Tgrt Haber
01 Şubat 2022 14:35

Kademeli elektrik tarifesi nedir, nasıl uygulanacak? Kademeli elektrik düzenlemesi faturayı nasıl etkileyecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında görüşülen konu başlıklarını anlattı. Görüşülen konular arasında kademeli elektrik düzenlemesi olduğunu söyleyen Erdoğan, faturalara gelen zamlar sonrası vatandaşın isyanının dikkate aldıklarını belirtti. Erdoğan ''En düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan elektrik tüketim tutarını 7 kilovata dolayısıyla aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkarıyoruz'' diyerek müjde verdi. Peki elektrik düzenlemesi ne işe yarayacak? Kademeli elektrik tarifesi faturaya nasıl yansıyacak? Yeni elektrik faturaları ne kadar gelecek? İşte elektrik faturalarındaki detaylar...

Kademeli elektrik tarifesi nedir, nasıl uygulanacak? Kademeli elektrik düzenlemesi faturayı nasıl etkileyecek?
elektrik,fatura,elektrik faturası,kademeli elektrik tarifesi,yeni düzenleme,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,kabine toplantısı

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde bir araya geldi. Kabine Toplantısı sonrası değinilen konu başlıklarını ile paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan elektrik faturalarında tekrar bir düzenlemeye gidileceğini söyleyerek vatandaşın isyanına kayıtsız kalmayacaklarını dile getirdi. Erdoğan'ın elektrik faturalarında düşük tarifeden yüksek tarifeye geçiş için tüketim limitinin artırıldığı açıklamasının ardından gözler yeni elektrik faturalarına çevrildi. Peki değişiklik faturaya nasıl yansıtılacak? Elektrik düzenlemesi ne işe yarayacak? Kademeli elektrik tarifesi nedir, nasıl uygulanacak? İşte yeniden düzenlemeye gidilen elektrik faturalarına dair tüm detaylar…

ELEKTRİKTE FATURA DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan elektrik faturalarında yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: ''Elektrik faturalarının iki-üç kat arttığı yönündeki şikayetler üzerine ilgili kurumlarımıza elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi talimatını verdik. En düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan elektrik tüketim tutarını 7 kilovata dolayısıyla aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkarıyoruz. Şubat ayında sarf edilecek elektriğin faturası, vatandaşlarımız lehine yapılacak yeni düzenlemeye uygun şekilde gelecektir.''

Kademeli elektrik tarifesi nedir, nasıl uygulanacak? Kademeli elektrik düzenlemesi faturayı nasıl etkileyecek?

KADEMELİ ELEKTRİK DÜZENLEMESİ İLE FATURAYI NASIL ETKİLEYECEK?

210 kilovatsaatlik tüketimin, yılbaşında yürürlüğe giren tarifeye göre 329 lira fatura tutarı vardı. Yeni kararla 210 kilovatsaatlik tüketimin fatura tutarı 287 lira olacak. 42 lira indirim sağlanacak.

KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİNE DÜZENLEME!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, elektrik tarifelerinde düzenleme yapılacağını belirterek, "Aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkarıyoruz'' dedi. Yeni düzenlemeyle ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla 210 kilovatsaatin üzerindeki faturalar 42 lira düşecek.

Yıl başında yapılan zammın ardından tartışma konusu olan elektrik faturaları için yeni bir adım atıldı, ilk kademe tüketim sınırı değişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek fatura şikayetleri üzerine yapılan çalışma sonucu en düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan elektrik tüketim tutarının 7 kilovata, dolayısıyla150 kilovat olan sınırın, 210 kilovata yükseltildiğini açıkladı.

Yeni düzenlemeyle ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Kademeli elektrik tarifesi nedir, nasıl uygulanacak? Kademeli elektrik düzenlemesi faturayı nasıl etkileyecek?

DÜZENLEMEYLE FATURADA NE DEĞİŞECEK?

Faturalara gelen yüklü miktarda zamlar vatandaşı isyan ettirmişti. Elektrik faturalarını gören vatandaş yüksek fiyatları görünce isyan ederken Erdoğan’ın açıklamasından sonra yeni tarifenin nasıl olacağını merak ediyor. Peki bu değişiklik faturaya nasıl yansıyacak? Kademeli elektrik tarifesi nedir? Nasıl hesaplanır? Alt üst tarife elektrik fiyatları ne kadar?

  • 210 kilovatsaatlik tüketimin, yılbaşında yürürlüğe giren tarifeye göre 329 lira fatura tutarı vardı.
  • Yeni kararla 210 kilovatsaatlik tüketimin fatura tutarı 287 lira olacak.
  • 42 lira indirim sağlanacak.
  • Elektrikte kademeli tarife dönemi başladı. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren hayatımıza giriş yapan kademeli elektrik tarifesi hakkında merak edilen detaylar ön planda yer aldı.
  • Türkiye’de kademeli elektrik tarifesi 1 Ocak 2022 tarihinde resmen yürürlüğe girdi. Kademeli elektrik tarifesindeki kademe sisteminin nasıl olduğu konusunda araştırmalar başladı.

KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİ NEDİR?

Kademeli tarife, günlük 5 kWh’a (kilovatsaat) kadarki kullanımların düşük fiyatlı tarifeden, 5 kWh’ı aşan kullanımların ise yüksek fiyatlı tarifeden faturalandırıldığın bir sistemdir. 1 Ocak’a kadar tek zamanlı tarife kullanan tüm kullanıcılar zorunlu olarak kademeli tarifeye geçti. Çok zamanlı tarife kullanan kişilerin tarife yapısında herhangi bir değişiklik olmadı.

KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİ NASIL HESAPLANIR?

Kademeli tarifeyi kullanan her kullanıcının ilk 5 kWh’a kadarki kısmı düşük fiyattan faturalandırılıyor. 5 kWh sonrasındaki tüketimler yüksek tarifeden hesaplanıyor. Yani her kullanıcı her gün önce düşük tarifeden yararlanıyor, sonra üst tarifeye geçiyor.

Bazı mecralarda tarife limitinin aylık 150 kWh olduğu belirtiliyor ancak bu bilgi gerçeği yansıtmıyor. Limit günlük ortalama 5 kWh olarak uygulanacak. Kullandığınız gün sayısı ile günlük ortalama tüketim verilerine bakılacak. Örneğin faturanızda günlük ortalama tüketim değeri 15 Kwh ise 5 kWh tüketimi düşük fiyattan, 10 kWh tüketimi yüksek fiyattan hesaplanır.

Kademeli elektrik tarifesi nedir, nasıl uygulanacak? Kademeli elektrik düzenlemesi faturayı nasıl etkileyecek?

ALT TARİFE VE ÜST TARİFE ELEKTRİK FİYATLARI NE KADAR?

Elektrik dağıtım şirketleri alt kademede kWh başına 137 kuruş, üst kademede ise 206 kuruş olarak ücretlendirme yapıyor. Bu fiyatlar dağıtım şirketinin tarifesine göre birkaç kuruş fark edebilir.

KADEMELİ TARİFE ZORUNLU MU?

1 Ocak 2022’ye kadar tek zamanlı tarife kullanan tüm kullanıcılar kademeli tarifeye geçiş yaptı. Ancak kademeli tarifeyi kullanmak zorunlu değil. Kademeli tarifeyi kullanmak istemeyenler günün 3 ayrı saat diliminde 3 farklı fiyat tarifesi uygulanan çok zamanlı tarifeye geçebilir.

Çok zamanlı tarifede akşam 10’dan sabah 6’ya kadarki tüm kullanımlar en düşük tarifeden faturalandırılacak. Çok zamanlı tarifeye geçiş için elektrik dağıtım şirketinize talep oluşturmanız yeterli.

Akşamları elektrik tüketiminiz fazla ise çok zamanlı tarife maddi açıdan avantaj sağlayacak. Örneğin çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi elektronik cihazları akşam 10’dan sonra çalıştırarak tasarruf sağlayabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...