Tgrt Haber
30 Aralık 2021 13:36

İndirim rüzgarı: İşte sıfır otomobilde marka marka fiyat listesi (2022)

Doların değer kaybetmesinin ardından sıfır otomobilde de fiyatlar düşüyor. İndirimlerde son dakika haberleri art arda gelirken otomobil markaları sıfır araçlarda fiyat listelerini güncelliyor. Dolar ve Euro'nun rekor yükselişiyle otomobil fiyatlarında yaşanan artış, yeni listelerle vatandaşın yüzünü güldürüyor. "Otomobil fiyatları düştü mü? Hangi otomobil markası ne kadar indirime girdi? Araba fiyatları ne zaman düşecek?" gibi vatandaşın merak ettiği soruların cevabını derledik.

İndirim rüzgarı: İşte sıfır otomobilde marka marka fiyat listesi (2022)
otomobil,sıfır arabalarda indirim,sıfır otomobillerde indirim,araba fiyatları

Dövizin hızlı dalgalanmasıyla otomobil sektöründe de hareketlilik yaşanıyor. Doların düşmesiyle yaptıkları zamları geri çeken otomobil firmaları piyasayı canlandıracak bir indirime gitti. Doların yükselmesi ikinci el araba otomobil piyasasında fiyat artışı yaşatırken sıfır araçlarda da arz düşüşü meydana geldi. Çip krizi ve hammadde problemleri yaşayan otomotiv sektöründe sıfır araç arzı düşerken talep ise yükselişte. Peki otomobil fiyatları düştü mü? Otomobil fiyatları ne kadar düştü? Hangi otomobil markası ne kadar indirime girdi? Araba fiyatları ne zaman düşecek? İşte otomobil piyasasında yaşanan son gelişmeler…

OTOMOBİL FİYATLARI DÜŞTÜ MÜ?

Otomobil piyasası haraketli günler yaşarken arz talep dengesinde de kriz yaşanmaya başladı. Sıfır araç arzının çok az olması nedeniyle piyasada otomobil bulunamıyor. Çip krizi, hammadde sorunu ve koronavirüsün yeniden artış göstermesi fabrikaların geçici olarak kapatılmasına neden oluyor. Birçok ünlü markanın fabrikaları hammadde ve çip sorunu nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Bunun üzerine otomotiv markaları, ÖTV matrahında bir alt dilime geçen otomobillerde 100 bin lirayı aşkın fiyat indirimleri gerçekleştirdi.

İndirim rüzgarı: İşte sıfır otomobilde marka marka fiyat listesi (2022)

Döviz kurunun düşmesiyle birlikte indirime giden sıfır otomobil satıcıları 2. el araba satışlarını durdurdu. Otomobilleri toplayıp yüksek fiyatlara piyasaya sunan stokçular, araç başı ortalama 100 bin lira kadar zarara uğradı. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Sıfır ile ikinci el arasında yüzde 200’lere varan farklar oluştu” ifadesini kullandı.

2021’in son ayında döviz kurunda yaşanan büyük fiyat değişimleri dikkat çekerken dolar ve euronun hızlı düşüşü sonrasında sıfır araç satıcıları, gelen müdahaleler sonrasında kısa süre içerisinde indirimleri liselerine yansıttı. Ortalama olarak yüzde 12-13’lük indirimler fiyat etiketlerinde görüldü. İkinci el araç piyasasında ise bu durum henüz etkisini göstermedi.

SIFIR ARAÇ STOKÇULARI DA SATIŞA ÇIKARDI

Döviz kurunda yaşanan hareketlilik en çok otomobil fiyatlarını etkilerken bu durum otomobil fırsatçılarını da ortaya çıkardı. Piyasa hareketliliğinden faydalanmak isteyen fırsatçılar otomobilleri ucuza alıp stok yaptılar. Döviz kurunda yaşanan hızlı düşüş sonrasında ise sıfır araçları alıp stoklayanlar düşüşün devam edebileceği endişesiyle fiyat düşürerek araçları satışa çıkardı. Bu durum ikinci el otomobillerde de etkili olmaya başladı. Sektör temsilcileri yüzde 20 ile yüzde 50 arasında ikinci el otomobil fiyatlarında düşüşlerin görülebileceğini, alıcıların bir süre daha bekleyip uygun fiyattan otomobil alabileceğini belirtti.

İndirim rüzgarı: İşte sıfır otomobilde marka marka fiyat listesi (2022)

2022 MODELLER YÜKSEK FİYATTAN GELECEK

Her yıl gerçekleşen yeni modellerin siparişleri 2022 yılı için otomobil markalarının distribütörleri siparişlerini geçti. Ocak ayı içinde 2022 modellerin gelmesiyle birlikte otomobil fiyatlarında bir miktar yükseliş bekleniyor. 2022 model araçların 2021 model sıfır araçlara göre daha yüksek fiyattan satılması bekleniyor.

EN UCUZ OTOMOBİL HYUNDAI’DE

Otomobil fiyatlarında indirime gidilirken hangi markanın ne kadar indirim yaptığı ise merak edilen konular arasında. Otomobil piyasasında en ucuz otomobil ise sıfır olarak satışa sunulan Hyundai i10 markası oldu. Hyundai’yi Fiat Egea Sedan takip etti. Renault Clio ile en ucuzlar listesinde üçüncü sırada kaldı.

İndirim rüzgarı: İşte sıfır otomobilde marka marka fiyat listesi (2022)

2022’DE OTOMOBİL ARZI ARTACAK

Otomobil fiyatlarında indirime gidilmesiyle piyasada hareketlilik bekleniyor. Sıfır araçlarda yapılan indirim sonrasında sıfır otomobillerde talebin artması bekleniyor. Sıfır otomobil fiyatlarında indirime gidilmesinin ardından, yıl başından sonra ikinci el fiyatlarının da normalleşeceğinin vurgusunu yapan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “2022 yılında araç bulunurluğu problemi önceki yıla göre hafifleyecek gibi gözüküyor. Atılan adımlar ile birlikte de geriye gelen kurlar hem sıfır hem de ikinci el araç fiyatlarının normalleşmesini sağlıyor. Döviz kuru 10-11 TL arasında sabit kalırsa veya geri gelirse, sıfır kilometre araç bulunurluğu da iyi olursa, araç satış adetleri fazlalaşır” değerlendirmesinde bulundu.

İndirim rüzgarı: İşte sıfır otomobilde marka marka fiyat listesi (2022)

OTOMOBİL PAZARI 7,5 MİLYON ADETLE BİTEBİLİR

Yüksek kur nedeniyle satışların yavaşladığını ve ikinci el otomobil satışının ilk 11 ayda 2020’e göre yüzde artışla 6,8 milyona ulaştığına dikkat çeken Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu , “Bu yıl 2.el pazarının 7 buçuk milyon civarında kapanacağını öngörüyoruz. Satışlar yüksek kur hareketliliği nedeni ile yavaşladı. Hem satıcılar hem de alıcılar beklemeye geçtiler. Gerek sıfır, gerek 2. el araç artık yatırım aracı olarak görülüyor ve araç sahibi aracını artık kendisi fiyatlandırıyor. Üç katına varan fiyat artışları yaşadık. Günlük fiyat değişimleri bile görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

İŞTE MARKA MARKA OTOMOBİL FİYATLARI

İndirim rüzgarı: İşte sıfır otomobilde marka marka fiyat listesi (2022)

İndirim rüzgarı: İşte sıfır otomobilde marka marka fiyat listesi (2022)İndirim rüzgarı: İşte sıfır otomobilde marka marka fiyat listesi (2022)

İndirim rüzgarı: İşte sıfır otomobilde marka marka fiyat listesi (2022)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...