Tgrt Haber

Eczacılardan düzenleme çağrısı: Fiyat farkı vatandaşa yansıyacak

24 Ocak 2024 15:47 - Güncelleme : 24 Ocak 2024 15:50
Eczacılardan düzenleme çağrısı: Fiyat farkı vatandaşa yansıyacak
ilaç,eczane,ilaç fiyatları

Türk Eczacıları Birliği’den SGK tarafından karşılanan ilaçlarda çıkan fiyat farkı ile ilgili uyarı geldi. Başkan Arman Üney 2024 yılı için vatandaşın katılım payı haricinde yaklaşık 18 milyar TL ödeyeceğini dikkat çekti.

SGK tarafından bedeli ödenen ilaçlar için hastaya yüksek fiyat farkı çıkıyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney 2024 yılında katılım payı haricinde yaklaşık 18 milyar TL’nin vatandaşın cebinden çıkacağını açıkladı.

18 MİLYAR TL'Yİ BULUYOR

SGK’nın karşıladığı 8 bin 827 kalem ilacın 3 bin 393 adedinde fiyat farkı ödemesi çıkıyor. Hastanın bu ilaçları alabilmesi için bu fiyat farkını ödemesi gerekiyor. 2024 yılında katılım payı haricinde kalan ödeme miktarındaki artış dikkat çekiyor. Bu ilaçlar için yaklaşık 18 milyar TL vatandaşın cebinden çıkacak.

“ÇOK SAYIDA İLAÇTA YÜKSEK FİYAT FARKI VAR”

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, SGK'nın karşıladığı çok sayıda ilaçta hastaların yüksek fiyat farkı ödemek zorunda kaldığını ifade etti.

Arman Üney; antibiyotikler, kanser ilaçları, ağrı kesiciler, tansiyon ilaçları, mide ilaçları, kalp ilaçları, kolesterol ilaçları, bulantı ilaçları, ateş düşürücü ilaçlar, şeker ilaçları, epilepsi ilaçları, ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçlar, kas gevşeticiler, alerji ilaçları, alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçlarda fiyat farkı çıktığını belirterek, hastaların ilaca ulaşmasında sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti.

Eczacılardan düzenleme çağrısı: Fiyat farkı vatandaşa yansıyacak

“KRİTİK İLAÇLARA ERİŞİM SIKINTISI DERİNLEŞECEK”

Üney, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Son dönemde artan ilaç yoklukları başta olmak üzere hastalarımızın ilaca erişimlerinin önünde büyük engeller bulunuyor. Bazı ilaç firmalarının Türkiye pazarından çekilmeye başlamasıyla epilepsi, parkinson, migren hastalarının kullandığı ilaçlar ile bazı göz damlalarını da içeren bazı ilaçlarda yaşanan erişim sıkıntısı daha da derinleşecek. Üstelik bu ilaçların bir kısmının eşdeğeri de bulunmuyor. "

HASTANIN CEBİNDEN ÇIKACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bedeli ödenen ilaçlar için hastanın fiyat farkı ödemesi gerektiğine dikkat çeken Üney, “Geri ödeme kapsamında olan ilaçların yüzde 38’inde fiyat farkı çıkıyor. Farklı bir düzenleme yapılmadığı takdirde 2024 yılında katılım payı haricinde 18 milyar TL civarında bir fiyat farkının hastalarımızın cebinden çıkacağı tahmin ediliyor." dedi.

Üney sözlerine şu şekilde devam etti:

"Çok fazla örnek verilebilir ama bir örnek vermek gerekirse çocuklarda ateş düşürücü olarak çok yaygın bir şekilde kullanılan bir şurup için hastanın cebinden 74 TL fiyat farkı çıkıyor. Şeker hastalarının sıklıkla kullandıkları şeker ölçüm stripleri ve insülin iğne uçları için de benzer durum yaşanıyor.”

 

Kaynak: ekonomim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...