Tgrt Haber
23 Ekim 2023 14:09 - Güncelleme : 23 Ekim 2023 14:09

Saklı tarihi aydınlatacak! Kahramanmaraş'ta 12 bin yıllık mezar bulundu

Kahramanmaraş'ta tarihin karanlık noktalarını aydınlatacak yeni bir keşif yapıldı. Direkli Mağarası'nda yapılan kazı çalışmasında, 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir mezar bulundu.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Anadolu Ajansı
Saklı tarihi aydınlatacak! Kahramanmaraş'ta 12 bin yıllık mezar bulundu
Mezar,Kahramanmaraş,Tarih,Tarihi eser

Ülkemizin dört bir yanı keşfedilmeyi bekleyen tarihi gizemlerle dolu... Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nda yapılan kazı çalışmasında arkeologlar tahmini 12 bin yıllık bir mezar buldu.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, bulunan mezara ilişkin yaptığı açıklamada, bölgede 2007'den bu yana gerçekleştirilen kazılarda 3. mezara ulaştıklarını söyledi. Erek, ilk mezarı 2009'da, ikincisini ve içinden iskelet çıkan mezar 2019'da, son mezarı da 2023 kazı sezonunda bulduklarını aktardı.

"3 BOYUTLU PROGRAMLARLA ANALİZ EDİLİYOR"

Mezarlardan sadece birinde iskeletin bulunduğunu, diğerlerinin içlerinin boş olduğunu belirten Erek, "Bu yılki çalışmalarımızı kuzey plan karelerinde yaptığımız kazılarla tamamlamış olacağız. Bütün buluntular çıktığı anda olduğu gibi bırakılıyor ve koordinatları alınarak koordinat sistemi içerisinde yerleri tespit edilip bilgisayarda üç boyutlu olarak çeşitli programlar vasıtasıyla dijital kayıt şekline dönüştürülüyor" dedi.

"BU DÖNEMDE HENÜZ KÖY YAŞANTISI YOK"

Direkli Mağarası'nda tespit edilen üç mezarın tarihlerinden birinin 8 bin 801, en alttakinin ise yaklaşık 12 bin 100 ile 12 bin 200 aralığında olduğunu tahmin ettiklerini aktaran Ereki "Bu son çıkan mezarın tarihi ise 12 bin yıl civarında. Kültürel dönem olarak biz Epipaleolitik denilen son avcı toplayıcılar olarak bahsedilen, esasında öyle olmayan bir zaman diliminde yaşayan insanların tarihine ulaşmış oluyoruz. Bu dönemde henüz köy yaşantısı yok, Direkli Mağarası yerleşimcileri burada sezonluk olarak her yıl gelip yerleşerek hayatlarını sürdürüyorlar" ifadelerini kullandı.

Saklı tarihi aydınlatacak! Kahramanmaraş'ta 12 bin yıllık mezar bulundu

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...