Tgrt Haber
24 Ocak 2022 10:59 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 00:25

Omicron'un alt varyantları türedi: Çok bulaşıcı

İngiltere'deki bilim insanları, Omicron'un yeni alt varyantlarının türediğini duyurdular. Omicron varyantının yeni tespit edilen BA.2 isimli alt varyantını yakından inceleyen bilim insanları, çok bulaşıcı olduğunu dile getirdiler.

Omicron'un alt varyantları türedi: Çok bulaşıcı
omicron,koronavirüs,covid-19,varyant

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), İngiltere'de Omicron'un yeni alt vatyanlarının ortaya çıktığını, 400'den fazla BA.2 vakası tespit edildiğini açıkladı. Omicron'un alt varyantının 40 ülkede tespit edildiği, Hindistan, Danimarka ile İsveç'teki son vakaların çoğunluğunu oluşturduğunu bildirdi.

Fransız epidemiyolog Antoine Flahault, AFP haber ajansına verdiği röportajda şunları söyledi:

"Bizi şaşırtan şey, Asya'da büyük ölçüde dolaşımda olan bu alt varyantın Danimarka'daki tutunma hızı. Bilim insanları, virüsün nasıl evrimleşmeye ve mutasyona uğramaya devam ettiğini değerlendirmelidir. BA.2, Omicron'un baskın alt varyantı olan BA.1’den farklı özelliklere sahip.''

ÇOK BULAŞICI AMA ÖLDÜRÜCÜ DEĞİL

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), BA.2 varyantının henüz endişe veren bir tür olduğunu belirtmedi. DSÖ, Omicron’un BA.1, BA.2 VE BA.3 olmak üzere 3 farklı mutasyona sahip olduğunu açıkladı. Dünyadaki Omicron vakalarının ise BA.1'den kaynaklandığını bildirdi. Fakat Flahault, BA.2’nin tespit edildiği ülkelerin tetikte olması gerektiğini söyledi. 

Omicron'un alt varyantları türedi: Çok bulaşıcı

Flahault, sözlerine şunları da ekledi:

“Fransa, Ocak ortasında bulaşmada bir artış bekliyordu. Olmadı ve belki de bu, çok bulaşıcı görünen ancak daha öldürücü olmayan bu alt varyanttan kaynaklanıyor. Şimdilik BA.2 vakalarının ciddiyetinin klasik Omicron vakalarıyla karşılaştırılabilir olduğu izlenimini edindik. Ancak, çok sayıda soru var.''

İngiltere’de Imperial College of London’da bir epidemiyolog olan Tom Peacock ise Omicron'un alt varyantlarına ilişkin "Hindistan ve Danimarka'dan yapılan çok erken gözlemler, BA.1'e kıyasla şiddette dramatik bir fark olmadığını gösteriyor" diye tweet attı.

BÜYÜK DEĞİŞİME YOL AÇMAYACAK

Peacock, son varyantın mevcut aşıların etkinliğinde büyük değişime yol açmayacağını kaydetti. Peacock şöyle devam etti:

“Şu anda BA.2'nin BA.1'e göre ne kadar daha fazla bulaşıcılığa sahip olabileceği konusunda güçlü bir kontrolümüz yok. Ancak bazı tahminlerde bulunabiliriz. BA.1 ve BA.2'ye karşı aşı etkinliğinde minimum farklılıklar olması muhtemeldir. Şahsen, BA.2'nin pandeminin mevcut Omicron dalgası üzerinde önemli bir etkisi olacağından emin değilim.''

''Birkaç ülke BA.1 dalgalarının zirvesine yakın, hatta onu geçmiş durumda. BA.2 bu noktada ikinci bir dalgaya neden olursa çok şaşırırım. Biraz daha yüksek bulaşıcılık keskin bir değişime neden olmayacaktır.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...