet Başlanı Zelenskiy, her konuşmasında AB'ye katılım talebini yeniliyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB Liderler Zirvesi için Fransa'nın başkenti Paris yakınlarındaki Versay Sarayı'nda Rusya'nın işgali altında olan Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne (AB) hızlı katılım talebini desteklemediğini söyledi. Ukrayna ile siyasi ve ekonomik ilişkileri derinleştirmek için AB ile Ukrayna arasındaki 2017 Ortaklık Anlaşmasına atıfta bulunan Scholz, "Ukrayna ile izlememiz gereken yol budur" dedi.

Ukrayna konusunda 27 ülke ile AB'de örneğin dış, ekonomik ve mali politika konularında oybirliğiyle kararlar almanın zaten zor olduğuna değinen Scholz, "AB, bu zamana kadar karar verme, çoğunluk kararlarının yerine getirme perspektifinde gelişmeye devam etmelidir" dedi.

Ukrayna'nın AB'ye katılımını Almanya desteklemedi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Rusya'nın ülkesine karşı yürüttüğü savaş nedeniyle geçen hafta AB üyeliğine başvurdu ve özel bir prosedür istemişti.

LİDERLERİN GAYRİRESMİ ZİRVESİ

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) liderleri, Ukrayna'nın üyelik başvurusunun AB Komisyonunca incelenmesini istediklerini, bunu beklerken ülkenin Avrupa yolunu izlemesini desteklemeye devam edeceklerini bildirdiler.

Liderler, gayriresmi zirvenin ilk gün oturumlarının ardından bir araya geldikleri akşam yemeğinde Rusya-Ukrayna savaşını ele aldı. Geç saaatlerde basınla paylaşılan bildiride Rusya ve Belarus'un savaşın tüm sorumluluğunu taşıdığı ve tüm suçlardan da sorumlu tutulacağı bildirildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının soruşturma açma kararının memnuniyetle karşılandığının ifade edildiği bildiride, "Ukrayna'nın nükleer tesislerinin emniyet ve güvenliğinin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın yardımıyla derhal sağlanması çağrısında bulunuyoruz." denildi.

Bildiride Rusya'nın askeri harekatına son vermesi ve tüm güçlerini ve askeri teçhizatını derhal ve koşulsuz olarak Ukrayna'nın tamamından çekmesi ve Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına tam saygı duyması talebi yinelendi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...