Tgrt Haber
06 Mart 2022 11:44 - Güncelleme : 06 Mart 2022 12:08

Ayçiçek yağı fiyatları düşecek mi? Ayçiçek yağı ne kadar? Tarım Bakanlığı açıkladı!

Ayçiçek yağı fiyatları stok yetersizliği nedeniyle yükselirken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi açıklama yaptı. Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle ayçiçek yağı tedariği konusunda endişeler marketlerde izdiham yaşanmasına neden oldu. Peki Ayçiçek yağı fiyatları düşecek mi?

Tarım ve Orman Bakanlığı ayçiçek yağı fiyatları ile ilgili açıklama yaptı.
Tarım ve Orman Bakanlığı ayçiçek yağı fiyatları ile ilgili açıklama yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi yağ krizi hakkında açıklama yaptı. Türkiye’nin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunduğunu vurgulayan Bakan Kirişçi ''Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup, bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır'' sözlerine yer verdi. Bakan aynı zamanda Ayçiçek yağı ihracatını durduklarını ifade ederken yağ tedariği için alternatif ülke ve yağ çeşitleri üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Peki ayçiçek yağı fiyatları düşecek mi?

AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Rusya ve Ukrayna Savaşı nedeniyle ayçiçek yağı fiyatları artış gösterdi. Rusya’nın, Azak Denizi üzerinde Türkiye’ye yağ taşımakta olan yaklaşık 15 geminin çıkışına izin vermemesi piyasalarda tedirginliğine neden oldu. 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirildi. Türkiye’nin ayçiçek yağı tedarikçisi iki ülkenin savaşması üzerine vatandaş zam iddiaları üzerine marketlere akın etti.

Ayçiçek yağı fiyatları düşecek mi? Ayçiçek yağı ne kadar? Tarım Bakanlığı açıkladı!

Uzun kuyrukların ve izdihamların yaşanmasının ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi açıklama yaptı. Ayçiçek yağı stoğunun yeterli olduğunun altını çizen Kirişçi endişelenecek bir durum söz konusu değildir dedi. Peki ayçiçek yağı fiyatları düşecek mi?

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 30 Haziran'a kadar sıvıyağda gümrük vergisi yüzde 0 uygulanacak. Kararla birlikte ayçiçek yağı başta olmak üzere fiyatların düşmesi bekleniyor.

BAKANLIKTAN AYÇİÇEK YAĞI AÇIKLAMASI

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle ayçiçek yağı tedariğinin aksayacağı yönünde haberler marketlerde uzun yağ kuyruklarına neden oldu. Raftan kasaya zamlanan Ayçiçek yağı fiyatlarına sosyal medyadan tepki yağarken Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık ‘’Bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin gıda piyasalarında arz eksikliğine yol açarak Ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı ve bu nedenle piyasa fiyatlarının arttığına yönelik gerçeği yansıtmayan spekülasyonlara yer verildiği görülmüştür. Ülkemizde ayçiçeği üretiminde son yıllarda önemli artışlar yaşanmıştır. Toplam ayçiçeği üretimimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artmıştır. Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.''

''Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup, bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır. Bu kapsamda alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmalar yapılmış, ayrıca ayçiçeği yağ ihracatı da durdurularak, mevcut stokların yurtiçi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesi sağlanmıştır. Bununla birlikte ülke genelinde mevcut yağış durumu, ayçiçeği ve kanola gibi yağlı tohumlu bitkilerin üretimine olumlu yansımaktadır. Bu çerçevede Çukurova bölgesinde başlayacak ilk hasada kadar gerekli her türlü planlama yapılmıştır. Ülkemizin 1-1,5 aylık tüketimimize ancak yetecek kadar ayçiçek tohumu ve yağ stoku bulunduğu iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır. Gerek üretimimiz, gerek sektörün tedarikleri ve devir stoklarımız dikkate alındığında ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Netice itibarıyla kamuoyuna yansıyan iddialar gerçeği yansıtmamakta olup, halkımızın endişe edeceği bir durum söz konusu değildir” açıklamasını yaptı.

Türkiye, ayçiçek yağı üretiminde yüzde 60 seviyesinde kendine yeterli konumda bulunuyor. Türkiye'de ayçiçeği üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller sırasıyla Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli ve Adana. Bu iller, toplam üretimin yüzde 68'ini karşılıyor. 

AYÇİÇEK YAĞI NE KADAR?

Tarım ve Orman Bakanlığı açıklamasının ardından ''Ayçiçek yağı ne kadar? 5 litre ayçiçek yağı kaç TL?'' soruları gündeme geldi. Ayçiçek yağı fiyatları markete göre farklılık gösteriyor. 5 litre ayçiçek yağı 200 liranın üzerini görürken bazı internet sitelerinde 5 litre ayçiçek yağı fiyatı 350 lirayı, 18 litrelik teneke yağ fiyatı 964 lirayı buldu. Tarım ve Kredi marketlerinde ise ayçiçek yağı daha uygun fiyata satışa sunuluyor. Piyasada 120-130 TL aralığında satışa sunulan 5 litrelik sıvı ayçiçek yağı, TMO ürün satış noktalarında 92.5 TL’den satılıyor.

AVES Enerji ve Yağ Yönetim Kurulu Başkanı Senan İdin Rusya Ukrayna Savaşı devam ederse kişi başı yıllık yağ tüketimi 5 litre azalabileceğini ifade etti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...