Tgrt Haber
02 Ağustos 2022 08:51 - Güncelleme : 02 Ağustos 2022 11:05

Deniz tarağı nasıl yapılır? Deniz tarağı nedir? Deniz tarağı nasıl temizlenir?

Denizlerimizdeki ürünlerin bol çeşitliliği bizi farklı tatlar keşfetmeye çekiyor. Bugünlerin aranan lezzetlerinden deniz tarağı, özel lezzetiyle sofralara renk katarak, farklı tadıyla damak çatlatıyor. Peki tam olarak deniz tarağı nedir? Deniz tarağı nasıl pişirilir? Deniz tarağı nasıl yapılır? Deniz tarağı nasıl temizlenir? Sorularını cevaplıyoruz.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Deniz tarağı nasıl yapılır? Deniz tarağı nedir? Deniz tarağı nasıl temizlenir?
deniz tarağı,nasıl yapılır,tarif,besin

Klasik midyeye benzeyen deniz tarağı, son günlerde masterchef tarifleri arasında yer alan popüler yemeklerden biri haline geldi. Bu durumda deniz tarağı nedir? Deniz tarağı nasıl yapılır? Deniz tarağı sağlıklı mıdır? Deniz tarağı nasıl temizlenir? Sorularının yanıtları insanlar tarafından aranmaya başladı. Deniz tarakları genel olarak her denizde bulunabileceği gibi dünyanın tün okyanuslarında bulunabilen kabuklu canlılardır. İşte deniz tarağı hakkında arananlar…

DENİZ TARAĞI NEDİR?

Kabuklu bir deniz canlısı olarak bilinen tarağı, midyeye benzer ve dünyanın en uzun yaşayan canlılarından biridir. Kıyı ülkelerinde ve hemen her denizde bulunabilen bu canlıların yaşam süresi ortalama 100 yıldır. Hatta aştığı da bilinmektedir. Deniz tarağının etinin besin değeri oldukça yüksektir. Bu sebepten tüketimi sıkça yapılır. Dünyanın tüm okyanuslarında görülebilen canlılar özellikle Kuzey Atlantik, Kanada, Türkiye, Singapur, Endonezya ve Malezya’da avlanan canlılardır. Ayrıca kısa mesafede süratle yüzebilen canlılar oldukları için okyanus tabanından kolayca uzaklaşabilir. Şeker oranı yok denecek kadar az olan deniz taraklarının protein oranı çok yüksektir.

Deniz tarağı nasıl yapılır? Deniz tarağı nedir? Deniz tarağı nasıl temizlenir?

DENİZ TARAĞI NASIL TEMİZLENİR?

Deniz taraklarının hassas bir iç yapısı olduğu için içindeki etli kısım ziyan olmadan temizlenmelidir. Deniz taraklarını temizlemeden önce bol su ile yıkamanız gerekir. Daha sonra ise deniz taraklarının kabuklarında yer alan küçük yosun ve kum kalıntıları bir fırça yardımıyla temizlenmelidir. Deniz taraklarının kabuğunu açmak için ise özel istiridye bıçağını kullanılabilir. Deniz tarağının yenen kısmını parçalamadan çıkarttıktan sonra bol su ile yıkanması pişirilmeye hazırlanması için gereklidir. Fırınlama, kızartma veya sotelemenin yanı sıra çiğ olarak da farklı damak tüketilebilen deniz tarağı çok faydalı bir besindir.

DENİZ TARAĞININ BESİN DEĞERİ NEDİR?

Deniz tarağının etli kısmının protein oranı yüksek, yağ ve karbonhidrat oranı düşüktür. Folat, B12 vitamini, potasyum, fosfor, sodyum açısından son derece zengindir. Ancak kabuklu deniz ürünlerinde ağır metal birikimine dikkat edilmelidir.

DENİZ TARAĞI TARİFİ

7 adet deniz tarağı

Marine için; 500 gram zeytinyağı

2 çay kaşığı taze kekik

2 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı tane beyaz biber

YAPILIŞI

Marinasyon malzemelerini bir kâsede karıştırın ve deniz taraklarını sosun içine yatırın. Dolapta ya da serin bir yerde en az 2 saat sosta bekletin Marinasyonda beklettiğiniz deniz taraklarını kızgın tavada her iki tarafını da birkaç dakika olmak üzere mühürleyin ve kenara alın. Sosu servis tabağına yaydıktan sonra deniz taraklarını üzerine yerleştirin. Deniz taraklarınızı bazı özel soslarla servis edebilirsiniz.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...