Tgrt Haber
24 Ocak 2022 16:49

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni formül: Emeklilikte yaş sınırı nasıl çözülür, primi dolan emekli olacak mı?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için flaş gelişme! EYT konusunda binlerce kişiyi ilgilendirecek flaş bir gelişme yaşandı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için önemli bir gelişme sayılan beş formül belirlendi. Binlerce kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ilgili çalışmalar davam ediyor. Peki EYT nedir, çıkacak mı, kimleri kapsayacak, şartlar neler olacak? EYT’de yeni formül ne? Emeklilikte yaş sınırı nasıl çözülür, primi dolan emekli olacak mı? İşte EYT ile ilgili merak edilen detaylar…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni formül: Emeklilikte yaş sınırı nasıl çözülür, primi dolan emekli olacak mı?
EYT,Emeklilikte Yaşa Takılanlar,emeklilik

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için önemli çalışmalara başlandı. Emekli olmak isteyen ancak yaşa takılan çalışan vatandaşlar için büyük sorun haline gelen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni çözüm önerileri oluşturulmaya çalışılıyor. EYT için yeni formüller belirlenmeye çalışılırken beş yeni formül önerileri sunuldu. EYT için kanun çıkmasını bekleyenler konu üzerinde araştırmalarını sürdürmeye devam ederken yeni bir haber geldi. Primi dolana kadar emeklilik sisteminin yolda olduğu ifade edildi. Peki EYT çıkacak mı, kimleri kapsayacak, şartlar neler olacak? EYT’de yeni formül ne? Emeklilikte yaş sınırı nasıl çözülür, primi dolan emekli olacak mı? İşte detaylar...

EYT NEDİR?

Çalışma gününü doldurmuş fakat yaşını beklemek zorunda olan çalışanların gündemini tamamen EYT gelişmeleri kaplıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yeni bir formül daha belirlendiği açıklandı. Primi dolana kadar emeklilik sisteminin hazırlandığı ifade edildi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni formül: Emeklilikte yaş sınırı nasıl çözülür, primi dolan emekli olacak mı?

Kamuoyunda EYT veya emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen durum, emekli olmak için prim gün sayısını doldurmuş fakat 8 Eylül 1999’da yürürlüğe giren yasa ile ortaya çıkmıştır.

4447 sayılı yasa ile çalışanların emekli olması için aranan şartların yanı sıra bir de yaş şartı getirilmiştir.

Buna göre, bir çalışanın emekli olabilmesi için; sigortalılık gün sayısı erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl ve 5 bin prim ödeme günü şartlarının yanı sıra, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş şartı getirilmiştir.

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların yeni şartlara uyumlanması için de yaş şartı sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlanmıştır.

EYT YENİ FORMÜL NEDİR? PRİMİ DOLAN EMEKLİ OLABİLECEK Mİ?

EYT sorununun çözülmesi adına çalışmalar devam ederken önceki gün yapılan açıklamada “EYT’li kardeşlerimizin durumu çalışma programımızın içerisinde yer alıyor. İnşallah 2022 yılı içerisinde EYT’lilerle ilgili ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımız ile beraber paylaşacağız” ifadelerine yer verilmişti.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni formül: Emeklilikte yaş sınırı nasıl çözülür, primi dolan emekli olacak mı?

8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanların içinde bulunduğu EYT grubunda yalnızca SSK’lılar değil, diğer sigorta kurumlarından prim yatırmış olanların da bulunduğu ifade edildi. Örneğin; daha önce SSK’lı olmuş, ardından memuriyete geçmiş olanlar bulunduğu gibi; önce Bağ-Kur’lu, sonra SSK’lı olarak çalışanlar da yer alıyor.

EYT İÇİN YAŞ SINIRI KONULACAK MI?

Kurum değiştirmemiş yani sadece SSK’lı olarak çalışmış olanlar için kademeli bir emeklilik formülü de masada bulunuyor. Buna göre; emeklilik için kadınların 20, erkeklerin 25 yılı doldurmuş olmalarına ve işe giriş tarihlerine göre 5000 ile 5975 prim sayısına ulaşıp ulaşmadığına bakılacak.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni formül: Emeklilikte yaş sınırı nasıl çözülür, primi dolan emekli olacak mı?

Burada primini dolduranların yıl şartını tamamlamalarına göre kademeli olarak emeklilik imkanına kavuşmaları da söz konusu olabilecek. Örneğin; 1998 yılında sigortalı olmuş bir erkek EYT’linin en az 5900 gün prim doldurması gerekiyor. Eğer yaş şartı konulmaz ise bu sigortalının primini tamamlayıp 25 yılı dolduracağı 2023 yılında emekli olabilmesinin yolu açılacak.

Tüm formüller ve alternatifler bir araya getirilerek bir karar verilecek. Özellikle hak sahiplerinin tespiti ve emekli edilme şartları öne çıkacak.

EYT İÇİN 5 FORMÜL

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni formül: Emeklilikte yaş sınırı nasıl çözülür, primi dolan emekli olacak mı?

1- Kısmi emeklilik formülü

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 10 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor. Buna kısmi emeklilik deniliyor. Böylece 3600 günü tamamlayanlar kadınsa 50 erkekse 55 yaşını da doldurmak şartıyla emekli solabiliyorlar. Emeklilik yaşını 3600 günü ya da 50-55 yaş şartını tamamladığı tarih belirliyor. Ancak EYT kapsamında 3600 günü olanlar için kadınsa 50 erkekse 55 yaşını tamamlayanların emekli edilmeleri bir formül olarak duruyor.

2- Emeklilik için yaş yerine sigorta ve sigorta süresine bakılması formülü

Bu formülde ise 99 öncesindeki emeklilik şartları dikkate alınıyor. Yani kadınlarda 20 yıllık (7200 gün) erkeklerde ise 25 yıllık (9 bin gün) sigortalılık süresini tamamlayanların yaş şartına bakılmadan emekli olması durumu ortaya çıkıyor.

3- Kademeli emeklilik formülü (Almanya modeli)

Almanya'da daha önce uygulanan formüle göre sigortalıya bir teklif sunuluyor. Emeklilik için kaç yıl kalmışsa her yıl için belli oranda kesinti yapılıyor. Burada kesinti oranı yıllık yüzde 2 oluyor. Yani emekliliğine 4 yıl kalmış birisinden yüzde 8 kesinti yapılıyor. Böylece daha az maaşla daha erken emeklilik ortaya çıkıyor.

4- Prim tamamlayarak emekli olma

Buna göre; 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5000 ile 5975 gün arasında prim gerekiyor. Burada primini tamamlayanların yaşına bakmadan hak sahibi olması durumu ortaya çıkıyor.

5- Emekliliğe kadar maaş kesintisi, emeklilik şartları tamamlandığı maaş kesintisiz devam edilmesi - (Finlandiya modeli)

EYT'de bu modelde Almanya'da uygulanan sisteminde olduğu gibi belli oranda kesinti belirleniyor ve sigortalı kesintiyle erken emekli oluyor. Ancak yasanın söylediği yaşa gelip emeklilik şartları oluşunca kesinti ortadan kalkıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...