Tgrt Haber
03 Ocak 2022 12:04

Ekonomistler enflasyon rakamlarını yorumladı: Riskli bölgeye girdik

Herkesin merakla beklediği aralık ayı ve yıllık enflasyon oranları açıklandı. Ekonomistler, çift haneli enflasyon rakamlarını TGRT Haber’de yorumlayarak kritik uyarılarda bulundu.

Ekonomistler enflasyon rakamlarını yorumladı: Riskli bölgeye girdik
Enflasyon rakamları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Aralık ayı enflasyon oranı 13,58, yıllık enflasyon oranı ise yüzde 36,8 olarak açıklandı. Peki bu rakamlar sokaktaki, marketteki, faturalardaki gerçeği ne kadar yansıtıyor? Açıklanan rakamlar beklenilenin altında mı üstünde mi? Rakamlar önümüzdeki günleri nasıl etkileyecek? TGRT Haber’de Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin ile altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, açıklanan enflasyon rakamlarını yorumlayarak önemli uyarılarda bulundu. 

ENFLASYON PİYASA FAİZLERİNİ ETKİLEYECEK  

Alkin, aylık ve yıllık enflasyon oranlarının beklenilen rakamlar olduğunu söyledi. Alkin, “son 4 yılın enflasyon oranlarını topladığımızda yüzde 100’ü geçtiğini görüyoruz. Ancak pek çok mal ve hizmetin son bir yılda fiyat artışlarına baktığımızda bile yüzde 100’ü aştığını görüyoruz. Yılı beklenenin iki katı bir enflasyonla tamamlıyoruz. Ancak hayat pahalılığı bunun çok üzerinde” dedi.  Enflasyon oranlarının faiz üzerine yan etkisi olacağına dikkat çeken Alkin, piyasa faizlerinin yüzde 30’un üzerine çıkacağı konusunda uyardı. 

Ekonomistler enflasyon rakamlarını yorumladı: Riskli bölgeye girdik

VATANDAŞIN HİSSETTİĞİ BU DEĞİL 

Aklin, “yüksek enflasyon şok edici değil ama üzücü” diyerek şunları söyledi: 
“Vatandaşın hissettiği enflasyon bu değil. Bu yüzden vatandaşı rahatlatacak hamleler yapmak gerekiyor. Çekirdek enflasyon çok yüksek olduğu için ürünler üzerindeki vergilerin indirilmesi gerekiyor. Vatandaş bu enflasyonun altında ezilir.  Kamu harcamalarını radikal bir şekilde düşürmeleri gerekiyor. 12 aylık enflasyon bize yavaş yavaş riskli bölgeye girdiğimizi gösteriyor. Yüksek enflasyon bölgesine girdik.”

BÖYLE BİR İHTİMAL YOK 

Memiş ise açıklanan enflasyon rakamlarının sürpriz olmadığını söyledi. Halkın hissettiği enflasyonun bu rakamların çok üzerinde olduğunu kaydeden Memiş, enflasyon rakamlarında artışın dünyada pek çok ülkede görüldüğünün altını çizdi. Hükümetin doğalgazda, elektrikte verdiği desteğin sonsuza kadar devam etmeyeceğinin altını çizen Memiş, şunları söyledi: 
“Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesi, ekonomik daralmalar, Doların yükselişi ve tedarik zincirlerindeki sorunlar bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri etkileyecek. Enflasyon rakamlarıyla mücadelenin çok kolay olmayacağını düşünüyorum. Doların artması durumunda bizim gibi ülkelerde enflasyonda da artacaktır” dedi. Memiş, ocak ayında eksi enflasyon beklemediğini söyleyerek “Böyle bir ihtimal yok” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...