Tgrt Haber
29 Temmuz 2022 11:25 - Güncelleme : 29 Temmuz 2022 11:33

Resesyon nedir? Resesyonun ekonomiye etkisi nedir? Resesyon olursa dolar ne olur?

Küresel piyasalarda resesyon yaşanacağı beklentisi oluştu. Son zamanlarda sıklıkla analistler tarafından dile getirilen ekonomide resesyon endişesi oluşurken "Resesyon nedir, ne demek? Ekonomide resesyon ne anlama geliyor? Resesyon olursa dolar ne olur?" soruları gündeme geldi. İşte resesyon endişesine dair merak edilenler…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Resesyon nedir? Resesyonun ekonomiye etkisi nedir? Resesyon olursa dolar ne olur?
resesyon,ekonomi,ABD,dolar

Dünya ekonomisinde 2022 yılının başından itibaren yaşanan durgunluk yerini resesyon endişesine bıraktı. Yaşanan bu ekonomik sıkıntıların en büyük nedeni Ukrayna savaşından sonra enerji kaynakları ve tedarik imkanlarının sınırlandırılması oldu. Rekor enflasyonlar dünya ekonomisini derinden etkilerken piyasalar ABD'den gelen ekonomik veriler ile sarsılmaya devam ediyor. Global faiz oranları yükselirken dünya piyasası bir süredir resesyon riskiyle büyük bir baskı altına girdi. Peki Resesyon nedir? Resesyon ne demek? Resesyonun ekonomiye etkisi nedir? Resesyon olursa dolar ne olur? İşte detaylar…

RESESYON NEDİR, NE DEMEK?

Resesyon, ekonomik küçülme anlamına geliyor. Küresel piyasalarda yaşanan rekor enflasyonun neden olduğu durgunluğun ilerlemesi sonucunda global faiz yükselişi hız kesmeden devam ediyor. Yaşanan çıkmaz ekonomiyi darboğaza sokarken resesyon endişesi meydana gelir. Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Yani kısaca ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir. Üst üste iki çeyrek negatif büyüme kaydeden ülke resesyona yani ekonomik durgunluğa girmiş olur.

RESESYONUN NEDENLERİ NELER?

Resesyonun bazı nedenleri arasında; ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi, kişi başına düşen milli gelirin gerileyen ya da durağan bir hale dönüşmesi, işsizlik artışı, ekonomik faaliyetlerde meydana gelen duraklama ya da gerileme ve üretim faaliyetlerinde düşüş yer alıyor.

RESESYONA NASIL GİRİLİR?

Resesyon ülke ekonomilerinin iki kere üst üste küçülmesi ile başlayan durgunluk dönemi olarak tanımlanabilir. Ülke ekonomilerinin resesyona girmesi aşağıdaki sebeplerden dolayı olabilir;

  • Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi
  • Kişi başına düşen milli gelirin gerileyen ya da durağan bir hale dönüşmesi
  • İşsizlik artışı
  • Ekonomik faaliyetlerde meydana gelen duraklama ya da gerileme
  • Üretim faaliyetlerinde düşüş

 

ABD RESESYONA GİRERSE DOLAR NE OLUR? DÜŞER Mİ ARTAR MI?

ABD'den gelen ikinci çeyrek büyüme rakamlarına göre ABD ekonomisi resesyona girdi. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,9 daraldı. Üst üste iki çeyrek küçülen ABD ekonomisi resmen resesyona girmiş oldu. Resesyon karşısında dünya piyasalarının ne tepki vereceği merakla bekleniyor.

Koronavirüs pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında dünya genelinde birçok ülke resesyon tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Pandeminin etkilerini sürdürdüğü ülkelerden biri de ABD oldu. ABD’nin resesyona girmesinin ardından kavramla ilgili detaylar merak konusu oldu.

ABD ekonomisinden gelen teknik anlamda resesyon verileri pek çok yatırımcıyı endişelendirdi. Elinde dolar ve altını olan yatırımcılar da resesyon baskısı altına girdi. Resesyon dolar ve altın piyasasını etkileyeceği gibi dünya ekonomilerini de derinden etkileyebilir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...